REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sako, kad rimtų derybų Vilniaus savivaldybėje dėl valdančiosios koalicijos su liberalais kol kas nevyksta.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sako, kad rimtų derybų Vilniaus savivaldybėje dėl valdančiosios koalicijos su liberalais kol kas nevyksta.

REKLAMA

Šiuo metu Strasbūre esantis LLRA-KŠS vadovas sako, kad į Lietuvą planuoja grįžti ketvirtadienį, o susitikimai su liberalų vadovais turėtų vykti penktadienį. LLRA-KŠS kartu su Rusų aljansu Vilniaus taryboje turi 10 narių ir yra potencialūs liberalų partneriai formuojant naują koaliciją nusprendus nutraukti darbą su konservatoriais.

„Kol kas mes šio klausimo net neapsvarstėm – grįšiu iš Strasbūro, analizuosime. Aišku, turime 20 procentų tarybos sudėties, penktadalis mūsų tarybos narių yra didelė, įtakinga grupė ar pozicijoje, ar opozicijoje. Tad mes nepabėgsime nuo svarstymų ar konsultacijų, bet žiūrime į tai skeptiškai, nenorime šokti pagal tokią žiniasklaidoje aprašomą situaciją“, - sakė V.Tomaševskis.

„Ne“, – BNS patikino jis, paklaustas, ar su liberalų vadovybe vyksta rimtos derybos dėl koalicijos.

Anot jo, su Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovybe, įskaitant partijos vadovą merą Remigijų Šimašių, šiuo metu kalbasi LLRA-KŠS atstovai sostinės taryboje. Frakcijos seniūnė Renata Cytacka tikina, kad visi sprendimai dėl bendro darbo galės būti priimti tik partijos politinėje taryboje.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tokios informacijos (apie derybas - BNS) neturiu. Mūsų frakcijos posėdis vyks pirmadienį, prieš tarybą – tą galiu patvirtinti. Šiandien jokios informacijos neturiu. Dėl tokių rimtų dalykų, jeigu kas būtų, turi apsispręsti mūsų politinė taryba“, – tikino R.Cytacka.

REKLAMA

V.Tomaševskis sako, kad teisėsaugos pareikšti įtarimai potencialiems koalicijos partneriams sostinėje liberalams ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai nėra priežastis atsisakyti bendro darbo.

„Klausimas retorinis. O kiek yra partijų, kurioms nepareikšti įtarimai, kurios neturėjo korupcinių skandalų tokiame lygyje – Seimo narys, ministras, meras ar vicemeras? Yra tik mūsų ir „valstiečių“, - dėstė jis. - jei per šią prizmę analizuoti, apskritai nėra su kuo sudaryti koalicijos“.

Teisėsauga dar vasarį pareiškė įtarimus Panevėžio rajono merui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovui Povilui Žaguniui dėl piktnaudžiavimo tarnyba įmonės „Panevėžio melioracija“ naudai. Jis pats yra šios bendrovės akcininkas. Meras po įtarimų sustabdė narystę partijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus meras, valdančiųjų Liberalų sąjūdžio vadovas Remigijus Šimašius savo darbotvarkėje taip pat nurodo trečiadienį susitinkantis su kitais planuojamais partneriais - „tvarkiečiais“, socialdemokratais, „Lietuvos sąrašo“ atstovais, tačiau šią savaitę oficialūs susitikimai su LLRA-KŠS nenumatyti.

R.Šimašius šią savaitę taip pat skelbė, jog pirmadienį šaukiamas neeilinis savivaldybės tarybos posėdis, kuriame turėtų būti apsispręsta dėl naujos koalicijos formavimo ir kitų klausimų. Tačiau mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas BNS informavo, kad posėdis vyks tik kitą trečiadienį. Anot jo, reikia daugiau laiko pasiruošti posėdžiui, susitikti su frakcijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šią savaitę planuojami susitikimai su visomis frakcijomis, išskyrus Artūro Zuoko. Kol kas susitikimų grafikas dar dėliojamas“, – BNS nurodė A.Zubriakovas.

Opozicinių Lietuvos laisvės sąjungos (Liberalų) atstovo Algio Čapliko nuomone, tai, jog vėlinamas tarybos posėdis, yra ženklas, jog derybos dėl naujos koalicijos nevyksta sklandžiai.

„Akivaizdu, kad sunkiai sekasi klijuoti koaliciją, dėl to posėdis ir atidedamas. Matyt, sprendimas vakar buvo emocinis ir nepagrįstas jokia politine realybe, o dabar bandoma bėgti iš paskos ir sulipdyti tą daugumą“, – svarstė opozicijos atstovas.

Pats Vilniaus meras BNS sako, kad posėdžio vėlinimas nesusijęs su derybomis.

„Motyvas ne tas, manau, būtų sutarta ir iki pirmadienio, bet niekur čia nenuskubėsime per dvi dienas. Planuojame, deriname, paprašiau padėjėjų pagalbos, kad suderintų tą laiką – gali būti, kad jo atsiras kažkada. Gali būti, kad ir taip (penktadienį - BNS), priklausys nuo galimų koalicijos partnerių, kokiu formatu jie norės šnekėtis“, – sakė R.Šimašius, paklaustas, ar planuoja susitikti su V.Tomaševskiu.

REKLAMA

Po daugiau nei du metus bendro darbo Vilniaus taryboje su konservatoriais liberalai nusprendė nutraukti koalicijos sutartį su konservatoriais. R.Šimašius tvirtino, kad tai padaryta dėl nekonstruktyvaus darbo, konservatoriai viešai kelia versiją, jog išsiskyrė partijų požiūris į skaidrumo reikalavimus. R.Šimašius patvirtino, kad toliau derybos bus tęsiamos su ligšioliniais partneriais – socialdemokratais ir „Lietuvos sąrašu“, taip pat į opoziciją iš koalicijos pasitraukusiais „Tvarka ir teisingumu“ bei opozicine LLRA-KŠS - Rusų aljansu.

Valdančiąją koaliciją Vilniaus savivaldybėje iki šiol sudarė sudaro 31 politikas iš 51: penkiolika liberalų, aštuoni Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai, po keturis narius turi socialdemokratai bei „Lietuvos sąrašas“.

REKLAMA

Formaliai opozicijoje yra trys „tvarkiečiai“, iš liberalų frakcijos pasitraukęs britas Markas Adamas Haroldas, iki šiol opozicijoje taip pat dirbo dešimt LLRA- Rusų aljanso koalicijos atstovų, šeši Artūro Zuoko vadovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) politikai.

Teisėsauga prieš kelias savaites pareiškė įtarimus Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai. Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad Liberalų sąjūdžio buvęs vadovas Eligijus Masiulis iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už koncernui palankius sprendimus gavo 106 tūkst. eurų kyšį, buvęs partijos valdybos narys Šarūnas Gustainis – 8,7 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai. Liberalai įtarimus neigia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų