REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei kiekvieną dieną valandų valandas užsisėdėti prie darbo stalo jums tapo įprasta, reikėtų sunerimti dėl pavojaus sveikatai. Nepaisant to, tai skatina ir kitus žalingus kasdienių įpročių, kaip nereguliari mityba, greitas maistas, kūprinimasis, dėl ko vėliau imama jaustis vis prasčiau ir pradeda stigti motyvacijos darbui.

Jei kiekvieną dieną valandų valandas užsisėdėti prie darbo stalo jums tapo įprasta, reikėtų sunerimti dėl pavojaus sveikatai. Nepaisant to, tai skatina ir kitus žalingus kasdienių įpročių, kaip nereguliari mityba, greitas maistas, kūprinimasis, dėl ko vėliau imama jaustis vis prasčiau ir pradeda stigti motyvacijos darbui.

REKLAMA

Pateikiame dažniausius įpročius darbo vietoje, galinčius rimtai pakenkti sveikatai bei būdus, kaip jų išvengti ir išlaikyti gerą savijautą.

Apie tai tv3.lt skaitytojams pasakoja sveikatingumo trenerė, kineziterapeutė Gelminė Giedrytė. 

1. Netaisyklingas ir ilgas sėdėjimas prie darbo stalo

Žmogaus prigimtis – judėti, todėl ilgas sėdėjimas ne tik gali sukelti nugaros ar kitus skausmus, tačiau lemti ir rimtų ligų atsiradimą.

Formuojantis šiuolaikinei visuomenei organizmas, kiek įmanoma, stengiasi prisiderinti prie šiandienos tempo bei žmogaus judėjimo specifikos.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, žmogus, užuot stengęsis taikytis prie savo prigimties, judėjimo aparato specifikos, jis jį laužo. Suprantama, darbas yra darbas, bet nepamirškite, jog darbu galite manipuliuoti, o sveikata, deja, ne.

REKLAMA

„Dažnai mėgstame sėdėti sudėjus koją ant kojos ir būtent tokioje pozicijoje užspaudžiamas pakinklio raumuo, kojose trikdoma kraujotaka, kojų pirštai kurį laiką negauna pakankamai deguonies, maistinių medžiagų, ima kauptis vanduo, tinsta kojos, kojų oda ima sausėti bei pleiskanoti.

Taip pat sėdimoje pozicijoje keturgalvis šlaunies raumuo, kuris yra atsakingas už vaikščiojimą, lipimą laiptais, bėgimą, silpnėja ir tuo pačiu silpnėja jo funkcija, kuomet darosi sunku lipti, eiti, o ką jau bekalbėti apie bėgimą.

Ilgai sėdint trumpėja šlaunies lenkiamieji raumenys, hamstringai, pilvo tiesusis raumuo, krūtinės raumenys, priekinis blauzdos raumuo, natūraliai ima prastėti laikysena stovint, einant ar bėgant.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu nugaros raumenyse įvyksta begalės pasikeitimų ir vienas jų – raumenų susilpnėjimas, raumuo išsitempia, nesugeba atlikti savo funkcijos, tampa neištvermingas. Labai svarbu paminėti ir sėdmenų raumenis, kurie atsakingi už liemens tiesimą. Jie taip pat nusilpsta ir išilgėja.

Visi šie ir begalės kitų aspektų, kaip energijos pasiskirstymas organizme, kraujotakos vyksmas ar smulkesni faktoriai siunčia mums signalus ir vienas jų pagrindinis – skausmas, kuomet pradeda kamuoti nugaros, kaklo, galvos, juosmens, pėdų, blauzdų skausmai“, – įvardina kineziterapeutė Gelminė Giedrytė.

Anot specialistės, norint išvengti ar bent jau sumažinti ilgo sėdėjimo pasekmes, patartina darbo metu stengtis kuo daugiau judėti: dažniau atsistoti, ištempti nugarą, priekinį šlaunies raumenį, krūtinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat darbo metu naudinga atlikti 10-20 min. mankštą, sudarytą iš pratimų kompleksų, kuriuos individualiai gali pritaikyti kvalifikuoti treneriai. Be abejo, dirbant sėdimą darbą reikalinga aktyvesne fizine veikla užsiimti ir dienos pabaigoje: plaukimas, vaikščiojimas, bėgimas. Taip pat svarbu akcentuoti, jog norint išvengti skausmų, būtina kasdien ištempti įsitempusius raumenis bei stiprinti nusilpusius.

2. Kompiuterio pelės laikymas toje pačioje vietoje

Šiandien technologijų išvengti neįmanoma ir kartais net nesusimąstome, kaip net paprasčiausias nuolatinis kompiuterio pelės laikymas gali neigiamas veikti mūsų kūną.

„Kompiuterio pelės laikymas sukuria didžiulį diskomfortą ne tik rankoje, tačiau ir pečių juostoje. Grįžtamasis ryšys atsimuša ne vien tik į įvairius rankos sausgyslių uždegimus, raumenų nusilpimą, bet ir sukuria įtampą peties sąnaryje bei kaklo raumenyse.

REKLAMA

Dažnai žmonės sutrinka, kuomet pasakau, jog ne ta pusė yra stipresnė, su kuria atliekat veiksmą, tačiau priešinga jai. Todėl laikant vienoje pozicijoje pelę, kita kūno pusė bepavalios dirba, tam kad išlaikyti kūną vertikalioje padėtyje. Dažniausiai tokiu būdu formuojasi laikysenos iškrypimai“, – sako Gelminė Giedrytė.

Norint sau padėti, specialistė taip pat rekomenduoja nuolat stengtis darbo vietoje bent šiek tiek judėti: trumpi pasivaikščiojimai patalpoje, tempimo pratimai, minimali mankšta. Be to, kineziterapeutė akcentuoja, kad patikima prevencija skausmui yra poilsis, todėl būtina kasdien gerai išsimiegoti, vakare atsiriboti nuo rūpesčių darbe ir net patys nustebsite, kaip skausmai taps vis retesni.

REKLAMA

3. Nereguliari ir nesveika mityba darbo metu

Dažnai dėl nuolatinio skubėjimo ir įtampos ne tik užsisėdime prie darbo stalo, tačiau ir užmirštame pavalgyti arba renkamės netinkamą maistą.

Nuovargis skatina vis dažniau užkandžiams rinktis saldumynus, o pagrindiniams patiekalams, kuomet dėl nereguliarios mitybos itin praalkstame, norisi kaloringo ir riebaus maisto.

Siekiant pasirūpinti savo sveikata, kūno linijomis, žvalumu bei energija visą darbo dieną, tinkamiausias pasirinkimas – namuose gamintas maistas.

Šis pietų variantas padės dienos metu išvengti nuklydimų, kaloringų užkandžių ir suteiks galimybę maitintis reguliariai – kasdien tuo mačiu metu.

Renkantis namuose paruoštą maistą galime lengvai kontroliuoti valgio kiekį, kaloringumą, maistines medžiagas, sudėtį, be to, tai itin naudinga ir finansiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų