REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinę amerikietiškojo futbolo lygą (NFL) sekmadienį apėmė protestų banga, kilusi prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pakursčius ginčą su žaidėjais, kurie skambant JAV himnui priklaupia, kad atkreiptų dėmesį į rasinį neteisingumą.

Nacionalinę amerikietiškojo futbolo lygą (NFL) sekmadienį apėmė protestų banga, kilusi prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pakursčius ginčą su žaidėjais, kurie skambant JAV himnui priklaupia, kad atkreiptų dėmesį į rasinį neteisingumą.

REKLAMA

Penktadienį pavadinęs per himną priklaupiančius NFL žaidėjus „kalės vaikais“, kuriuos reiktų atleisti, D.Trumpas išprovokavo kritikos audrą.

Sekmadienį ryte JAV lyderis dar šliūkštelėjo alyvos į ugnį – paragino gerbėjus boikotuoti NFL, kol liausis protestai.

„Jei NFL gerbėjai neis į varžybas, kol žaidėjai nesiliaus rodę nepagarbos mūsų vėliavai ir šaliai, pokyčius pamatysite greitai. Atleisti arba nušalinti!“, – tviteryje parašė D.Trumpas.

Vis dėlto populiariausios JAV sporto šakos žaidėjai sekmadienį aiškiai parodė savo poziciją ir surengė didžiausią demonstraciją nuo pat to laiko, kai buvęs „San Francisco 49ers“ žaidėjas Colinas Kaepernickas (Kolinas Kapernikas) 2016-aisiais surengė pirmą tokį protestą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas masinis protestas įvyko per „Jacksonville Jaguars“ ir „Baltimore Ravens“ rungtynes Vemblio stadione Londone, kai priklaupė daug abiejų komandų žaidėjų.

REKLAMA

Sekmadienį Našvilyje nei „Seattle Seahawks“, nei „Tennessee Titans“ žaidėjai neišėjo į aikštę himnui.

„Mes nepalaikysime neteisingumo, kuris šioje šalyje persekioja šios spalvos žmones“, – sakoma Siatlo žaidėjų pareiškime, paskelbtame prieš pat rungtynių pradžią.

„Labai nusivylęs“

Foksbore maždaug 15 amerikietiškojo futbolo nacionalinės lygos čempionės „New England Patriots“ narių skambant „The Star-Spangled Banner“ priklaupė.

Tomas Brady (Tomas Bradis) stovėjo, bet susikibo rankomis su komandos draugais. Pranešimuose sakoma, kad protestai buvo sutikti padrikais nušvilpimais ir kad kai kurie gerbėjai skandavo „Atsistot!“

REKLAMA
REKLAMA

„Patriots“ savininkas Robertas Kraftas, kuris yra D.Trumpo draugas ir paaukojo jo rinkimų kampanijai, paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad yra „labai nusivylęs“ D.Trumpo penktadienio komentarais.

Čikagoje „Pittsburgh Steelers“ žaidėjai nusprendė per himną prieš rungtynes su „Chicago Bears“ likti persirengimo kambaryje.

„Pittsburgh Steelers“ treneris Mike'as Tomlinas (Maikas Tomlinas), kuris yra juodaodis, sakė, kad tokiu sprendimu norėta ne pademonstruoti nepagarbą, o „pasišalinti iš aplinkybių“.

„Mūsų šaliai tai labai skaldantys laikai“, – televizijai CBS sakė M.Tomlinas.

Tuo tarpu Detroite himną atlikęs Rico LaVelle'as (Rikas LaVelas) jo pabaigoje pats dramatiškai priklaupė ant vieno kelio. Per himną buvo priklaupę mažiausiai aštuoni „Detroit Lions“ žaidėjai. Kiti buvo susikibę rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau D.Trumpas į protestus reagavo tviteryje. „Puikus solidarumas mūsų nacionaliniam himnui ir mūsų šaliai. Stovėti susikibus – gerai, klūpoti yra nepriimtina“, – parašė jis.

Sekmadienio protestai buvo naujas posūkis piktame D.Trumpo ir JAV profesionaliojo sporto žodžių kare.

Šeštadienį prezidentas taip pat sulaukė piktos NBA žvaigždžių reakcijos į komentarą tviteryje, kad čempionai „Golden State Warriors“ ir jų žvaigždė Stephenas Curry (Stivenas Karis) nebus pakviesti į priėmimą Baltuosiuose rūmuose.

Protestai plinta

S.Curry penktadienį užsiminė, kad nedalyvautų priėmime Baltuosiuose rūmuose, jeigu būtų į jį pakviestas.

REKLAMA

„Vykti į Baltuosius rūmus laikoma didele garbe čempionato komandoms. Stephenas Curry dvejoja, tad kvietimas atšauktas!“ – parašė D.Trumpas.

Prezidento pykčio protrūkis išprovokavo kandžius NBA atsakymus. „Cleveland Cavaliers“ superžvaigždė LeBronas Jamesas (LeBronas Džeimsas) JAV lyderį pavadino „nenaudėliu“.

Reagavo ne tik NFL ir NBA žaidėjai. Per vienas moterų krepšinio lygos WNBA sekmadienio rungtynes „Los Angeles Sparks“ narės per himną taip pat buvo persirengimo kambaryje. Jų varžovės, „Minnesota Lynx“, stovėjo susikibusios rankomis.

Šeštadienį pirmą savo protestą pamatė Pagrindinė beisbolo lyga (MLB): juodaodis „Oakland Athletics“ žaidėjas Bruce'as Maxwellas (Briusas Maksvelas) prieš rungtynes Kalifornijoje per himną taip pat priklaupė ant vieno kelio.

REKLAMA

Lengvosios atletikos žvaigždė, šešių olimpinių aukso medalių savininkė Allyson Felix (Elison Feliks) irgi išreiškė paramą protestams.

„Dėkinga visiems, kas naudojasi savo balsu šią lemiamą akimirką, – „Twitter“ parašė A.Felix. – Gana yra gana. Mes turime galią daryti permainas.“

C.Kaepernicko protestu buvo siekiama atkreipti didesnį dėmesį į elgesį su Amerikos mažumomis, po virtinės incidentų, kai policija nušovė juodaodžius vyrus.

Kritikai sako, kad gerbėjai, kurie moka didelius pinigus už bilietus ar žiūri NFL rungtynes per televiziją, neturėtų taikytis su žaidėjų politiniais pareiškimais, ir kad protestais reiškiama nepagarba šaliai ir jos kariškiams.

Tačiau viena veteranų grupė parašė atvirą laišką, kuriuo išreiškė paramą C.Kaepernickui ir kitiems aktyvistams.

„Teisė šiems sportininkams ir visiems amerikiečiams protestuoti yra tarp tų, kurias mes visi prisiekėme ginti savo krauju, jei to prireiktų“, – sakoma laiške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų