REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Ar galėtų JAV subombarduoti Šiaurės Korėją atominėmis bombomis, nepradėdama pasaulinio karo? (nuotr. Fotolia.com)
18

 

Pasaulinis nerimas dėl branduolinio karo dabar yra didžiausias per kelis dešimtmečius, antradienį pareiškė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, pradėjęs pasaulio lyderių susirinkimą, kuriame dominuoja Šiaurės Korėjos krizės tema.

 

Kalbėdamas aukšto lygio debatuose Generalinėje Asamblėjoje, A.Guterresas sakė, kad milijonai žmonių gyvena baimėje dėl provokuojančių Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketų bandymų.

„Branduolinio ginklo panaudojimas turėtų būti net neįsivaizduojamas, – A.Guterresas sakė susirinkime Niujorke, kur dalyvauja 193 šalys. – Tačiau šiandien pasaulinis nerimas dėl branduolinių ginklų yra didžiausias nuo šaltojo karo pabaigos.“

Branduolinio karo baimė „nėra abstrakti“, pridūrė jis.

„Milijonai žmonių gyvena baimės šešėlyje, kurį metą provokuojantys Pchenjano branduoliniai ir raketų bandymai“, – sakė A.Guterresas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV, kurias remia Japonija ir Pietų Korėja, kartu su jų vakarų partneriais, siekia, kad Šiaurės Korėjai būtų atsakyta tvirtai, ypač po jos paskutinio (jau šešto) ir galingiausio branduolinio bandymo ir po raketų paleidimo virš Japonijos.

REKLAMA

Tačiau Kinija ir Rusija įspėjo, kad JAV kalbos apie karinius veiksmus, siekiant išspręsti Šiaurės Korėjos krizę, turės katastrofiškų pasekmių ir prašo viską spręsti diplomatiniais būdais.

A.Guterresas įspėjo, kad kylanti įtampa didina tikimybę, kad bus klaidingai pasielgta ir, kad „ūmios kalbos gali atvesti prie lemtingų nesusipratimų“.

Jis ragino rasti politinį sprendimą ir sakė, kad kaip tik „dabar metas pademonstruoti valstybės valdymo meną“.

„Negalime užsimerkę įsivelti į karą“, – sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų