REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
JAV vėl sulaukė grasinimų: dėl D.Trumpo dar viena šalis ruošiasi puolimui (nuotr. SCANPIX)

Venesueloje nusikalstamumo lygis yra vienas didžiausių visame pasaulyje, čia taip pat verda kruvinas pilietinis karas, tačiau šalies prezidentas Nicolas Maduro tvirtina, kad jos laukia dar rimtesnė kova. Toks pareiškimas buvo apskelbtas po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė, jog jo kontraversiški kelionių į JAV apribojimai galios Šiaurės Korėjai, Čadui ir Venesuelai.

12

Venesueloje nusikalstamumo lygis yra vienas didžiausių visame pasaulyje, čia taip pat verda kruvinas pilietinis karas, tačiau šalies prezidentas Nicolas Maduro tvirtina, kad jos laukia dar rimtesnė kova. Toks pareiškimas buvo apskelbtas po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė, jog jo kontraversiški kelionių į JAV apribojimai galios Šiaurės Korėjai, Čadui ir Venesuelai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpo kelionių apribojimų dokumentas įsigalios spalio 18 dieną. Venesuelai jis atsilieps skaudžiai – į JAV negalės atvykti ir tam tikri valstybės tarnautojai su šeimomis.

REKLAMA

D.Trumpui paskelbus savo sprendimą, Venesuelos prezidentas N.Maduro nesusilaikė ir pratrūko – jis savo šalį kvietė imtis ginklų.

„Mums be jokios gėdos grasina nusikaltėlių imperija ir mes turime pasiruošti, kad galėtume užtikrinti taiką. Turime turėti paruoštus naudoti automatus, raketas ir tankus bei ginti kiekvieną savo teritorijos centimetrą, jei tik to prireiktų", - audringai į tautą kreipėsi prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijos Baltuosiuose rūmuose metu buvo patvirtinta, kad Venesuela sąraše atsirado todėl, kad jos valdžia nėra linkusi „bendradarbiauti“ dėl galimai jos piliečių keliamos grėsmės saugumui ir „šalis nepajėgia tinkamai dalintis su viešuoju saugumu ir terorizmu susijusia informacija“.

Ar Venesuela galėtų kovoti su JAV?

Trumpo administracija nepalankumą Maduro režimui parodo labai griežtomis priemonėmis – buvo uždrausta skolinti Maduro vyriausybei arba šalies naftos kompanijai PDVSA ir dar paskirtos sankcijos pačiam prezidentui bei artimiausiems jo pavaldiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo kalboje N.Maduro smerkė sankcijas sakydamas, kad "žmonijos ateitis negali būti ekonominio persekiojimo arba nelegalių sankcijų pasaulyje“.

Prezidentas taip pat priminė, kad Venesuela šiuo metu turi moderniausias karines pajėgas ir moderniausias raketas šalies istorijoje.

Nepaisant tokių pareiškimu, Venesuelos kariniai pajėgumai yra kur kas mažesni nei JAV.

Tuo tarpu JAV prezidentas D.Trumpas savo kalboje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje rėžė, kad N.Maduro „sunaikino“ kadaise klestėjusią tautą.

„Socialistinė Maduro diktatūra šalies gyventojams sukėlė nenusakomą skausmą ir kančias. Korumpuotas režimas sunaikino klestinčią tautą spausdamas ją netikusia ideologija, kuri visur, kur tik buvo taikoma, atnešdavo skurdą ir liūdesį. Kaip atsakinga kaimynė ir draugiška šalis mes turime tikslą jiems padėti atgauti laisvę ir atkurti demokratiją “, - pareiškė D.Trumpas.

REKLAMA

N.Maduro, kuris nedalyvavo Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, į tokį pareiškimą sureagavo labai priešiškai ir D.Trumpo kalbą išvadino „naujojo Hitlerio agresija“. Venesuelos užsienio reikalų ministras Jorrge'as Arreaza kalbėdamas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje apkaltino Trumpą „pasaulio imperatoriaus“ elgesiu. JAV prezidento kelionių ribojimai buvo pavadinti „politinio ir psichologinio teroro forma“ ir patvirtinta, kad Venesuela iš tikrųjų „siekia dialogo“ su JAV.

Šiuo metu dialogas nėra įmanomas, bet noras yra išlikęs. Tačiau aš sakau, kad jei jie mus puls bet kuriuo būdu, mes atsakysime stipriai gindami savo šalį ir jos žmones“, - sakė ministras.

REKLAMA

Naudingas dėmesio išblaškymas

Venesuelos prezidentas N.Maduro savo tautai nurodo nukreipti pykti į JAV ir tuomet jo paties problemos, tarp kurių didžiulė infliacija, kritinis būtiniausių prekių trūkumas ir smurtas, tampa ne tokios ryškios. Venesuela, kurioje gyvena beveik 32 milijonai žmonių, kažkada buvo turtingesnė nei Saudo Arabija, tačiau dabar jai gresia žlugimas.

Venesueliečiai reikalauja ekonominių reformų ir autoritarinio režimo panaikinimo, tačiau prezidentas N.Maduro, esantis valdžioje nuo 2013 metų, tam aktyviai priešinasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venesuelos ekonomiką galima pavadinti visiška betvarke. Nepaisant to, kad šalis kiekvienais metais gauna milijonus už naftą, venesueliečiams vis dar tenka valandų valandas laukti eilėse būtiniausių produktų.

Kainos šalyje vien praėjusiais metais išaugo 800 procentų ir Tarptautinis valiutos fondas įspėja, kad iki metų pabaigos šis skaičius gali pasiekti 1200 procentų.

Protestuoti į gatves dėl situacijos šalyje traukia dešimtys tūkstančių žmonių – jie dėl krizės šalyje kaltina N.Maduro. Venesuelos prezidentas tokio elgesio netoleruoja ir protestus malšina jėga. Nuo balandžio mėnesio protestų metu buvo nužudyti mažiausiai 37 žmonės, šimtai buvo sužeista, o tūkstančiai buvo suimti. Tokius žiaurius valdžios veiksmus lydi paaiškinimas, kad šalies krizę sukėlė JAV remiami maištininkai, kurių tikslas yra nuvesti teisėtą valdžią.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų