REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Vanuatu nurodė evakuoti žmones iš salos, kurioje nubudo ugnikalnis (nuotr. SCANPIX)

Ramiojo vandenyno regiono valstybės Vanuatu pareigūnai ketvirtadienį įsakė evakuoti visus žmones iš salos, kurioje nubudo ir gali smarkiai išsiveržti ugnikalnis.

7

Ramiojo vandenyno regiono valstybės Vanuatu pareigūnai ketvirtadienį įsakė evakuoti visus žmones iš salos, kurioje nubudo ir gali smarkiai išsiveržti ugnikalnis.

REKLAMA

Vyriausybės atstovas Hilaire'as Bule'as (Hileras Bulas) sakė, kad ministrai nusprendė negalintys rizikuoti žmonių gyvybėmis, todėl įsakė privalomai evakuoti visus žmones iš Ambajės salos, kurioje yra maždaug 11 tūkst. gyventojų.

Saloje gyvenanti Lilian Garae (Lilian Garai) sakė, kad mato „iš kalvų kylančius dūmus“ ir reguliariai girdi Manaro ugnikalnio dundėjimą. Pasak jos, ji laukia žinių, kada ir kur jai gali tekti išvykti.

Ambajė yra viena iš maždaug 65 gyvenamų Vanuatu salų. Salynas išsidėstęs Ramiajame vandenyne tarp Australijos ir Havajų.

REKLAMA
REKLAMA

Manaro ugnikalnis Ambajės saloje yra aktyvus nuo 2005 metų, bet pastarojo meto aktyvumas sukėlė nuogąstavimų dėl didelio išsiveržimo. Ugnikalnio aktyvumo lygis savaitgalį pirmą kartą buvo padidintas iki ketvirtojo. Penktas lygis jau reiškia didelį išsiveržimą.

REKLAMA

Pirmadienį pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį ir ėmėsi perkelti arčiau ugnikalnio gyvenančius žmones į kitas salos vietas.

Naujosios Zelandijos kariškiai antradienį praskrido virš ugnikalnio ir matė iš kraterio kylančius tirštus dūmus, išmetamus pelenus ir akmenis.

Kai kurie gyventojai savanoriškai jau išvyko iš salos ir laukia, kol ugnikalnis arba išsiverš, arba grįš prie įprasto, pavojaus nekeliančio aktyvumo.

Pareigūnai sako neturintys realių galimybių prognozuoti, kaip klostysis įvykiai, ir nurodo, kad evakuotiems žmonėms tiesiog lieka laukti.

REKLAMA
REKLAMA

H.Bule'as sakė, kad žmonės iki spalio 6-osios laivais bus evakuoti į gretimas salas. Pareigūnai rengia dvi vietas Sekminių saloje, kur evakuotieji bus apgyvendinti vyriausybiniuose pastatuose ar laikinose stovyklose.

Vanuatu Raudonojo Kryžiaus draugijos atstovas Dickinsonas Tevi (Dikinsonas Tevis) sakė, kad ši pagalbos agentūra į Ambajės salą veža vandenį ir laikinam prieglobsčiui reikalingus daiktus.

„Žmonės gan išsigandę dundėjimo. Juos kankina nežinia, jie bijo“, – sakė D.Tevi.

Pasak H.Bule'o, vyriausybė evakuacijai skyrė 200 mln. vatų (1,6 mln. eurų) ir siunčia 60 policininkų padėti žmonėms išvykti ir užkirsti kelią plėšikavimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasirengėme ciklonams, įrengėme evakuotųjų centrus šioje saloje, bet nesame pasirengę ugnikalnio išsiveržimui, – sakė jis. – Vyriausybė turi parengti politiką ateičiai.“

Vanuatu, kuriame gyvena maždaug 280 tūkst. žmonių, stichinės nelaimės yra dažnos. Šalyje yra pustuzinis aktyvių ugnikalnių, ją nuolat užklumpa ciklonai ir žemės drebėjimai.

Vanuatu yra Ramiojo vandenyno „Ugnies žiede“ – zonoje, kur susiduria tektoninės plokštės, pasižyminčioje dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų