REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Meksika (nuotr. Vida Press)

Paskutinės rugpjūčio dienos Šiaurės pusrutulyje atnešė vasaros pabaigą. Taigi, atėjo metas pasižiūrėti, kokia gi buvo vasara lyginant su kitomis?

42

Paskutinės rugpjūčio dienos Šiaurės pusrutulyje atnešė vasaros pabaigą. Taigi, atėjo metas pasižiūrėti, kokia gi buvo vasara lyginant su kitomis?

REKLAMA

Globali pasaulinė rugpjūčio mėnesio temperatūra buvo trečia karščiausia, kada nors užfiksuota temperatūra. Visas vasaros sezonas (birželis, liepa ir rugpjūtis) taip pat buvo trečias šilčiausias kada nors užfiksuotas. Tačiau, priklausomai nuo to, kur gyvenate, vasara, kurią patyrėte, galėjo būti šiltesnė arba šaltesnė už įprastinę. Lietuvos gyventojai mūsų vasara tikrai neliko patenkinti.

Rugpjūtis

2017 metų rugpjūtis buvo 0.85 laipsniais šiltesnis, nei 20-ojo amžiaus vidurkis. Jis buvo trečias pagal dydį 1880-2017 metais.

2016 m. buvo užfiksuota didžiausia šio mėnesio temperatūra, o 2015 metais antra pagal dydį. Pagal Nacionalinę vandenynų ir atmosferos administraciją (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), tai yra 41-asis rugpjūčio mėnuo ir 392-asis mėnesis iš eilės, kuomet pasaulinė temperatūra yra bent truputį didesnė už vidurkį.

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros sezonas

Vasaros sezono pasaulinė temperatūra užėmė trečią vietą didžiausių vasaros temperatūrų sąraše. Didžiausia temperatūra buvo užfiksuota 2016 metais, o antra pagal dydį 2015 metais.

REKLAMA

Metai nuo sausio iki rugpjūčio

Žvelgiant į metus iki šio mėnesio, matyti, kad pasaulinė temperatūra 0.88°C laipsnių viršijo vidutinę, tokie skaičiai nusileidžia tik 2016 metų temperatūrai. 

Kiti svarbūs klimato pokyčiai ir faktai visame pasaulyje praėjusį mėnesį:

Rugpjūčio mėnesį vidutinis Arkties jūrų ledo mastas buvo 24,3 proc. mažesnis už 1981-2010 m. vidurkį, ir trečiasis mažiausias to mėnesio, kai 1979 metais imti fiksuoti palydovų įrašai. Vidutinis Antarkties jūrų ledo mastas buvo 3,6 proc. žemesnis už vidutinį, antrasis mažiausiai už rugpjūtį.

Afrika patyrė antrąjį šilčiausią rugpjūčio mėnesį. Pietų Amerika, Azija ir Europa turėjo trečią, Okeaniją penktąjį, o Šiaurės Amerika – 22.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų