REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas Darbo kodeksas – gerai, tačiau nepakankamai. Bent jau taip reformą įvertino Jungtinių Amerikos Valstijų kapitalo įmonės.

Naujas Darbo kodeksas – gerai, tačiau nepakankamai. Bent jau taip reformą įvertino Jungtinių Amerikos Valstijų kapitalo įmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

71 proc. JAV kapitalo įmonių naująjį darbo kodeksą vertina palankiai, tačiau net 79 proc. apklaustųjų teigia, jog pakeitimai negarantuoja modernesnių darbo santykių. Tokius rezultatus parodė Amerikos prekybos rūmų įvykdyta JAV kompanijų apklausa, kurioje buvo siekiama išsiaiškinti kompanijų nuomonę apie naujai priimtą Darbo kodeksą bei jo pakeitimus ir nuostatus, kurie JAV verslus paveikė labiausiai.

REKLAMA

Kaip pagrindinius teigiamus Darbo kodekso pakeitimus JAV kompanijos įvardina skirtingų darbo sutarčių rūšių atsiradimą, patobulintą nuotolinio darbo reglamentavimą, lankstesnę darbo valandų apskaitą, bei palengvėjusias darbuotojo atleidimo procedūras.

Tuo tarpu 29 proc. apklaustų JAV kompanijų Darbo kodekso pakeitimus vertina neigiamai. Paklaustos kaip stipriai JAV bendrovės buvo paveiktos naujojo Darbo kodekso, 7 proc. apklaustų įmonių atsakė, jog nebuvo paveiktos iš viso, 64 proc. nurodė, jog Darbo kodekso naujovės palietė nedaug, ir 28 proc. nurodė, jog naujasis Darbo kodeksas labai paveikė kompanijų vidų.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašytos įvardinti naujojo Darbo kodekso sritis ir naujoves, kurios įmones paveikė labiausiai, JAV kompanijos įvardino padidėjusią administracinę naštą įvedant naujas procedūras, perskaičiuojant ir perorganizuojant atlyginimų bei išeitinių išmokų politiką, perorganizuojant naktinių darbuotojų pamainas pagal pasikeitusią suminę darbo laiko apskaitą bei prievolę steigti darbo tarybą.

Tačiau į klausimą ar naujasis darbo kodeksas garantuos modernesnius darbo santykius, net 79 proc. atsakė neigiamai ir pabrėžė, jog ir iki naujojo Darbo kodekso priėmimo vidinės įmonių nuostatos ir susitarimai su darbuotojais būdavo kur kas modernesni ir pažangesni nei Darbo kodeksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Živilė Sabaliauskaitė, Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje vykdančioji direktorė sako, jog naujasis Darbo kodeksas yra tvirtas žingsnis liberalesnių darbo santykių link, tačiau tuo pačiu pabrėžia, jog skubotas jo priėmimas įnešė daug nežinios ir šurmulio didelių tarptautinių įmonių viduje.

„Pats Darbo kodekso priėmimas yra sveikintinas, tačiau tuo pačiu tenka apgailestauti, jog dauguma naujojo Darbo kodekso nuostatų yra neišbaigtos, yra palikta daug neaiškumo bei vietos įvairioms įstatymų interpretacijoms. Pasiklausius JAV kompanijų atstovų, kuriems tenka viską įgyvendinti praktiškai susidaro įspūdis, jog naujasis Darbo kodeksas buvo priimtas paskubomis bei buvo per mažai tartasi su praktikais bei pačiomis įmonėmis.“,- sako Ž. Sabaliauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų