REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Konservuotos daržovės (nuotr. Fotolia.com)

Ruduo Lietuvoje lepina gausiu daržovių derliumi, kurį kiekvienas skuba išsaugoti ir tokiu būdu tinkamai pasiruošti žiemai. Kita vertus, dažnai dėl įprastų konservavimo būdų daržovės praranda maistingas medžiagas, vertingus vitaminus bei mineralus. Būtent dėl šių priežasčių žiemos atsargas reikėtų ruošti sveikesniais būdais ir taip plačiai naudojamą actą pakeisti vertingesnėmis alternatyvomis.

Ruduo Lietuvoje lepina gausiu daržovių derliumi, kurį kiekvienas skuba išsaugoti ir tokiu būdu tinkamai pasiruošti žiemai. Kita vertus, dažnai dėl įprastų konservavimo būdų daržovės praranda maistingas medžiagas, vertingus vitaminus bei mineralus. Būtent dėl šių priežasčių žiemos atsargas reikėtų ruošti sveikesniais būdais ir taip plačiai naudojamą actą pakeisti vertingesnėmis alternatyvomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau nuo seno žmonės naudoja įvairius konservavimo būdus tam, kad kuo ilgiau išsaugotų gėrybes nuo puvimo proceso ir jas galėtų vartoti ištisus metus. Be abejo, visada sveikiausia valgyti šviežias ir kuo mažiau apdorotas daržoves ar vaisius, tačiau ne ką prastesnis pasirinkimas ir rauginti produktai, jei jie paruošti tinkamai, nenaudojant spirito acto rūgšties ar didelio kiekio druskos bei cukraus“, – teigia mitybos specialistė Olga Pocienė.

REKLAMA

Kenksmingas acto poveikis

Rauginimo proceso metu susidaro pieno rūgštis bei nedidelis kiekis etilo alkoholio, kuris susijungia su pieno rūgštimi, sudarydamas esterius, apsaugančius daržoves nuo galimo puvimo. Apie raugintų daržovių teikiamą naudą mitybos specialistė pasakoja, jog jose yra gana didelis kiekis vitamino C, maistinių skaidulų bei gerųjų bakterijų.

„Pieno rūgšties bakterijos taip pat gerina virškinimą bei padeda organizmui geriau pasisavinti su maistu gaunamus mikroelementus. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose gausu geležies, sieros ir jei kam pučia vidurius nuo šviežių kopūstų, tai, tikėtina, kad nuo raugintų kopūstų dujų kaupsis mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu rauginti agurkai turi daug gliutamino rūgšties, skatinančios imuninės sistemos veiklą. Be to, raugintuose agurkuose galime rasti ir magnio, kuris padeda reguliuoti nervų sistemos veiklą“, – kalba Olga Pocienė.

Norint, kad marinavimas būtų sveikesnis, pirmiausia reikėtų visiškai atsisakyti spirito acto rūgšties.

Specialistė aiškina, jog tai būtina dėl to, kad marinuojant daržoves su dideliu kiekiu druskos ir spirito acto rūgštimi, daržovės netenka visų prieš tai minėtų teigiamų savybių.

Taip nutinka dėl to, kad tokiu būdu iš daržovių ištraukiamas vanduo ir nebelieka beveik jokių biologiškai vertingų maistinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat spirito actas ne tik kenkia daržovėms, bet ir neigiamai veikia mūsų organizmą.

Baltasis distiliuotas actas greitai ardo raudonuosius kraujo kūnelius, sukeldamas anemiją, sutrikdo virškinimo procesus, sulėtindamas juos ir kliudydamas tinkamai įsisavinti maistą.

 

Sveikesnės acto alternatyvos

Sveikatai itin kenksmingą actą rekomenduojama pakeisti kur kas sveikesnėmis alternatyvomis, kurios lygiai taip pat patikimai gali konservuoti daržoves.

„Obuolių sultys ar natūralus obuolių actas sveikam daržovių marinavimui gali būti puikus pasirinkimas. Tai natūrali organinė medžiaga, gerinanti virškinimo sistemos procesus, veikianti kaip statybinė rūgštis, organizme besijungianti su šarminiais elementais, priešingai nei spirito actas.

REKLAMA

Būtent todėl marinuodami produktus naudokite obuolių ar kokį kitą natūralų vaisių actą, tačiau pati sveikiausia alternatyva visgi yra obuoliai.

Be to, jei kalbant apie sveikiausią konservavimo būdą, tai, žinoma, yra šaldymas, kuomet išlieka daržovių didžiausia maistinė vertė“, – aiškina specialistė.

Medicinos fakulteto akademinių reikalų prodekanas prof. dr. Rimantas Stukas teigia, jog konservuojant daržoves dar vienas veiksnys, lemiantis daržovių vertingų savybių praradimą, yra aukšta temperatūra.

„Konservuojant ir kaitinant daržoves dalis vitaminų visada žūsta, tačiau išlieka mineralinės medžiagos. Kita vertus, kuomet daržovės yra kaitinamos yra įprasta dėti daug cukraus, kas, kaip žinia, ypač mums kenkia.

REKLAMA

Taip pat, kada yra konservuojama vandenyje, dalis tirpių naudingų medžiagų bet kokiu atveju iš daržovių pereina į skystį. Taigi, naudingos medžiagos kaip ir nežūsta, tačiau atsiduria vandenyje, kuriame dažniausiai yra ir nemažai acto, todėl skystį išpilame.

Be to, kalbant apie uogas, šiuo metu yra spanguolių metas, kurias konservuoti itin paprasta.

Šiose uogose yra benzoinės rūgšties, kuri jau savaime yra natūralus konservantas, todėl pakanka spanguoles nuplauti, sudėti į stiklainį, užpilti karštu vandeniu ir sandariai uždaryti“, – pataria Rimantas Stukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų