REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministerija siūlo kelionių organizatorių lėšomis sukurti fondą, kuriuo būtų dengiami turistų nuostoliai, jei bendrovės taptų nemokios. Pačios įmonės tokiam pasiūlymui nepritaria ir siūlo įpareigoti drausti nuo nemokumo.

Ūkio ministerija siūlo kelionių organizatorių lėšomis sukurti fondą, kuriuo būtų dengiami turistų nuostoliai, jei bendrovės taptų nemokios. Pačios įmonės tokiam pasiūlymui nepritaria ir siūlo įpareigoti drausti nuo nemokumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio viceministras Ramūnas Burokas sako, kad dabar įstatyme įtvirtinta kelionių agentūrų prievolių įvykdymo užtikrinimo suma nepadengia visų galimų turistų nuostolių.

REKLAMA

„Todėl siūlome įtvirtinti papildomą mechanizmą - kelionių garantijų sąskaitą, kurioje sukauptos lėšos būtų naudojamos tik tuo atveju, jei nepakaktų kelionių organizatorių turimų draudimo sutarčių“, - BNS sakė R. Burokas.

Ministerija siūlo, kad agentūros kiekvieno ketvirčio pabaigoje į fondą mokėtų iki 1 proc. kelionės kainos.

Pasak R.Buroko, maksimalus fondo dydis galėtų būti 4 mln. eurų. Sukaupus šią sumą, kelionių organizatoriai neturėtų mokėti įmokų, o esant poreikiui ir panaudojus fondo lėšas, prievolė susimokėti vėl grįžtų.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar, jei kelionių organizatorius tampa nemokus, turistų patirti nuostoliai dengiami iš valstybės biudžeto.

Siūlo įvesti kelionių draudimą nuo bankroto

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė, kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė BNS teigė, kad kelionių organizatoriai nepritaria tokiam siūlymui.

„Mes nepritariame šitam reikalui ir manome, kad reikėtų ieškoti efektyvesnių būdų kontrolei, o ne smaugti tuos, kurie sąžiningai dirba. Tai yra papildoma našta, prie kurios lėšų paskirstymo ar valdymo verslas nebūtų įtrauktas“ - BNS sakė Ž. Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, vietoj to siūloma bendradarbiaujant su draudikais sukurti kelionių draudimą nuo bankroto.

„Mes pasiūlėme kalbėti su draudikais ir sukurti produktą - kiekvienos kelionės draudimą nuo bankroto ar finansinių nuostolių, praplečiant dabar galiojančias draudimo formas. (...) Taip pat į įstatymą galima įtraukti nuostatą, kad kelionei į užsienį draudimas yra privalomas“, - teigė Ž. Gavelienė.

Sukurti specialų kelionių draudimo fondą pradėta svarstyti prieš kelerius metus, kai bankrutavo kelios kelionių organizatorės. Po bendrovių „Fresh Travel“, „Go Planet Travel“ ir „Voyage-Voyage“ turistų patirtiems nuostoliams kompensuoti iš valstybės biudžeto buvo skirta keli šimtai tūkstančių eurų.

REKLAMA

Bus steigiamas fondas turistų nuostoliams dengti - Vyriausybė

Dėl kelionių organizatorių nemokumo nuostolių patyrę turistai galės tikėtis visiško jų padengimo iš specialaus fondo, kurio steigimą trečiadienį palaimino Vyriausybė. Kelionių organizatoriai, kurių lėšomis ketinama sukaupti 4 mln. eurų rezervą, tokiai idėjai nepritaria.

Ministrų kabinetas palaikė Ūkio ministerijos siūlymą suformuoti fondą, kuris būtų naudojamas, , jei nepakaktų kelionių organizatorių turimų draudimo sutarčių.

Kelionių organizatoriai kiekvieno ketvirčio pabaigoje į fondą turės mokėti iki 1 proc. kelionės kainos. Ūkio viceministras Ramūnas Burokas BNS antradienį teigė, kad fondo dydis galėtų siekti 4 mln. eurų. Sukaupus šią sumą, kelionių organizatoriai neturėtų mokėti įmokų, o esant poreikiui ir panaudojus fondo lėšas, prievolė susimokėti vėl grįžtų.

Šiuo metu, jei kelionių organizatorius tampa nemokus, turistų patirti nuostoliai dengiami iš valstybės biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų