REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Karo gydytojas ir paramedikas iš Karo medicinos tarnybos pristatė eksperimentą  (nuotr. kam.lt / Ieva Budzeikaitė)

Viešoje erdvėje pasirodė svarstymai, ar Lietuvos kariuomenės perkami turniketai išties kokybiški. Esą sertifikuoti NATO keliamus reikalavimus atitinkantys prietaisai, galintys išgelbėti kario gyvybę, gaminami tik vienintelėje JAV įsikūrusioje įmonėje. Čia gaminto turniketo kaina siekia virš 30 eurų.

7

Viešoje erdvėje pasirodė svarstymai, ar Lietuvos kariuomenės perkami turniketai išties kokybiški. Esą sertifikuoti NATO keliamus reikalavimus atitinkantys prietaisai, galintys išgelbėti kario gyvybę, gaminami tik vienintelėje JAV įsikūrusioje įmonėje. Čia gaminto turniketo kaina siekia virš 30 eurų.

REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos kariuomenė jau ne pirmą sykį įsigyja Kinijoje gamintus turniketus, kainuojančius 3.75 eurų. Kariškiai neslepia, abejojantys, ar pigi kinų produkcija – saugi.

Lauko sąlygomis nutikus nelaimei, turniketu stabdomas kraujavimas ir taip kariui išgelbstima gyvybė. Tačiau viešoje erdvėje vis labiau įsisiūbuojant klausimui, jog Lietuvos kariuomenėje naudojami galimai nekokybiški, turniketai, šiandien surengtas jų funkcionalumo pristatymas.

Karo medicinos tarnybos ekspertai patikrino, kaip turniketai atlieka savo funkcijas, į pagalbą pasitelkę muliažą, artimą žmogaus kūno sandarai, turintį ir imitacinę kraujotaką.

REKLAMA
REKLAMA

„Uždėjom ir patikrinom ar turniketas atlieka savo funkcijas. Tam reikalingi du arba trys suveržimai. Per tuos užveržimus turiketus neparodė jokių lūžimo požymių,“ - portalui tv3.lt komentavo Lietuvos kariuomenės atstovas kpt. Gintautas Ciunis.

REKLAMA

Bus atiekama formali turniketų ekspertizė

Pašnekovo teigimu, vėliau buvo bandoma įvairiais būdais turniketą sulaužyti, tačiau to padaryti nepavyko, jis tik sulinko.

“Įsitikinom, kad Lietuvos kariuomenės turimi turniketai, pilnai atlieka savo funkcijas. Jie buvo patikrinti ir anksčiau, atlikta styrimas su gyvu žmogumi. Tuomet echoskopo pagalba buvo stebima ir kraujotaka. Tačiau šįkart, noriu pabrėžti, kad tai nėra oficialus turniketų bandymas ar ekspertinis vertinimas, o tik demonstravimas, kilus viešam susidomėjimui šia tema“, - kalbėjo kpt. G. Ciunis.

REKLAMA
REKLAMA

Karininkas teigia, kad po viešoje erdvėje pasirodžiusių neigiamų vertinimų, Lietuvos kariuomenėje bus atliekama formali turimų turniketų ekspertizė.

„Tai jautrus klausimas, kaip po pasirodžiusių kalbų kariškiai turi jaustis arba būsimi kariai? Jie nebežino, ar gaus tinkamas asmenines apsaugos priemones tarnyboje. Tad mes imsimės formalios turniketų ekspertizės. Reikia, kad būtų dokumentuotai parodyta, kad jie pilnai atlieka savo funkcijas,“ - teigė kpt. G. Ciunis.

Kiniški turniketai – gerokai pigesni

Esą šie Kinijoje gaminti turniketai buvo pasirinkti atsižvelgiant į jų kainą.

„Kaina žinokite, yra dešimt kartų mažesnė, na, gal ne tiksliai 10 kartų, bet Amerikoje gaminami kainuoja po 30-35 eurų, o šitie – 3.75 eurų, ir lygiai taip pat atlieka savo funkciją. Atitinka mūsų keliamus reikalavimus, technininę specifikaciją, tad juos įsigyjant sprendžiame pagal pasiūlytą kainą“, - tikino kpt. G. Ciunis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariškis tikino, jog Lietuvos kariuomenė nėra sulaukusi nė vieno nusiskundimo apie sulaužytą, nepatikimą ar turniketų tinkamumą naudoti.

Pernai Karo medicinos tarnyba prisipirko 17 tūkst. Kinijoje gamintų šių priemonių. Artimiausiu metu planavo pirkti dar 5 tūkstančius.

Kinijoje gaminti turniketai lūžta

Viešoje erdvėje pasklido kalbos, esą kariškiai nepasitiki kinų produkcija, tad turniketus dažnas nusiperka pats. Kai kurie Lietuvos kariuomenėje tarnaujantys asmenys neslepia, kad pabandžius deramai suveržti žaizdą, kiniško turniketo veržimo svirtelė sulūžta.

Kariškių teigimu, NATO standartus atitinkančios sertifikuotos priemonės gaminamos vienintelėje Amerikos įmonėje. Tuo tarpu Kinijoje prekiaujama turniketų kopijomis.

REKLAMA

Lietuvos kariuomenės išduotų turniketų oficialiu tiekėju pristatoma Vokietijos mieste, Hamburge, registruota įmonė, tačiau kaip gamintojas nurodoma Hebėjaus provincijoje (Kinijoje) įsikūręs fabrikas.

Kariuomenės atstovai neslepia, kad kiniški turniketai pasirinkti atsižvelgiant į mažesnę kainą. Anot jų, juk kiltų didelis skandalas, jei visam kariuomenės rezervui, ne tik šauktiniams ir profesionalams, bet ir būsimiems šauktiniams, reikėtų nupirkti virš 30 eurų kainuojančius turniketus. Tam esą prireiktų apie 1,5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų