REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Iš Japonijos su vyru grįžusi dizainerė Julija Janus: kelionėse esame geri, patikrinti draugai (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Tarp dangų siekiančių dangoraižių ir technologinių šedevrų įsitvirtinusios tvirtos tradicijos, tarp milijonų žmonių vyraujanti stulbinanti tyla ir švara. Tokie ryškūs kontrastai drabužių dizainerei Julijai Janus atmintyje įsirėš dar labai ilgai, nes tolimoji Japonija ir jos sostinė Tokijas vos per dešimt dienų įkvėpė visiems metams.

29

Tarp dangų siekiančių dangoraižių ir technologinių šedevrų įsitvirtinusios tvirtos tradicijos, tarp milijonų žmonių vyraujanti stulbinanti tyla ir švara. Tokie ryškūs kontrastai drabužių dizainerei Julijai Janus atmintyje įsirėš dar labai ilgai, nes tolimoji Japonija ir jos sostinė Tokijas vos per dešimt dienų įkvėpė visiems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors į Japoniją kartu su vyru aktoriumi ir režisieriumi Stasiu Baltakiu išvyko darbo reikalais, užteko laiko grįžti pasisėmus naujų idėjų.

REKLAMA

„Išvyką kino ir meno atstovams suorganizavo Vilniaus prekybos ir amatų rūmai, tad su vyru keliavome kaip atskiros įmonės, tačiau į vieną kelionę. Tai mums labai pasisekė“, - juokiasi dizainerė. Nors kelionės metu daug laiko teko skirti susitikimams, sutuoktinių pora rado laiko ir išsamiau pažinti spalvingąją Japonijos sostinę.

„Kelionė truko dešimt dienų, todėl vakarais ir du savaitgalius turėjome pakankamai laiko pasidžiaugti Tokiju. Man pasirodė, kad Japonijoje – ganėtinai nemažai kontrasto. Tai aukščiausių technologijų šalis, bet joje labai ryški tradicinė kultūra. Čia labai griežtai laikomasi hierarchijos, padorumo taisyklių. Tiesą sakant, Japonijoje labai gausu tradicijų“, - pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Julija Janus pasakoja, jog Japonijoje labai stipriai vertinama šeima, todėl įprasta, jog moterys dirba tik iki 27-erių, o vėliau atsiduoda vaikų auginimui. Tad vyrai dominuoja daugelyje darbo sričių, versle. Taip pat nustebino faktas, kad jaunesni nei 45-erių metų vyrai negali užimti vadovų pozicijų.

„Japonija yra milžiniškos pasiūlos šalis, todėl visose srityje – nuo maisto iki technikos – galima rasti visko“, - įspūdžiais dalijasi Julija. Vis dėlto tradiciniai papročiai netrukdo įsiterpti ir kitoms kultūroms. Pavyzdžiui, Julija Janus prancūzo įkurtame restorane ragavo lietuviams puikiai pažįstamo ir savito patiekalo – kibinų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vieną vakarą mes lankėmės užkandinėje, kuri priklauso buvusiam Prancūzijos policininkui, o jo žmona yra filipinietė. Ir skanavome lietuviškus kibinus, kuriuos jiems tiekia japonė, kuri lankėsi Trakuose ir išmoko juos gaminti“, - stulbinančią kultūrų samplaiką prisimena Julija.

Visgi Juliją Janus ir jos vyrą labiausiai sužavėjo Japonijoje tvyranti švara. Nors čia gyvena virš 30 milijonų gyventojų, gatvėse nepaprastai švaru ir tylu.

„Kartais būna labai sunku klausytis amerikiečių ar rusų, kurie įpratę kalbėti garsiai, todėl Japonijoje būtent taip ir jautėmės. Mums atrodė, kad mes kalbame tiesiog per garsiai. Sunku patikėti, kad tokia masė žmonių yra išmokusi elgtis tyliai, civilizuotai, tvarkingai. Ten taip pat labai įprasta rūpintis vienas kito sveikata. Tad po Japonijos atvykus į Varšuvos oro uostą, kuris iš esmės niekuo nesiskiria nuo mūsų, mums pasirodė, kad aplinkui yra labai nešvaru“, - pastebėjo Julija.

REKLAMA

Garsi moteris džiaugiasi, kad pagaliau pavyko aplankyti šalį, kuri visada buvo svajonių sąraše.

„Tikrai planavau aplankyti Japoniją, tačiau nemaniau, kad tai pavyks padaryti taip anksti“, - sako Julija. Ir nors ši šalis ilgai įsirėš atmintyje savo unikalia kultūra ir tradicijomis, drabužių dizainerė išduoda, kad unikalia kultūrine patirtimi išsiskyrė ir viešnagė Indijoje. Bet jei tektų rinktis, kurioje iš šių lietuviams egzotinių šalių – Indijos ir Japonijos – tektų rinktis ilgesniam laikui, Julija geriau jautėsi Tokijuje.

REKLAMA

Drabužių dizainerei dažnai tenka vykti į darbo keliones, tačiau išduoda, kad aistra pažinti pasaulį užsikrėtus visa šeima.

„Per metus pavyksta išvykti nuo keturių iki šešių kartų. Bet ir planuodami savo šeimos atostogas renkamės pažintines išvykas. Mums nelabai gulisi prie baseino, nes su vyru mėgstame keisti vietas, matyti vis naujus vaizdus. Dėl to važiuojame iš vienos vietos į kitą“, - sako Julija.

Ir nors aktyvios kelionės ne visada leidžia atsikvėpti fiziškai, Julija tokių potyrių metu džiaugiasi galėdama pasikrauti idėjų kūrybinei veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įspūdžiai atitraukia nuo kasdienybės – tai didžiausia kelionių vertė. Keliaudama mokausi, renku idėjas kūrybai“, - pasakoja Julija. Būdama Japonijoje drabužių kūrėja taip pat džiaugėsi lankydamasi garsiausių Japonijos mados korifėjų muziejuose, prisimindama, kad kažkada jie buvo jos įkvepėjai ir mokytojai.

Svarbiausia, moteris džiaugiasi, kad kelionėse niekada netenka vertinti santykių stiprumo. Teigiama, kad būtent išvykų metu galima suprasti, ar leidžiate laiką su tinkamu žmogumi, o Julija Janus džiaugiasi, kad keliauja su puikiu draugu. Tada net ir kelionės tikslas nėra toks svarbus. 

„Mes abu mėgstame keliauti, todėl nuspręsti, kur keliausime,  tikrai lengva, svarbu tik suderinti laikus. Bet kelionėse mes esame geri draugai, patikrinti“, - šypsosi Julija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų