REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sukūrė būsto šildymo išlaidų kompensacijos bei socialinės pašalpos dydžio skaičiuokles. Tad gyventojai neišėję iš namų patys gali pasiskaičiuoti socialinę pašalpą ar kompensaciją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sukūrė būsto šildymo išlaidų kompensacijos bei socialinės pašalpos dydžio skaičiuokles. Tad gyventojai neišėję iš namų patys gali pasiskaičiuoti socialinę pašalpą ar kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad suvaldytume žmonių srautus, norinčių pasitikrinti, ar jiems priklauso parama, sukūrėme skaičiuoklę. Pasitikrinus ir pamačius, kad asmenims priklauso parama, juos kviečiame kreiptis į savivaldybę. Tie, kurie susitvarkys visus reikalingus dokumentus iki šildymo sezono, sąskaita už šildymą ateis jau sumažinta iki mokėtinos ribos, o jei vėliau, tuomet vėliau bus galima susigrąžinti lėšas už paskutinius du mėnesius“, - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

REKLAMA

Apskaičiuojant socialinės pašalpos dydį reikia nurodyti bendrai gyvenančių asmenų skaičių ir paskutinių trijų mėnesių arba einamojo mėnesio pajamas, jeigu pajamos, palyginti su 3 praėjusiais mėnesiais, pasikeitė. Tuomet pateikiamas socialinės pašalpos dydis.

Pavyzdžiui, 4 asmenų šeima, kurios paskutinių trijų mėnesių pajamos siekė 1200 Eur, gali gauti 6,40 Eur socialinės pašalpos dydį.

Norint suskaičiuoti kompensaciją šildymui, reikia įvesti būsto plotą, gyvenančių asmenų skaičių, paskutinių trijų mėnesių arba einamojo mėnesio pajamas, jeigu pajamos, palyginti su 3 praėjusiais mėnesiais, pasikeitė bei vieno mėnesio išlaidas būsto šildymui.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, 50 kv. metrų bute gyvenantys du asmenys, kurių vidutinės pajamos per mėnesį siekia 600 Eur, o išlaidos šildymui 60 Eur, būsto šildymo išlaidų kompensacija siektų 20,40 Eur.

Nuo birželio centralizuotam šildymui taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas. Gyventojai, kurių išlaidos šildymui viršija 10 proc. jų pajamų, gali kreiptis dėl kompensacijos.

Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti lengvatą mainais į pastarųjų paramą urėdijų reformai. Seime nuspręsta, kad 9 proc. tarifas galiotų iki sausio 1-osios, tačiau vėliau tarifą norima kelti iki 15 proc. DNuo 2018 metų, padidinus PVM lengvatą iki 15 proc., žadama iki 15 proc. kilstelti ir pajamų, išleidžiamų šildymui, kartelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina teigė, kad pirmąjį pusmetį kompensacija už centralizuotą šilumą siekė 20,6 euro, o naudojantiems kitas kuro rūšis - 36,7 euro.

„Apie 70 proc. kompensacijų gavėjų yra pensinio amžiaus žmonės, bet matome, kad į pasikeitus reguliavimui ir sumažinus pajamų kartelę, į sistemą pateks ir dirbantieji uždirbantieji minimalų atlyginimą, vieni gyvenantys asmenys, gali būti šeimos su vaikais. Aktualiausios kompensacijos bus ten, kur yra brangesnis šildymas ir mažesnės žmonių pajamos. Daugiausiai kompensacijų gavėjų bus Akmenės rajone, Kalvarijų savivaldybėje, Alytaus mieste, mažiausias gavėjų skaičius bus didmiesčiuose“, - kalbėjo S.Kulpina.

REKLAMA

Jos teigimu, internetinė skaičiuoklė yra preliminari, o skiriant paramą, kiekviena savivaldybė vertins ir pareiškėjų turtą.

Nuo birželio panaikinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, kartu nuspręsta išplėsti kompensacijų už šildymą gavėjų ratą. Dabar jas gali gauti šeimos, kurių išlaidos šildymui, nepriklausomai nuo šildymo būdo, siekia daugiau nei 10 proc. jų pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais šiuo metu į kompensacijas pretenduoja apie 250 tūkst. gyventojų. 2016 metais kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį iš viso išleista 17,9 mln. eurų.

Skaičiuokles galite rasti paspaudę čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų