REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį paskelbė per „Twitter“, kad Iranas „ką tik atliko bandomąjį raketos paleidimą“, atrodė, kad jis žino daugiau negu jo vyriausybė. Galiausiai paaiškėjo, kad taip nėra.

Kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį paskelbė per „Twitter“, kad Iranas „ką tik atliko bandomąjį raketos paleidimą“, atrodė, kad jis žino daugiau negu jo vyriausybė. Galiausiai paaiškėjo, kad taip nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iranas tą dieną nevykdė jokių balistinių raketų bandymų, antradienį pareiškė trys JAV pareigūnai.

REKLAMA

Irano revoliucinė gvardija penktadienį per karinį paradą pademonstravo vidutinio nuotolio raketą „Khoramshahr“, galinčią pasiekti taikinius Izraelyje ir didžiojoje Artimųjų Rytų regiono dalyje. Tą pačią dieną Irano valstybinė televizija parodė vaizdo įrašą, kuriame matyti bandomasis „Khoramshahr“ paleidimas. Šio bandymo vieta ir laikas pranešime neminimi, bet panašu, kad jis buvo nufilmuotas per nesėkmingą Irano raketos paleidimą anksčiau šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Neaišku, iš kur D.Trumpas gavo informaciją, kurią jis paviešino, bet ji tikriausiai nebuvo gauta iš JAV žvalgybos agentūrų, nuolat stebinčių raketų paleidimus visame pasaulyje. Prezidentas galėjo lengvai patikrinti Centrinės žvalgybos valdybos arba kitų agentūrų turimus duomenis, kad įsitikintų, jog Irano raketos paleidimas iš tikrųjų įvyko.

Savo „Twitter“ žinutėje D.Trumpas vėl griežtai sukritikavo susitarimą dėl Irano branduolinės programos, sudarytą vadovaujant ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iranas ką tik atliko balistinės raketos, galinčios pasiekti Izraelį, bandomąjį paleidimą, – rašė jis. – Jie taip pat dirba su Šiaurės Korėja. Ne kažin koks tas mūsų susitarimas!“

Sutartis tarp Irano ir šešių galingųjų šalių turi užkirsti galimybę šiitiškai respublikai pasigaminti branduolinių ginklų, bet nedraudžia plėtoti raketų programos.

Vienas iš trijų pareigūnų, sakiusių, kad praeitą savaitę nebuvo paleista jokia Irano raketa, pridūrė, kad D.Trumpo žinutė buvo didelė staigmena su Irano reikalais dirbančiais JAV pareigūnais. Visi trys pareigūnai nesutiko viešinti savo vardų, nes nebuvo įgalioti kalbėti žvalgybos klausimais.

REKLAMA

D.Trumpas užsiminė galintis iš naujo derėtis dėl branduolinio susitarimo arba iš jo pasitraukti. Praeitą savaitę per Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją jis sakė, kad ši sutartis yra „akibrokštas“ Jungtinėms Valstijoms ir „tikriausiai labiausiai vienašališka sutartis per Amerikos istoriją“.

JAV vadovas paskelbė, kad iki spalio 15-osios informuos Kongresą, ar Iranas laikosi branduolinės sutarties. Pasak pareigūnų, D.Trumpas gali paskelbti, kad Teheranas pažeidė sutarties sąlygas, arba nuspręsti, kad ši sutartis nebeatitinka JAV nacionalinio saugumo interesų.

REKLAMA

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Josephas Dunfordas (Džozepas Danfordas) antradienį sakė, kad Iranas laikosi sutarties, oficialiai vadinamos Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Jis pabrėžė nerimaujantis dėl Irano veiksmų kitose srityse, pavyzdžiui, susijusių su balistinių raketų kūrimo programa ir pagalba ekstremistinėms grupuotėms.

J.Dunfordas nesutiko atskleisti, kokių rekomendacijų pateikė D.Trumpui, kaip turėtų būti pasielgta susitarimo dėl Irano branduolinės programos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų