REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokuroras Kęstutis Vagneris siūlo Lietuvai ginče su buvusiu Vilniaus šilumos ūkio nuomininku Prancūzijos koncernu „Veolia“ Vašingtono arbitraže pasitelkti 2002 metais darytų pokalbių įrašų išklotines, kuriose gali būti atskleista politinė korupcija.

Prokuroras Kęstutis Vagneris siūlo Lietuvai ginče su buvusiu Vilniaus šilumos ūkio nuomininku Prancūzijos koncernu „Veolia“ Vašingtono arbitraže pasitelkti 2002 metais darytų pokalbių įrašų išklotines, kuriose gali būti atskleista politinė korupcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros vadovybė konkrečių detalių nekomentuoja, bet tikina, kad visi asmenys, kuriems yra būtina, su visa reikiama informacija yra supažindinti, o prokuroro komentarus vadina subjektyviu vertinimu. Energetikos ministerija informacijos nekomentuoja, motyvuodama bylos konfidencialumu.

REKLAMA

K.Vagneris: įrašai padėtų apsiginti

Interviu naujienų portalui 15min.lt Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras sakė, kad idėją arbitražui pateikti išklotines išsakė tarnybiniame rašte dviem generalinio prokuroro pavaduotojams, o po to jo atžvilgiu buvo pradėtas tyrimas.

„Nurodžiau (...) kad įrašai galėtų būti viena iš siūlomų organizacinių priemonių, kaip geriau pasiruošti Vašingtono arbitražo bylos nagrinėjimui“, - sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, informacija apie „galimai korupcinius elementus“ suteiktų Lietuvai „nuostabią progą pagrįstai ir argumentuotai“ apsiginti nuo „Veolios“ kaltinimų, jog Lietuvos institucijos elgėsi neteisėtai.

„Telefoniniai įrašai buvo, kiek suprantu, taip pat padaryti teisėtai. Jų turinys, mano manymu, tikrai galėtų būti reikšmingas“, - pridūrė prokuroras.

K.Vagneris sakė šiuos duomenis surinkęs, kai nagrinėjo parlamentaro Algimanto Dumbravos kreipimąsi ginti viešąjį interesą dėl „Veolios“ valdomos „Vilniaus energijos“ veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė skaitęs ir perteikęs turinį 2013 metų prokuroro pažymos, kurioje analizuotos pokalbių išklotinės, bet pačių įrašų neklausęs. Įrašai daryti tiriant galimą juodąją buhalteriją.

„Aš girdėjau žinią, kad Energetikos ministerija sprendžia klausimą, ar kreiptis į Generalinę prokuratūrą prašyti išvadų tam, kad Lietuvos valstybė galėtų Vašingtono arbitražo byloje tinkamai parengti atsiliepimą. Tai reiškia, kad yra vertinama ir galvojama, kaip panaudoti Lietuvos institucijų surinktus įrodymus, nes visa tai padaryta teisėtai“, - kalbėjo prokuroras.

REKLAMA

Komentuodamas prokuratūros tyrimą jo atžvilgiu, jis teigė, kad juo „tarsi bandoma sakyti“, jog jis „neteisėtais būdais rinko ikiteisminio tyrimo duomenis ir juos panaudojo be tyrimui vadovaujančio prokuroro leidimo“, tačiau pabrėžė, kad savo kaltės neįžvelgia, nes informaciją pateikė ne pašaliniam asmeniui, o vienam iš prokuratūros vadovų.

Prokuratūra: kam reikia, tas žino

Generalinė prokuratūra ketvirtadienio vakarą išplatintame pranešime spaudai informavo, kad Vilniaus savivaldybei ir jos įmonei „Vilniaus šilumos tinklai“ atstovauti įgaliotai advokatų kontorai prokuratūra „teikė turimus Stokholmo arbitraže nagrinėjamai bylai reikšmingus duomenis, bendradarbiavo ir bendradarbiaus su valstybės bei visuomenės interesus atstovaujančiais įgaliotais asmenimis“.

REKLAMA

Ginčas Vašingtono arbitraže pranešime spaudai nėra minimas.

Pranešime nurodoma, kad „tokie duomenys, kaip publikacijoje minimi asmenų pokalbių įrašai, jų išklotinės“ nėra vieša, todėl apie jos buvimą viešai skelbti negalima.

„Šiuo konkrečiu atveju prokuratūra gali tik užtikrinti, kad visi asmenys, kuriems yra būtina, su visa reikiama informacija yra laiku ir išsamiai supažindinti“, - teigia prokuratūra.

Prokuratūros teigimu, tarnybinis patikrinimas dėl K.Vagnerio yra atliekamas siekiant nustatyti ir įvertinti aplinkybes, kuriomis neviešintini duomenys buvo perduoti asmenims, pagal savo pareigas ir atliekamas funkcijas neturėjusiems teisės tokios informacijos gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Asmeninės prokuroro K.Vagnerio nuostatos, subjektyvus situacijos vertinimas, kuris, galimai, kyla iš to, kad prokuroras pagal jo pareigas ir funkcijas nedisponuoja visa objektyviam vertinimui reikalinga informacija, jo įžvalgos ir aktyvi pilietinė pozicija nėra šio tarnybinio tyrimo objektas“, - rašoma pranešime.

Energetikos ministerija pabrėžia, kad byla nagrinėjama konfidencialiai, todėl tokio pobūdžio informacijos komentuoti negali.

„Veiksmų ir informacijos, susijusios su tarptautinio arbitražo procesu, ministerija nekomentuoja. Tarptautinis investicinių ginčų sprendimo centras yra pripažinęs šią bylą konfidencialia“, - BNS sakė energetikos ministro atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

REKLAMA

Didžiausia pasaulyje vandens tiekimo įmonė „ Veolia“ teigia, kad jos investicijos nukentėjo dėl nesąžiningo Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio, ir Vašingtono arbitraže reikalauja 120 mln. eurų žalos atlyginimo. Lietuvos centrinės valdžios, Vilniaus savivaldybės ir teisėsaugos pareigūnai kaltina „ Veolios“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis ir paskelbė apie 200 mln. eurų pretenziją koncernui.

Buvusiems „Vilniaus energijos“ vadovams Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba taip pat iškėlė baudžiamąją bylą. Teisėsauga teigia, kad neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis „Vilniaus energijai“ ir „Litesko“ bei šilumos vartotojams padaryta beveik 3 mln. eurų žala. „Vilniaus energija“ teigia, kad teismo procesas grindžiamas klaidingais duomenimis ir prasimanymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų