REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Darbo partijos apgaulingos apskaitos organizavimą nuteista buvusi Seimo narė Vitalija Vonžutaitė nusprendė nebeskųsti nuosprendžio – ji nepadavė skundo Aukščiausiajam Teismui.

Už Darbo partijos apgaulingos apskaitos organizavimą nuteista buvusi Seimo narė Vitalija Vonžutaitė nusprendė nebeskųsti nuosprendžio – ji nepadavė skundo Aukščiausiajam Teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Birželio pabaigoje Apeliacinis teismas V.Vonžutaitei skyrė daugiau nei 6,7 tūkst. eurų baudą. Buvusios parlamentarės byla buvo atskirta nuo Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ baudžiamosios bylos ir kurį laiką nagrinėta atskirai.

REKLAMA

2013 metų liepą nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas tuometinę parlamentarę V.Vonžutaitę įvardijo Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho dešiniąja ranka, už sukčiavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą jai buvo skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Po Aukščiausiojo Teismo galutinio ir neskundžiamo verdikto „darbiečių“ byloje, V.Vonžutaitei taip pat pakoreguotas nuosprendis. Generalinė prokuratūra prašė iš dalies keisti nuosprendį V.Vonžutaitei ir vietoj įkalinimo trijų mažamečių vaikų motinai skirti baudą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad ji baudą jau sumokėjo. Jau po Apeliacinio teismo nuosprendžio paskelbimo manėme, kad jo neskųsime. Byla ir taip užsitęsė ilgai – daugiau nei dešimt metų“, – BNS pirmadienį sakė V.Vonžutaitės advokatas Arūnas Petrauskas.

Pasak advokato, jis ir jo ginamoji kėlė klausimą, kad sukčiavimo šioje byloje inkriminuoti negalima, teismas vėliau kaltinimą dėl sukčiavimo pašalino visiems „darbiečiams“.

V.Vonžutaitė niekada nepripažino kaltės ir parodymų nedavė nė vienam teismui.

Pastaruoju metu suėjo trijų mėnesių terminas, per kurį šalys nuosprendį galėjo apskųsti Aukščiausiajam Teismui. Skundo nerašė ir Generalinė prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, neskundžiau. Nuosprendis atitinka Aukščiausiojo Teismo nutartį, klausimai jau išspręsti“, – BNS sakė V.Vonžutaitės byloje kaltinimą palaikęs prokuroras Saulius Verseckas.

Šalims priėmus sprendimus nebeskųsti, procesas Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje baigtas.

Kol kas prokuratūros žinioje yra tik tyrimas dėl melagingų parodymų liudijant Darbo partijos byloje. Kai kurie asmenys, melagingai liudiję procese, jau yra sulaukę teismo baudų. Teismui buvo perduotos kaltę pripažinusių asmenų bylos.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad buvo bendrininkų grupė – ją sudarė V.Vonžutaitė, V.Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė. Jie atliko skirtingus vaidmenis, o V.Uspakichas ir V.Vonžutaitė organizavimo buhalterinės apskaitos tvarkymą.

REKLAMA

M.Liutkevičienė tiesiogiai tvarkė oficialią buhalterinę apskaitą, o pagrindinė šios bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė tvarkė neoficialą apskaitą.

„Tai, ką tvarkė N.Steponavičiūtė, neatsispindėjo oficialioje apskaitoje. V.Gapšys padėjo tai daryti, nes duodavo tam tikrus nurodymus, kaip reikėtų apmokėti už kai kurias paslaugas“, – yra sakiusi Apeliacinio teismo teisėja Violeta Ražinskaitė.

V.Uspaskichui ir V.Vonžutaitei organizavus dalis partijos pinigų buvo neapskaitoma oficialioje partijos buhalterijoje. Dalis pinigų perduoti neoficialią apskaitą tvarkiusiai N.Steponavičiūtei.

REKLAMA

V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės nurodymu lėšomis iš neoficialios kasos finansuoti partijos sąskrydžiai, rinkimų išlaidos, centrinės ir rajoninių būstinių išlaikymas.

„Kad buvo bendrai veikiama, rodo liudytojų parodymai. N.Steponavičiūtė atskleidė, kaip kas vyko, kokius nurodymus gavo. Elektroniniai laiškai, telefoniniai skambučiai – iš jų matyti, kaip aktyviai N.Steponavičiūtė bendravo su V.Vonžutaite ir kokius ši duodavo nurodymus N.Steponavičiūtei, kiek pinigų ir kada reikia pateikti“, – sakė teisėja.

Bylos duomenimis, 2004-2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų