REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo seniausių civilizacijų iki mūsų dienų kardai ir kalavijai buvo ir išlieka neatskiriama karinės istorijos dalimi ir karinės garbės, drąsos bei išminties simboliu.

Nuo seniausių civilizacijų iki mūsų dienų kardai ir kalavijai buvo ir išlieka neatskiriama karinės istorijos dalimi ir karinės garbės, drąsos bei išminties simboliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš pasirodant šaunamajam ginklui ir sunkiajai artilerijai kalavijai buvo dažnas kovų įrankis. Manoma, kad pirmieji kalavijai buvo naudojami dar Bronzos amžiuje ir pagaminti iš vario.

REKLAMA

Pristatome 5 legendinius įvairių epochų žymius ginklus, kurie išliko iki šių dienų:

1. Walleso kalavijas

Williamas Wallesas (1272-1305) buvo škotų riteris ir karvedys, kovojęs už Škotijos nepriklausomybę nuo Anglijos. Jis pats vesdavo narsius karius į artimą kovą su priešininku. Pagrindinis jo žmonių ginklas buvo kardas. Šiuo metu jo ginklas yra saugomas nacionaliniame Sterlingo muziejuje. Jo ilgis – 132 centimetrai, o svoris – 3 kilogramai. Kalavijo metalinis galas yra dengtas auksu, o rankena apvilkta tamsiai ruda oda. Šiuolaikiniam žiūrovui šio kalavijo išvaizda turėtų būti pažįstama iš filmo „Drąsioji širdis“. Filmavimo metu Melo Gibsono (pagrindinio vaidmens atlikėjo) rankose pabuvojo net 12 tikslių šio žymaus ginklo kopijų.

REKLAMA
REKLAMA

El Sidas (Rodrigo Diazas de Vivaras) gimė Kastilijos karalystėje, kuri buvo viena iš viduramžių Pirėjaus pusiasalio didžiųjų valstybių. Jis buvo ne tik sėkmingas karo vadas ir diplomatas, tačiau ir nuostabus kardininkas, vėliau tapęs ispanų herojumi ir dešiniąja karaliaus ranka. El Sidas valdė du žymiausius savo kardus – Colada ir Tizona, pastarasis buvo panaudotas mūšiuose su maurais. Teigiama, kad Tizona buvo nukaldintas iš Damasko plieno Kordoboje, Ispanijoje. Jo ilgis – 103 centimetrai, o sveria jis apie 1,1 kilogramo. Ant šio ginklo yra du užrašai, vienas jų skelbia pagaminimo datą – 1002 metus, o kitas yra katalikų maldos fragmentas. Šiuo metu šį kalaviją išvysti galima Burgoso muziejuje Ispanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Septyndantis kardas

Senovės karalystės Pekčė, kuri buvo įsikūrusi Korėjos pietvakariuose, savo klestėjimo laikotarpį pasiekė IV amžiuje. Anot legendos, tuometinis jos valdovas šį kardą įteikė Japonijos mitinei imperatorei Džingu dovanų. Septyndančio kardo ašmens ilgis – 65,5 centimetro. Abejojama dėl jo atšakų praktinės reikšmės, istorikų teigimu tai buvo ceremoninis įrankis, o ne karo ginklas. Nepaisant to, šis kardas yra labai vertingas istorinis artifaktas, kuris yra saugomas Japonijoje, Isonokami šventykloje, ir nėra viešai rodomas.

REKLAMA

4. Kreivasis San Martino kardas

Generolas Chose San Martinas buvo vienu iš pagrindinių Pietų Amerikos išsivadavimo iš ispanų valdžios lyderių. Jo kardas buvo itin vertinamas mūšyje ir iki šiol saugo savo šeimininko atmintį. Šio kardo ašmenys buvo išlenkti ir itin efektyviai panaudojami mūšyje. Šiuo metu šis kardas yra saugomas Nacionalinės istorijos muziejuje Buenos Airėse.

5. Tomojukio Jamašita kardas

Antrojo pasaulinio karo metais Japonijos imperatoriaus kariuomenės generolas Tomojukis Jamašita, pravarde „Malajaus tigras“, išgarsėjo tuo, kad užgrobė britų kolonijas – Malają ir Singapūrą. Jis puikiai valdė šį asmeninį kardą, kuris buvo nukaldintas žymaus meistro. Šiuo metu į jį galima pasižiūrėti Vestpointo karo muziejuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų