REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors po susitikimo su atskilusia socialdemokratų frakcijos dalimi valstiečių lyderiai teigė, kad neaptarė postų dalijimosi klausimų, į viešumą kaipmat iškilo naujiena – socdemai pageidauja Ūkio ministeriją keisti į Socialinės apsaugos ir darbo. Politologai tai laiko strateginiu manevru.

Nors po susitikimo su atskilusia socialdemokratų frakcijos dalimi valstiečių lyderiai teigė, kad neaptarė postų dalijimosi klausimų, į viešumą kaipmat iškilo naujiena – socdemai pageidauja Ūkio ministeriją keisti į Socialinės apsaugos ir darbo. Politologai tai laiko strateginiu manevru.

REKLAMA

Po susitikimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiais socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis patvirtino, jog valdančiųjų pusėje prieš partijos valią likti nusprendę Socialdemokratų frakcijos atstovai norėtų Ūkio ministeriją keisti į Socialinės apsaugos ir darbo.

„Iš principo šiai dienai Ūkio ministerija mūsų ir turėtume siūlyti kandidatą į ministrus, mes pasiūlėme pagalvoti partneriams, kad norėtume pasikeisti ministerijomis, į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją“, – sakė A.Palionis.

Paklaustas, ar jau numatė galimus kandidatus į ministro kėdę, A. Palionis tikino, kad kandidatų yra ne vienas, tiek parlamentarų, tiek ne.

REKLAMA
REKLAMA

Atskilusių socialdemokratų likimas – neaiškus

Tuo tarpu patys valstiečiai po susitikimo su socdemais teigė įsitikinę, kad frakcijų koalicijos partneriai neišsigąs grėsmės būti pašalintiems iš partijos ir neatsitrauks.

REKLAMA

„Iš esmės mes to klausimo nekėlėm, bet pagal tuos darbinius klausimus matosi, kad kalbama darbiniais konkrečiais klausimais, tai nėra pagrindo teigti, kad jie kažkaip kitaip turėtų elgtis“, – po neskelbto susitikimo su socialdemokratais sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Tokio nerimo nėra“, – į klausimą, ar nebijo, jog socialdemokratai gali atsitraukti, atsakė LVŽS vadovas, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politologijos mokslų instituto docentas Liutauras Gudžinskas mano, kad socialdemokratai nelabai turi pasirinkimą, kaip turėtų elgtis, nes trauktis atrodo per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog tokia situacija yra, kad nėra labai daug pasirinkimų, ką jie gali šiuo metu daryti. Jeigu, tarkim, nusprendžia persigalvoti ir nutraukia sutartį, tai jie grįžta, kaip pralaimėjusieji, kaip pripažinę savo klaidą ir tokiu atveju netenka tam tikros įtakos partijoje. Kita vertus, įžeidimas partijos statuto atžvilgiu yra tikrai ženklus, nemažas, ką jie dabar gali tiesiog daryti – laukti partijos etikos komisijos sprendimo“, - tv3.lt kalbėjo L. Gudžinskas.

Dar viena galimybė atskilusiems socialdemokratams – jungtis į valstiečių gretas, juoba, kad pats R. Karbauskis prieš porą savaičių puse lūpų užsiminė, kad priimtų socdemus į savo partijos gretas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks yra galimas variantas. Nors, aišku, šiuo atveju įtarčiau, kad bent tam tikru metu jie galvotų apie atskiros frakcijos sudarymą. Nes toks tiesmukas perėjimas iš karto į kitą frakciją – dar negražiau. Bet manau, kad visai realu mąstyti ir galvoti, kad jeigu jie nekuria partijos patys, kituose Seimo rinkimuose būtų visai suprantama, jeigu jie prašytųsi į valstiečių sąrašą“, - svarstė L. Gudžinskas.

Detaliai apgalvota socdemų strategija

Ministerijų rokiruotės klausimą L. Gudžinskas laiko strategišku manevru įsiteikti Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiui Gintautui Paluckui. Keistai atrodo ir noras pakeisti socialinių reikalų ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, kuris iki šiol nesusilaukė reikšmingesnės kritikos dėl savo darbo.

REKLAMA

„Kaip suprantu, čia yra tam tikras manevras, norint įtikinti G. Palucką, kad jis visgi nenutrauktų sutarties. Tai, aišku, ne Palucko sprendimas, bet tai noras patraukti G. Palucką į savo pusę. Jam tokio posto suteikimas, tarsi teiktų tokį šansą, bet aš abejočiau, ar tikrai tai būtų racionalu iš G. Palucko pusė priimti tokį pasiūlymą. Be abejo, aišku, gali būti įvairios rokiruotės, atskilusieji gali mėginti aiškinti, mėginti šitaip parodyti, kad jie yra socialiai angažuoti, nors iki tol jie tokio noro nedemonstravo. Nebuvo iki šiol jokių ypatingai neigiamų pastabų L. Kukuraičio atžvilgiu. Tai, tiesą sakant, prezidentės žodis būtų svarbus. Tokia operacija yra galima, bet tam, kad ji būtų atliktas, turi būti aiškus pagrindimas, pretekstas. Kol kas jo nematyti“, - kalbėjo docentas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad dalis socialdemokratų frakcijos narių pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su LVŽS frakcija nepaisydami Socialdemokratų partijos tarybos sprendimo trauktis į opoziciją. Po šiuo susitarimu yra 11 Seimo socialdemokratų parašų, šeši socialdemokratų parlamentarai jo nepasirašė, tačiau iš frakcijos nesitraukia.

Taip pat, tai jau ne pirmas kartas, kai Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją planuota atiduoti į socialdemokratų rankas. Prieš metus dalinantis ministrų kėdes, pagrindiniu kandidatu į socialinės apsaugos ir darbo ministrus laikytas socialdemokratas G. Paluckas, tačiau tuometinis LSDP lyderis Algirdas Butkevičius nusprendė Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją išmainyti į Ūkio ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų