REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Grėsmės lygis auga: Šiaurės Korėja grasina ne tik branduoline ataka (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja vakar apkaltino Donaldą Trumpą paskelbus karą ir įspėjo, kad šalis imsis visų priemonių savo saugumui užtikrinti. Baltieji rūmai atmetė pranešimą ir pareiškė, kad tokie kaltinimai peržengia absurdo ribą. Atmetus pagiežingą ir gąsdinančią retoriką, klausimas, ar kils karas su Šiaurės Korėja, vis dėlto išlieka pats aktualiausias, rašo news.com.au.

17

Šiaurės Korėja vakar apkaltino Donaldą Trumpą paskelbus karą ir įspėjo, kad šalis imsis visų priemonių savo saugumui užtikrinti. Baltieji rūmai atmetė pranešimą ir pareiškė, kad tokie kaltinimai peržengia absurdo ribą. Atmetus pagiežingą ir gąsdinančią retoriką, klausimas, ar kils karas su Šiaurės Korėja, vis dėlto išlieka pats aktualiausias, rašo news.com.au.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai įspėja, kad konflikto su Šiaurės Korėja tikimybė yra kur kas didesnė nei paprastai ir diplomatija yra vienintelis būdas išvengti katastrofiško karo Korėjos pusiasalyje. Kitu atveju laukia tikras pragaras.

REKLAMA

20 tūkst. mirčių kiekvieną dieną

Jei kiltų karas su Šiaurės Korėja, tai pajustų visas pasaulis – chaosas ir masinės žudynės būtų neišvengiamos. „Los Angeles Times“ žurnalistė Barbara Demick atliko tyrimą, kokios galėtų būti tokio karo pasekmės.

Į pensiją išėjęs JAV oro pajėgų generolas Robas Givensas tvirtina, kad prasidėjusį karą galėtų sustabdyti tik vienas dalykas – Šiaurės Korėjos pralaimėjimas. Tačiau to kaina būtų beprotiška – jo manymu, kiekvieną diena žūtų apie 20 tūkstančių žmonių. Ir tai yra skaičius iki to momento, kai būtų panaudotas branduolinis ginklas.

REKLAMA
REKLAMA

B.Semick taip pat pateikia scenarijų, kaip galėtų prasidėti ginkluotas konfliktas. Pradžia galėtų būti viena vienintelė į Guamą nutaikyta Šiaurės Korėjos raketa, o į ją jau atsakytų JAV smūgiai. Tuomet Šiaurės Korėjos taikiniu, tikėtina, taptų JAV ir Pietų Korėjos kariai demilitarizuotoje zonoje bei 25 milijonai Seulo gyventojų.

Žurnalistės scenarijaus neatmetė ir JT branduolinio nusiginklavimo šalininkas Johnas Hallamas. Jis tvirtina, kad konfliktas yra vis labiau tikėtinas, o jo atveju tiek Šiaurės Korėja, tiek ir Seulas bus visiškai sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra tikimybė, kad JAV nepavyktų paleisti „idealaus pirmo smūgio“. Tai reiškia, kad juo gali nepavykti neutralizuoti visų Šiaurės Korėjos branduolinių ir/ar konvencinių pajėgų per 24-48 valandas. Tokiu atveju reiktų tikėtis aktyvaus Seulo bombardavimo iš Šiaurės Korėjos pusės. Aukų skaičius gali siekti nuo 100 tūkstančių iki milijono. Todėl net be branduolinio ginklo panaudojimo karas būtų visa griaunantis“, - sako ekspertas.

„Situacija blogėja kasdien“

Tarptautinio saugumo ir žvalgybos studijų profesorius Johnas Blaxlandas įspėja, kad dabartinė situacija iki konflikto nuvesti gali labai greitai.

REKLAMA

„Karo grėsmė šiuo metu yra kur kas didesnė nei anksčiau. Kim Jong Unas įspėjo JAV, o D.Trumpas nuolat jam atsako tuo pačiu“, - sako profesorius.

Nors JAV paneigė, kad paskelbė karą Šiaurės Korėjai, J.Blaxlandas tvirtina, kad labai svarbu, jog D.Trumpas tinkamai reaguotų į šią situaciją, nes Šiaurės Korėjos tikslas yra jam kelti įtampą. Kitas aspektas – korėjiečių grasinimas numušti amerikiečių bombonešius taip pat turėtų būti rimtai vertinamas, nes jie turi visą tam reikalingą įrangą.

Tačiau smūgio tikimybė kol kas nepasiekė kritinės ribos.

„JAV oro pajėgos yra gerai pasiruošusios, tad Kim Jong Unas turi būti labai atsargus. Jis negali sau leisti smogti ir patirti nesėkmę“, - mano J.Blaxlandas.

REKLAMA

Smogs ar nesmogs?

„Rand Conrporation“ analitikas Bruce'as Bennettas tvirtina, kad tai, ką šiuo metu matome, yra dar vienas „Šiaurės Korėjos bandymas savo tikslų pasiekti gąsdinimu“.

„Šiaurės Korėjos režimas siekia priversti atsitraukti Jungtines Valstijas ir konkrečiai Donaldą Trumpą“, - mano jis.

Šiaurės Korėjos ekspertas Leonidas Petrovas pabrėžia, kad Korėjos karas trunka jau 67 metus.

„Mes sparčiai artėjame prie jo paskutinės fazės. Jai atėjus taika bus pasiekta, klausimas yra, ar Šiaurės Korėja dar egzistuos, ar jau nebe“, - vertina ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Niujorke dirbantis politikos analitas Seanas Kingas netiki, kad karas nekils ir dabartinė situacija yra tik Šiaurės Korėjos lyderio žodinis siautėjimas.

"Yra visiškai aišku, kad prezidentas Trumpas pagrasino smogti Šiaurės Korėjai tik tuo atveju, jei jie pirmieji puls amerikiečius ar jų sąjungininkus“, - sako S.Kingas.

Nauja „žodžių karo“ banga

Naujausias žodžių karas kilo tuomet, kai JAV prezidentas D.Trumpas socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pasidalino žinute, jog Šiaurės Korėja ilgai nebeegzistuos.

Neteko ilgai laukti, kol į tokį pareiškimą sureagavo Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong-ho.

REKLAMA

„D.Trumpas pareiškė, kad mūsų valdžia ilgai neišsilaikys. Jis paskelbė karą mūsų šaliai. Visos pasaulis turėtų aiškiai prisiminti, kad JAV paskelbė karą Šiaurės Korėjai. Kadangi amerikiečiai mums paskelbė karą, turime visas teises imtis atsakomųjų priemonių. Priemonių sąraše yra ir JAV bombonešių numušimas dar prieš tai, kol jie pasieks mūsų šalies oro erdvę.

Tuo tarpu JAV bandė įrodyti, kad jos politika nepasikeitė. Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders vakar griežtai pareiškė, kad JAV nepaskelbė karo Šiaurės Korėjai.

„Toks pareiškimas yra visiškas absurdas. Nei viena valstybė neturėtų grasinti numušti kitos valstybės lėktuvą, kuris skrenda virš tarptautinių vandenų. Mūsų tikslas tebėra tas pats. Mes toliau siekiame taikaus Korėjos pusiasalio nusiginklavimo“, - tvirtina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų