REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumoje Lietuvos miestų, vaikų žaidimų aikštelės – nesaugios, teigia specialistai. Dažniausiai tai sovietinis, daugiabučių kiemuose riogsantis palikimas, neatitinkantis ne tik nustatytų higienos normų, bet ir keliantis pavojų mažiesiems: šie gali ne tik užsigauti, bet ir rimtai susižeisti. Tačiau kai kurie prieštarauja, jog senosios aikštelės būtų panaikintos. Esą tam yra rimtų argumentų.

Daugumoje Lietuvos miestų, vaikų žaidimų aikštelės – nesaugios, teigia specialistai. Dažniausiai tai sovietinis, daugiabučių kiemuose riogsantis palikimas, neatitinkantis ne tik nustatytų higienos normų, bet ir keliantis pavojų mažiesiems: šie gali ne tik užsigauti, bet ir rimtai susižeisti. Tačiau kai kurie prieštarauja, jog senosios aikštelės būtų panaikintos. Esą tam yra rimtų argumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senesniuose miestų rajonuose ir netgi kai kuriuose vaikų darželiuose, suaugusieji nesunkiai gali sugrįžti į vaikystę. Bent jau prisiminimais. Daugelyje vietų teberiogso kelių dešimtmečių senumo vaikų žaidimo aikštelės. Vaikystę nostalgiškai primena metalinės laipynės, čiuožynės, gaubliai, sūpynės su geležiniais laikikliais. Pastarieji vaikui nespėjus atsitraukti, gali labai skaudžiai užgauti.

REKLAMA

Naikinamos senosios vaikų žaidimų aikštelės

Pernai lapkritį Sveikatos apsaugos ministerijai patvirtinus naująsias higienos normas, senosioms žaidimų aikštelėms iškilo pavojus išnykti. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, higienos normų neatitinka didžioji dalis šalies žaidimų aikštelių. Mat numatyta, jog aikštelės turi būti ne arčiau kaip 10 metrų nuo automobilių stovėjimo aikštelių, konteinerių ar gatvių. Taip pat aikštelių savininkas turi užtikrinti reguliarią jų priežiūrą bei kontrolę, nerečiau kaip kartą per savaitę įvertinti įrenginių būklę.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės skaičiavimais, senų, metalinių vaikų žaidimų aikštelių sostinėje likę dar apie 300. Tačiau visos jos bus palaipsniui šalinamos. Per ateinančius 3 metus planuojama naujai įrengti apie 130 aikštelių mažiesiems. O kol visos sovietinės aikštelės bus panaikintos, valdininkai tikina, jas tinkamai prižiūrintys. Šiuo metu Vilniuje naujai įrengtų vaikų žaidimų aikštelių yra apie 525.

Dėl sovietinio palikimo susikibo kaimynai

Tuo tarpu panevėžietis Donatas Golubevas sako, jog ne viskas, kas pastatyta prieš šalies nepriklausomybę, turi būti nugriauta. Vyras surinko net 119 parašų ir siekia, kad vaikų žaidimo aikštelė šalia Aukštaičių gatvėje, Panevėžyje, būtų išsaugota. Nepaisant to, jog ši statyta prieš pusšimtį metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sužinojom, kad mūsų vaikų žaidimų aikštelę nori nugriauti, kuri ten sėkmingai stovi jau 50 metų. Namo bendrijos pirmininkė tai sugalvojo, remdamasi tomis mistinėmis naujomis higienos normomis“, - portalui tv3.lt pasakojo vyras.

Anot jo, aikštelę tarp 3 dagiabučių reguliariai prižiūrėjo šių namų gyventojai. Bendromis lėšomis ten buvo pastatyti nauji suoliukai, įrenginiai nuolat atnaujinami, dažomi.

„Ta aikštelė niekam nepriklauso, mes patys reguliariai ją tvarkėm. Sužinoję apie ketinimus nugriauti, surinkom 119 parašų iš aplinkinių namų. Žmonės išreiškė pageidavimą, kad aikštelę paliktų, nes ji yra saugi. Gavome mero atsakymą, jog turime apsispręsti: demontuoti ją arba palikti, tačiau prisiimti atsakomybę dėl priežiūros,“ - kalbėjo D. Golubevas.

REKLAMA

Pašnekovo įsitikinimu, vaikų žaidimų aikštelės yra viešose miestų erdvėse, tad visi vaikai, nepaisant jų gyvenamosios vietos, gali jose laisvai žaisti. Tad savivaldybės ir turėtų rūpintis aikštelių priežiūra, saugumu, kaip tai daro vakarų Europos valstybės.

„Man teko gyventi Londone. Aikštelės ten įrengtos parkuose ar viešose erdvėse, jos aptvertos, su gumine danga. Ir jas išskirtinai prižiūri tik savivaldybės, ne kokios bendruomenės ar mistinės organizacijos,“ - teigė D. Golubevas.

Šiuo metu vaikų žaidimų aikštelės Panevėžyje, Aukštaičių gatvėje, griovimas sustabdytas. Laukiama tolimesnių valdžios sprendimų. Šie turėtų paaiškėti jau netrukus vyksiančio susirinkimo metu. Jame D. Golubevas sako mėginsiąs įtikinti, kad Lietuvos ateitis – vaikai, o ne pensinio ar vyresnio amžiaus žmonės, esą nepatenkinti žaidimo aikštelėse triukšmaujančiais vaikais.

REKLAMA

Savivaldybės kratosi viešose erdvėse esančių aikštelių

Kas turėtų pasirūpinti miesto viešose erdvėse esančiomis aikštelėmis, kiekviena mūsų šalies savivaldybė sprendžia pati. Tad skirtinguose miestuose, skirtingas ir požiūris, sako Sergejus Kazunko, kontrolės įstaigos „Inspectum“ technikos vadovas. Dažniausiai žaidimo aikštelėmis turi rūpintis daugiabučių gyventojai, o šie esą investuoti į mažamečių žaidimo vietą nelinkę.

„Vilniaus savivaldybė prisiėmė priežiūrą ir atsakomybę. Kituose miestuose, visai kitokia situacija. Būtent miesto administracijos kratosi viešųjų erdvių. Jei tai daugiabučių kieme esanti aikštelė, tai jų ir atsakomybė. Tačiau juk savaime suprantama, kad namo bendrija nesitvarkys su ta aikštelė. Kasmetinė kontrolė kainuoja, įrangos priežiūra taip pat kainuoja, tad galbūt namo bendrija greičiau jau nugriaus tą aikštelę, negu ja rūpinsis,“ - sako S. Kazunko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo nuomone, tėvai prieš leisdami savo vaikus žaisti, turi būti įsitikinę, kad vieta yra saugi. Tačiau daugumai trūksta informacijos, o dažnas nė nežino, kad žaidimo aikštelės turi būti nuolat prižiūrimos.

„Tėvams trūksta informacijos, kad aikštelės būtinai turi būti patikrintos, įvertintas jų saugumas. Juk reikia žinoti ar saugu vaikui čia žaisti. Atsakingos institucijos, visuomenės sveikatos centras tikrina tik darželių kiemus. Specialistai į viešose erdvėse esančias aikšteles užsuka tik tuo atveju, jei gaunamas skundas ar koks pranešimas. Tad tėvai turėtų inicijuoti ir skatinti aikštelių savininkus atlikti priežiūrą,“ - kalbėjo S. Kazunko. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų