REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje neramus laikotarpis. Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie braškančią valdančiųjų koaliciją. Kalboms pagrindo suteikė aršios diskusijos ir išsiskyrusios nuomonės perskirstant miesto biudžeto klausimą bei švietimo klausimas dėl tautinių mažumų mokyklų.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje neramus laikotarpis. Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie braškančią valdančiųjų koaliciją. Kalboms pagrindo suteikė aršios diskusijos ir išsiskyrusios nuomonės perskirstant miesto biudžeto klausimą bei švietimo klausimas dėl tautinių mažumų mokyklų.

REKLAMA

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio lyderis Remigijus Šimašius neslepia, kad dabartiniais partneriais jis nėra patenkintas. Konservatoriai tikina, kad šie konfliktai nėra tokie dideli ir koalicijos braškėjimo nejaučia, tačiau sutinka girdėjęs kalbų apie galimas permainas. TV3 šaltinių teigimu, į koliciją liberalai galimai gali kviesti lenkų frakciją.

R. Šimašius: tai nėra normalu

Šiuo metu Liberalų sąjūdis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turi 15 narių, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai – aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga – dešimt tarybos narių. Be liberalų ir konservatorių, valdančiojoje koalicijoje yra po keturis „Lietuvos sąrašo“ ir socialdemokratų atstovus.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniai du tarybos posėdžiai nebuvo lengvi merui R. Šimašiui, konservatoriai jiems ryškiai atsuko nugarą. Todėl jis neslepia, kad mato partizaninio karo aspektų.

REKLAMA

„Ar mes šiandien esame patenkinti koalicijos funkcionavimu, tai aišku, kad ne. Nepatenkinti, nes jaučiam, kad turime mažą opoziciją viduje ir tos darbo sąlygos nėra komfortiškos. Juolab, matom, kad kai kuriuos rezultatus galėjome anksčiau parodyti, o jie kur kas vėliau atėjo.

Kai kur matome tokio partizaninio karo aspektų, tai iš tos situacijos reikia kažkaip išeiti, su koalicijos partneriais kalbamės apie tai ką reikėtų daryti, bet sąlygos tikrai nėra komfortiškos. Variantų kol kas neturim, bet nereikia vynioti į vatą, kaip premjeras faktiškai dirba mažumos sąlygomis, taip ir mes panašiai jaučiamės“, - portalui tv3.lt tvirtino meras.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie konkrečias permainas šioje kadencijoje, meras tikino nenorįs per anksti spekuliuoti pokyčių teorijomis.

„Ir kaip ne kartą jau sakiau, nesu patenkintas šiandieniu bendradarbiavimu. Juolab, nėra normalu, kuomet kai kuriais klausimais reikia ieškoti opozicijos paramos“, - pabrėžė R. Šimašius.

Paskutinius posėdžius vadina nesveikais

Kalbintas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys konservatorius Adomas Bužinskas tikino, kad nesutarimus lėmė atsiradęs tam tikras klausimų kiekis, bet tai nereiškia, kad koalicija nebegali dirbti. Juolab, priminė, kad Seime vyksta didesnis chaosas.

„Pirmą kartą mūsų nuomonės viešai išsiskyrė dėl viešojo transporto mieste, kai buvo bandoma prastumti miestui nenaudingą autobusų nuomos sutartį. Manau, kad praeitoje kadencijoje tikrai nebuvo normalu, kai koalicija balsuodavo be jokių kažkokių klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matyt neišdiskutuoti klausimai susidėjo į bendrą foną ir atrodo, kad koalicija braška. Bet kol kas, nė iš mūsų, nė iš liberalų jokių signalų, kad koalicija gali byrėti – nėra. Čia labiau rutininiai pykčiai, gal dar ir stiprės dirbant toliau.

Manau, darbai parodys, kiek ta koalicija yra efektyvi. Mano nuomone, tai, ką sutarėm pagal koalicijos sutartį, kol kas nesikeičia. Nors prisimenant paskutinius du posėdžius, tai situacijos buvo nesveikos. Nors manau, kad tiek mes, tiek liberalai pasidarys savo išvadas, kad tai daugiau nepasikartotų“, - sakė A. Bužinskas.

Pasak jo, natūralu, kad įtampa prieš rinkimus kaista. Tarybų rinkimai vyks jau 2019 m.

Liberalams siūlo kalbėti atvirai

Nors A. Bužinskas tvirtinęs, kad nemato koalicijos braškėjimo ženklų ir dialogas vyksta, pripažino pats girdėjęs kalbų apie galimą koalicijos formavimą su lenkų frakcija.

REKLAMA

„Teko girdėti tokių kalbų, bet čia jau patys liberalai turi sprendimą jį priimti. Mes iš savo pusės nesam nei liberalams, nei lenkams įsipareigoję, esam pasirašę koalicijos sutartį ir pagal ją dirbam. Jeigu liberalai priimtų tą sprendimą, mes nesilaikysim įsikabinę į kėdes.

Visgi, meras yra tiesiogiai rinktas, liberalai turi didesnį miestiečių pasitikėjimą šiuo metu, daugiau vietų taryboje gavę ir jeigu jiems Valdemaras Tomaševskis yra parankesnis partneris, tai tegul tai ir įvardina. Bet manau, kad jų rinkėjai iš to išvadas irgi padarys.

Juolab, koalicijos kūrimas su lenkų frakcija yra realus variantas, nes jie yra antra didžiausia frakcija. Jie galbūt mano, kad tai būtų stabilesnė koalicija, bet klausimas, ar bus darbingesnė“, - svarstė tarybos narys.

REKLAMA

Paklaustas, mato variantą, kad kitų metų savivaldybės tarybos valdančiųjų koalicija galėtų būti panašios sudėties, pritarė, kad taip. Visgi, jis mano, kad neabejotinai persiskirstys vietos taryboje.

„Manau, kad principinis mūsų ir liberalų sutarimas yra, todėl nė mes, nė jie neieškos kitų partnerių. Kita miesto taryba, formuojant valdančiųjų branduolį, tikėkimės, kad išliks tokia pati. Vietų skaičius bus kitas, bet kokiu atveju, manau, kad miestui būtų gerai, jeigu branduolys nesikeistų.

Jeigu griūtis įvyktų ir mes išeitume į opoziciją, tai mes dirbtume jos darbą. Tikrai nebūtų taip, kad pagal nutylėjimą toliau balsuotume su meru. Jeigu būtų paimta lenkų rinkimų akcija į koaliciją, turėtų keistis ir jų prioritetai. Kurie mums tikrai būtų nepriimtini. Iš principo, juk nėra taip, kad liberalai tiesiog galėtų išmesti mus, pasiimti lenkus, tam nepritartų kitos koalicijos partnerės“, - kalbėjo A. Bužinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų