REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien prasideda jubiliejinis, 25-asis, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas. Prie starto linijos išsirikiavo 10 komandų. Portalas tv3.lt apžvelgia, kaip ekipos pasikeitė per vasarą.

Šiandien prasideda jubiliejinis, 25-asis, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas. Prie starto linijos išsirikiavo 10 komandų. Portalas tv3.lt apžvelgia, kaip ekipos pasikeitė per vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytaus „Dzūkija“

Išvyko: Jimmy Gavinas, Karolis Guščikas, Johnathanas Hudsonas, Julius Kazakauskas, Osvaldas Mačernis, Paulius Morkeliūnas, Martynas Pocevičius.

REKLAMA

Didžiausia netektis. „Dzūkija“ per vasarą pasikeitė kardinaliai.

Komandą paliko daugelis rezultatyviausių komandos krepšininkų. J. Gavinas per rungtynes rinko po 9,2 taško, P. Morkeliūnas – 8,9, K. Guščikas – 8,8, J. Kazakauskas – 7,1.

Alytaus komandos vadovus labiausiai turėtų neraminti dviejų pastarųjų krepšininkų netektys, mat praėjusiame sezone Andrejaus Urlepo treniruojama komanda išsiskyrė gynyba ir gera kova dėl atšokusių kamuolių. „Dzūkija“ sugriebdavo po 38,56 ir pagal šį rodiklį pirmavo LKL.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į asmeninę statistiką, K. Guščikas ir J. Kazakauskas užėmė pirmąsias dvi vietas pagal atkovotų kamuolių statistiką. Pirmasis stverdavo 7,84, antrasis – 7,68. Abu atkovodavo 15,52 kamuolio iš 38,56 visos komandos.

Liko: Paulius Danisevičius, Alejandro Hernandezas, Anatolijus Kaširovas, Gediminas Navickas, Mindaugas Sušinskas.

Atvyko: Dominykas Domarkas, Katinas Reinhardtas, Paulius Petrilevičius, Domagojus Samačas, Andrejus Šelakovas.

Lyderis. A. Kaširovas. Nepaisant to, kad „Dzūkija“ prarado daugelį svarbių krepšininkų, rezultatyviausią praėjusio sezono žaidėją išlaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kaširovui praėjusiame sezone trūko stabilumo, bet rusas buvo vienintelis komandos krepšininkas, metęs dviženklį taškų skaičių (10,2). Vidurio puolėjas atkovodavo 5,1 kamuolio.

Treneris. Dzūkijoje – nieko naujo. Andrejus Urlepas. Oi… Alytaus komandoje nutiko itin retai pasitaikanti situacija.

60-metis slovėnas A. Urlepas buvo giliai įleidęs šaknis Lietuvoje. Treneris Alytuje praleido tris sezonus. Niekas neturėjo keistis ir šiemet.

A. Urlepas buvo patvirtintas komandos treneriu, komplektavo ekipą ir ruošė ją sezonui. „Dzūkijos“ vadovai džiaugėsi stratego darbu ir tuo, kaip tobulėja jo treniruojamas jaunimas.

REKLAMA

Tačiau sezono išvakarėse, likus kelioms dienoms iki starto, „Dzūkija“ paskelbė, kad A. Urlepas traukiasi ir tai įvyko dėl šeimyninių priežasčių.

Po praėjusio sezono Alytuje neliko ir A. Urlepo asistento – serbo Zorano Čarapičiaus. Į jo vietą stojo anksčiau Vilniaus „Lietuvos ryte“ dirbęs makedonas Nikola Vasilevas. Jam netikėtai teko užimti vyriausiojo trenerio pareigas. Specialisto laukia sunki užduotis, mat jis ekipą perėmė prieš pat startą ir gavo tuos krepšininkus, kurių pats nesirinko.

Biudžetas. 400 tūkstančių eurų.

Tikslas. „Mūsų tikslas – patekti į atkrintamąsias ir turnyro lentelėje kilti kaip galima aukščiau“, – tv3.lt dėstė klubo vadovas Antanas Sakavickas.

REKLAMA

Eksperto vertinimas. „Dzūkai neatrodo stipresni nei pernai, o dabar dar ir patyrė smūgį, prarasdami komandą sėkmingai treniravusį A. Urlepą. Akivaizdu, kad klubo biudžetas labai nepadidėjo ir sudėtis prieš sezoną atrodo tikrai kukliai. Kol kas nemanau, kad „Dzūkija“ galėtų pretenduoti į aukštesnius tikslus nei išlikimas lygoje, bet galbūt situacija keisis sezonui įsibėgėjant. Žinome, jog silpnesnės komandos neretai komplektacijos darbus tęsia ir spalio, ar lapkričio mėnesiais. Daugiausiai tikiuosi iš antrą sezoną komandoje žaisiančio ispano A. Hernandezo ir pajėgaus puolėjo iš Latvijos A. Šelakovo“, – tv3.lt vertino komentatorius Rytis Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Utenos „Juventus“

Išvyko: Aaronas Bestas, Vaidas Čepukaitis, Jamaras Diggsas, Ovidijus Galdikas, Mindaugas Kietis, Ugnius Nikitinas, Gytis Sirutavičius, Dainius Šalenga, Vytautas Šulskis, Arminas Urbutis, Valdas Vasylius.

Didžiausia netektis. Galima išskirti ne vieną. V. Čepukaitis, J. Diggsas ir V. Šulskis buvo tikri komandos lyderiai.

Tačiau bene svarbiausias vaidmuo priklausė atakų organizatoriui – įžaidėjui J. Diggsui. 28-erių amerikietis žibėjo Antano Sireikos treniruojamoje komandoje. Iškalbiausias faktas – gynėjas tapo naudingiausiu LKL reguliariojo sezono krepšininku. J. Diggsas per rungtynes rinko po 16 balų.

REKLAMA

Liko: Dovis Bičkauskis, Jonas Zakas.

Atvyko: Simas Buterlevičius, LaRonas Dendy, Jonte Flowersas, Karolis Guščikas, Anthony Irelandas, Mindaugas Kupšas, Carlas Lindbomas, Tautvydas Paliukėnas, Laurynas Samėnas, Arvydas Šikšnius.

Lyderis. Komplektuojant komandą, jautėsi naujojo vyriausiojo trenerio Gedimino Petrausko ranka. Šis strategas baigęs studijas Jungtinėse Amerikos Valstijose, tad puikiai supranta amerikietišką krepšinį, šios šalies žaidėjų mentalitetą.

Treneris panašų modelį taikė ir treniruodamas Palangos „Naglį“, Kėdainių „Nevėžį“ ar „Šiaulius“. Šiose komandose žaidė nemažai legionierių, kurie atlikdavo itin svarbius vaidmenis.

REKLAMA

Maža to, G. Petrauskas per savo karjerą treniravo ir K. Guščiką, L. Samėną. Pastarasis, žaisdamas G. Petrausko „Šiauliuose“, demonstravo geriausią karjeros krepšinį.

Į „Juventus“ po pertraukų grįžta bronzinės komandos kariai – S. Buterlevičius ir A. Šikšnius.

Pastarasis po sėkmingo sezono Utenoje išvyko į Klaipėdą, kur persikėlė ir treneris Dainius Adomaitis. A. Šikšnius „Neptūne“ buvo praktiškai vien gynybinis krepšininkas. „Juventus“ gali prireikti puolėjo indėlio ir puolant.

Universalusis S. Buterlevičius, kurį D. Adomaitis yra pavadinęs „trenerio žaidėju“, turėtų būti vienu komandos lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įdomiausiai atrodo A. Irelando pavardė. 26-erių įžaidėjas praėjusiame sezone rungtyniavo Lenkijos Sopoto „Trefl“, kur pelnė 17,4 taško ir rinko 17 naudingumo balų. O prieš metus Graikijoje žaidė dar rezultatyviau – rinko 19,7 taško, 17,4 naudingumo balo.

Įdomus faktas – C. Lindbomas į Uteną atvyko iš Europos čempionato. Jis gynė Suomijos rinktinės garbę, bet pirmenybėse žaidė nedaug – dvejose rungtynėse iš šešerių.

Treneris. G. Petrauskas antrąkart karjeroje keičia Antaną Sireiką. Pirmasis sykis buvo prieš kelerius metus „Šiauliuose“.

REKLAMA

G. Petrauskas stojo į Šiaulių numylėtinio ir garbės piliečio vietą. Maža to, jis buvo jauniausias LKL treneris, o klubas gaudavo finansinę paramą iš G. Petrausko tėčio Zigmo Petrausko. Visos šios priežastys treneriui sukūrė didžiulį spaudimą. Juo labiau, kad „Šiauliai“ nebebuvo bronzine komanda ir rezultatais nebedžiugino.

Vis dėlto, G. Petrausko „Šiauliai“ žaidė gražų, atakuojantį krepšinį, o iki LKL pusfinalių dažnai trūkdavo nedaug.

G. Petrauskas savo vertę geriausiai įrodė treniruodamas įvairaus amžiaus Lietuvos rinktines ir su jomis laimėdamas medalius. Šią vasarą apdovanojimus iškovojo vienintelė G. Petrausko 18-mečių komanda. Visos kitos šalies ekipos liko toli nuo apdovanojimų pakylos.

REKLAMA

Biudžetas. 720 tūkstančių.

Tikslas. Pirmasis LKL penketukas.

Eksperto vertinimas. „Uteniškiai turi ambicijų ir tai parodo jų vasaros darbai. Susigrąžinti praeityje sėkmingai komandoje rungtyniavę A. Šikšnius, S. Buterlevičius. Klubą papildė ir nemenką pažangą per pastaruosius metus padaręs K. Guščikas. Kiek teko domėtis „Juventus“ legionieriais iš JAV, jie žaidė neblogose lygose ir rinko gerą statistiką. Didelė netektis yra V. Čepukaičio praradimas, kurį klubas pakeitė atletišku amerikiečiu L. Dendy. Centru žais ir M. Kupšas. Manau, su nauju treneriu G. Petrausku „Juventus“ yra stiprūs pretendentas į lyderių penketuką“, – R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio „Lietkabelis“

Išvyko: Simas Galdikas, Žygimantas Janavičius, Mindaugas Lukauskis, Benas Madgenas, Tadas Rinkūnas.

Didžiausia netektis. Lietuvos vicečempioną „Lietkabelį“ turbūt galima vadinti mažiausiai pasikeitusi LKL komanda.

Didžiausias nuostolis – vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.

Iš krepšininkų – B. Madgenas. 32-ejų australas prieš praėjusį sezoną į „Lietkabelį“ atvyko kaip rezultatyviausias Belgijos čempionato žaidėjas. Tačiau prisitaikyti Lietuvoje nebuvo lengva.

Per pirmąsias septynerias rungtynes B. Madgenas dukart pelnė dviženklį taškų skaičių, kai surinko 13 ir 11 taškų.

Vis dėlto, vėliau gynėjas tapo rimta „Lietkabelio“ jėga. Krepšininko taškų vidurkis siekė 11,8, atkovotų kamuolių – 3,9.

Liko: Lukas Aukštikalnis, Darjušas Lavrinovičius, Kšištofas Lavrinovičius, Gintaras Leonavičius, Tomas Rimša, Žygimantas Skučas, Donatas Tarolis, Lorenzo Williamsas.

Atvyko: Vaidas Čepukaitis, Simas Jasaitis, Adas Juškevičius, Žanis Peineris, Gary Taltonas.

Lyderis. Šiemet „Lietkabelio“ komandoje žais du neseniai praūžusio Europos čempionato dalyviai. Tai – lietuvis A. Juškevičius ir latvis Ž. Peineris.

REKLAMA

Panevėžio komanda ir šiemet bus labai priklausoma nuo antrąjį sezoną ekipoje rungtyniausiančio įžaidėjo Lorenzo Williamso. Jo išsaugojimas – didelis klubo laimėjimas, mat amerikietį aktyviai viliojo kitos komandos. Tarp jų – Klaipėdos „Neptūnas“.

Kitas labai svarbus artėjančio sezono aspektas – 37-erių brolių Darjušo ir Kšištofo Lavrinočių sveikata. Pirmasis prieš praėjusius metus buvo nesulaikomas, bet jį sustabdė nugaros trauma, dėl kurios įsivažiuoti pavyko sezono pabaigoje.

Jei broliai bus sveiki, jie bus lyderiais ne tik klubo rinkodaroje, komandos rūbinėje, o ir aikštėje.

Treneris. „Lietkabelis“ prarado stebukladarį Kazį Maksvytį, kuris grįžo į Klaipėdos „Neptūną“.

Sėkmingo trenerio K. Maksvyčio vietą užėmė latvis Artūras Štalbergas. Tai – jaunas, 32-ejų metų strategas.

Ne vienas krepšinio ekspertas A. Štalbergą įvardija kaip silpniausią komandos vietą. Jauno latvio laukia rimtas išbandymas. Iki tol jis vyriausiuoju treneriu dirbo Latvijos U-20 rinktinėje ir „Nizhny Novgorod“. Rusijos komanda praėjusiame sezone VTB Vieningoje lygoje liko devinta, o Europos taurėje pateko į TOP16 etapą.

REKLAMA

Biudžetas. „Tikslaus dar nesame patvirtinę. Tačiau jis turėtų būti panašus kaip ir praėjusiame sezone – 800 tūkstančių eurų“, – tv3.lt kalbėjo „Lietkabelio“ direktorius Mantas Ignatavičius.

Tikslas. Pirmasis LKL ketvertas. 

Eksperto vertinimas. „Praėjusio sezono vicečempionai kartelės žemiau nenuleido. Daug ką pasako, jog į klubą atvyko Lietuvos ir Latvijos rinktinių žaidėjai A. Juškevičius bei Ž. Peineris. Juškevičiaus galimybės mums puikiai žinomos, o aš tikrai daug tikiuosi iš latvio. Ž. Peineris yra protingas, gerus duomenis turintis krepšininkas. Manau, įsigydami V. Čepukaitį vietoje S. Galdiko, panevėžiečiai sustiprėjo. Jeigu broliai Lavrinovičiai išlaikys gerą formą, o S. Jasaitis įrodys, kad dar turi parako, tuomet „Lietkabelis“ drąsiai gali sužaisti dar vieną puikų sezoną“, – R. Vyšniauskas.

Vilniaus „Lietuvos rytas“

Išvyko: Deividas Gailius, Artūras Gudaitis, Julius Jucikas, Laimonas Kisielius, Adamas Lapeta.

Didžiausia netektis. A. Gudaitis.

D. Gailių praėjusiame sezone kamavo ligos ir traumos. J. Jucikas, L. Kisielius bei A. Lapeta Rimo Kurtinaičio komandoje svarbaus vaidmens neatliko.

REKLAMA

Iš pradžių atrodė, kad panašus gali būti ir A. Gudaičio likimas. Tačiau kai jis išsigydė traumas, tapo galinga jėga po krepšiais. Vidurio puolėjas LKL pelnė 11,4 taško, atkovojo 6,6 kamuolio ir rinko 16,1 naudingumo balo. Pastarasis rezultatas – geriausias lygoje.

Liko: Jimmy Baronas, Rokas Giedraitis, Artūras Jomantas, Margiris Normantas.

Atvyko: Marcas Antonio Carteris, Robertas Carteris, Martynas Echodas, Christopheris Krameris, Mindaugas Lukauskis, Benas Madgenas, Travisas Petersonas.

Lyderis. Daugeliui naujokų reikės laiko priprasti prie R. Kurtinaičio žaidimo schemų. Galbūt bus lengviau B. Madgenui, kuris susipažinęs su lietuvišku krepšiniu ir LKL.

Tikrasis komandos lyderis – ne naujas. J. Baronas. Jis praėjusį sezoną pradėjo varydamas į neviltį „Neptūno“ varžovus. Vėliau amerikietis persikėlė į Lietuvos sostinę, kur jam laiko adaptuotis neprireikė. Gynėjas pirmosiose rungtynėse pelnė 18, antrosiose – 19 taškų.

J. Barono taškų vidurkis „Neptūne“ siekė 13,6 taško, „Lietuvos ryte“ – 14.

Treneris. R. Kurtinaitis. Vienas geriausių Lietuvos trenerių šįkart turėjo galimybę pats prisidėti prie komandos komplektacijos ir susikūrė tokią ekipą, kuri atitinka jo viziją.

REKLAMA

Biudžetas. 4,2 milijono eurų.

Tikslas. LKL finalas.

„Visada sau keliu aukščiausius tikslus. Norėtųsi grįžti į elitą, aukštumas, kuriose buvome prieš kelerius metus“, – sezono išvakarėse sakė R. Kurtinaitis.

Eksperto vertinimas. „Naują popieriaus lapą klubo istorijoje verčianti sostinės ekipa nori susigrąžinti prarastas pozicijas. Gerai, kad klubas išlaiko tęstinumą ir pasiliko trenerį R. Kurtinaitį. Nors komplektuoti komandą teko iš naujo, atrodo, padirbėta solidžiai. C. Krameris gali tapti vienu geriausių lygos įžaidėjų, B. Madgenas jau įrodė, ko yra vertas pernai, kiti legionieriai taip pat atitinka trenerio filosofiją. Žinoma, planus sujaukė A. Gudaičio išvykimas, tačiau Egidijus Mockevičius irgi yra neblogas variantas. Bus įdomu stebėti ir jaunuosius M. Echodą bei M. Normantą. Iki šiol lietuviai darė pažangą kiekviename sezone. Kol kas „Lietuvos rytas“ atrodo rimčiausias kandidatas mesti pirštinę čempionams“, – R. Vyšniauskas.

Klaipėdos „Neptūnas“

Išvyko: Danielis Ewingas, Jerai Grantas, Christopheris Loftonas, Martynas Mažeika, Vytautas Šarakauskas, Arvydas Šikšnius.

Didžiausia netektis. Jei kalbėtume apie 2015–2016 metų sezoną, dvejoti nereikėtų – D. Ewingas. Tačiau 34-erių amerikietis praėjusio sezono viduryje iš Izraelio į Klaipėdą grįžo kaip savo paties šešėlis. Gynėjas prieš metus rinko 13,2 taško, 3,6 rezultatyvaus perdavimo, šiemet – 8,5 taško, 3,3 perdavimo.

REKLAMA

Vertinant nuostolius dabar, reikėtų atsižvelgti, kur jie bus patiriami. Jei rūbinėje, didelės netektys bus V. Šarakauskas ir ypač M. Mažeika. Pastarasis buvo tapęs komandos simboliu, ilgai ėjo kapitono pareigas. „Man patinka, kai kitiems žmonėms gerai“, – apie savo vaidmenį komandoje yra kalbėjęs M. Mažeika.

Jis rungtynių metu nevengdavo imti ir lyderio gijų į savo rankas.

Tačiau ryškiausiu nuostoliu galima laikyti J. Granto netektį. NBA krepšininkų apsuptas aukštaūgis Klaipėdoje praleido dvejus metus. Pirmąjį sezoną pelnė 9,6 taško, atkovojo 6 kamuolius, antrąjį – atitinkamai 8,8 ir 5,6.

J. Grantas su viena išlyga atitiko šiuolaikiško aukštaūgio standartą. Krepšininkas nebuvo aukštas, bet atletiškas, stiprus, šoklus, gana greitas bei vikrus. 28-erių amerikiečiui trūko tolimesnių metimų, jis visus taškus versdavo iš po krepšio.

Liko: Laurynas Beliauskas, Arnas Butkevičius, Aidas Einikis, Mindaugas Girdžiūnas, Matas Jucikas, Mindaugas Kačinas, Arūnas Mikalauskas.

Atvyko: Tomas Delininkaitis, Simas Galdikas, Laimonas Kisielius, Juanas Palaciosas, Renaldas Seibutis, Edgaras Želionis.

Lyderis. „Neptūnas“ susirinko kitiems šalies krepšinio grandams nebereikalingus krepšininkus. S. Galdikas atvyko iš „Lietkabelio“, L. Kisielius – „Lietuvos ryto“, R. Seibutis – „Žalgirio“.

REKLAMA

Įdomi E. Želionio istorija. Jį iš „Neptūno“ panosies siekė pagriebti „Lietuvos rytas“, bet krepšininkas nusprendė laikytis Klaipėdos klubui duoto žodžio.

Tačiau įdomiausia, kaip uostamiestyje seksis J. Palaciosui.

„Lietuvos ryto“ ex-lyderis – kitoks krepšininkas nei J. Grantas. Jis irgi atletiškas, stiprus ir šoklus, bet 32-ejų kolumbiečio metimas iš vidutinio nuotolio – nuostabus. Jei J. Grantas mėgsta kietą, kontaktinę kovą, jos J. Palaciosas privengia.

32-ejų krepšininkas Vilniaus komandos aprangą vilkėjo 2013–2014 metų sezone. Tada jis buvo naudingiausias LKL žaidėjas, rinkdavęs po 19,35 balo per rungtynes. Aukštaūgio taškų vidurkis siekė 14,42, atkovotų kamuolių – 6,73.

Treneris. Sūnus paklydėlis grįžo. Nors taip vadinti K. Maksvytį nelabai galima. „Neptūnas“ 2015-aisiais liko be LKL apdovanojimų ir pasibaigusios sutarties su treneriu nepratęsė.

Nesėkminga sezono pabaiga K. Maksvytį gana ilgam paliko be darbo. Tada šansą suteikė „Lietkabelis“. Strategas juo pasinaudojo su kaupu, per pusantrų metų Panevėžio komandą atvedęs į LKL finalą.

K. Maksvytis, dirbdamas „Neptūne“, susilaukdavo nemažai kritikos. Tačiau šiam išvykus ir prie vairo stojus Dainiui Adomaičiui, pasipylė raginimai klubo valdžiai: „Grąžinkite K. Maksvytį!“ Ir štai – sirgaliai vėl turi savąjį trenerį iš Darbėnų.

Eksperto vertinimas. „Į Klaipėdą sugrįžo pažįstami veidai. Kazys Maksvytis tapo treneriu, klubo marškinėlius apsivilks S. Galdikas, T. Delininkaitis. „Neptūnas“ toliau laikosi uostamiesčio vardą garsinančios ekipos vizijos. Puikiai prisimename, kad R. Seibutis ir J. Palaciosas labai sėkmingai kartu rungtyniavo Vilniuje. Su šiais brangiais naujokais siejamos nemenkos viltys. „Neptūnas“ turėtų likti lyderių ketverte, tačiau kova dėl medalių vėl bus sunki“, – R. Vyšniauskas.

Kėdainių „Nevėžis“

Išvyko: Antanas Bertašius, Aldas Gedeika, Simonas Kymantas, Jermaine’as Love’as, Deividas Kumelis, Paulius Petrilevičius, Karolis Petrukonis, Ivanas Smiljaničius, Toni Prostranas, Ignas Vaitkus, Daiquanas Walkeris.

Didžiausia netektis. „Nevėžis“ prarado kone visus praėjusio sezono krepšininkus.

Didelė netektis – į Alytų išvykęs kapitonas P. Petrilevičius. Jis buvo ne tik vienas svarbiausių komandos krepšininkų, aukštaūgių, o ir kėdainietis bei kapitonas.

K. Petrukonis – vienas geriausių LKL vidurio puolėjų.

Didžiausias komandos nuostolis – T. Prostranas. 26-erių įžaidėjas sezono pradžioje buvo sunkiai sulaikomas. Vėliau baigėsi daug minučių žaidusio krepšininko baterijos. Vis dėlto, praėjusiame jis buvo geriausias LKL kamuolių perdavinėtojas (6,97) ir rezultatyviausias komandos žaidėjas (11 taškų).

Kroatas, sužaidęs puikų sezoną Lietuvoje, pakėlė sparnus į Graikiją.

Liko: Arminas Kelmelis, Vaidotas Volkus.

Atvyko: Malcolmas Grantas, Rytis Juknevičius, Vladislavas Koreniukas, Valerijus Lichodėjus, Gabrielius Maldūnas, Gintautas Matulis, Laurynas Mikalauskas, Robertas Stumbris, Justas Tamulis, Mauro Veljačičius, Jamesas Woodardas.

Lyderis. Nauja komanda, naujas treneris. „Nevėžiui“ reikės laiko susistyguoti, susižaisti.

Iš turimo molio, kurį pasirengęs minkyti Ramūnas Cvirka, galima išskirti „Šiaulių“ lyderiu tapusį V. Koreniuką, „Pieno žvaigždėse“ patobulėjusį J. Tamulį, įdomų krepšininką, bet Lietuvoje seniai matytą G. Maldūną.

Tačiau labiausiai išsiskiria V. Lichodėjus. 30-metis rusas iki šiol žaistose komandose neblizgėjo, bet dabar jo noras kitas – rungtyniauti, būti svarbia ekipos dalimi, o ne atsarginiu.

„Nevėžis“ šį puolėjo norą turėtų įgyvendinti. Krepšininkas matęs įvairiausių rungtynių, mat jo atstovaujamos Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ir Kazanės „Unics“ žaidė Eurolygoje. V. Lichodėjus 2013–2014 metų sezone rinko 5,9 taško, tritaškius mesdamas 54,7 procento taiklumu (35/64).

Treneris. R. Cvirka grįžta. 50-metis treneris su „Nevėžiu“ pergalių siekė prieš metus. Tada persikėlė į Pasvalį, o dabar grįžo.

Griežtos rankos šalininkas R. Cvirka su „Nevėžiu“ puikiai pradėjo 2015–2016 metų sezoną, bet prastai baigė. Panaši situacija buvo ir „Pieno žvaigždėse“.

Biudžetas. 400 tūkstančių eurų.

Tikslas. „Toks, kurio neįgyvendinome praėjusį sezoną – patekti į atkrintamąsias“, – tv3.lt sakė klubo direktorė Ingrida Marijošienė.  

Eksperto vertinimas. „Nevėžis“ į savo gretas prisiviliojo keletą įdomių veidų. Aukšto lygio krepšinio patirties turintis V. Lichodėjus, ambicingas lietuvis G. Maldūnas. Kaip visada, komandos sėkmė stipriai priklausys nuo to, ar pavyko išlošti legionierių loterijoje bei kaip seksis komandos branduolį išlaikyti viso sezono metu. Seniau „Nevėžis“ nuolat prarasdavo lyderius jiems sužibėjus. Manau, patekti į atkrintamąsias varžybas būtų labai didelis pasiekimas Kėdainių klubui“, – R. Vyšniauskas.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Išvyko: Andrijus Agafonovas, Karolis Babkauskas, Vilmantas Dilys, Egidijus Dimša, Derrickas Low, Osvaldas Olisevičius, Justas Tamulis, Evaldas Žabas.

Didžiausia netektis. Save R. Cvirkos treniruojamoje komandoje atrado O. Olisevičius. Jis praėjusiame sezone pelnė 12,5 taško, atkovojo po 5 kamuolius. Toks 24-erių puolėjo pasirodymas atkreipė ir R. Kurtinaičio dėmesį. Treneris sezono pabaigoje prasitarė, kad norėtų O. Olisevičių pabandyti savo komandoje.

Taip neįvyko. Osvaldas pasirinko legionieriaus karjerą ir išvyko į Vokietiją.

Tačiau didžiausia „Pieno žvaigždžių“ netektis ne O. Olisevičius, o D. Low. Kai 31-erių havajietis žaisdavo, komanda gindavosi praktiškai keturiese prieš penkis. Tačiau įžaidėjas turėjo didžiulių savų pliusų. Tai – nuostabiai taikli ranka ir puikus atakų organizavimas.

D. Low dukart laimėjo LKL snaiperio konkursą. Maža to, praėjusiame sezone jis buvo rezultatyviausias komandos krepšininkas (12,7 taško) ir antras lygoje pagal rezultatyvius perdavimus (6,1).

Liko: Nikita Balašovas, Steponas Babrauskas, Ignas Fiodorovas.

Atvyko: Artūras Ausėjas, Viačeslavas Bobrovas, Tomas Galeckas, Ryanas Harrow, Seanas Hillas, Julius Kazakauskas, Tomas Lekūnas, Aleksejus Žukanenka.

Lyderis. „Pieno žvaigždžės“ – skandalingų krepšininkų prieglobstis. Jose yra žaidęs Rolandas Alijevas, Vilmantas Dilys, Artūras Jomantas, Dovydas Redikas.

Šįkart į komandą atvyko T. Lekūnas. Komandoje vis dar žaidžia kapitonas S. Babrauskas. Jis – pastarųjų sezonų komandos vedlys aikštėje ir neabejotinas lyderis rūbinėje.

Įdomu, kaip Pasvalyje seksis geriausiam praėjusio sezono kovotojui dėl atšokusių kamuolių J. Kazakauskui, Latvijos rinktinės kandidatui A. Ausėjui, Eurolygos patirties turinčiam A. Žukanenkai ar neseniai iš Europos čempionato grįžusiam V. Bobrovui.

A. Žukanenka stipriausiame Senojo žemyno klubiniame turnyre sužaidė 27 rungtynes, per kurias pelnė 2,4 taško, atkovojo 1,3 kamuolio.

V. Bobrovas Europos čempionate buvo vienas Ukrainos rinktinės lyderių. Jis žaisdavo po 20 minučių, mesdavo 7,3 taško, atkovodavo 3,7 kamuolio, rinkdavo 10,2 naudingumo balo.

Treneris. Įdomus sprendimas. „Pieno žvaigždės“ susigrąžino Rimantą Grigą.

Šis treneris komandos žaidimą modeliavo ir 2013–2014 metų sezone. Tada pasvaliečiai laimėjo 21 reguliariojo sezono mačą iš 34. „Pieno žvaigždės“ užėmė penktąją vietą ir pirmajame atkrintamųjų etape krito prieš Kauno „Žalgirį“.

R. Grigas su Lietuvos jaunimo rinktinėmis didelių pergalių nepasiekė.

Biudžetas. 600 tūkstančių.

Tikslas. 5–6 vieta.

Eksperto vertinimas. „Iš Pasvalio komandos nesitikiu didelio šuolio į viršų, bet išsaugojusios dalį svarbiausių žaidėjų bei pasipildžiusios įdomiais naujokais, „Pieno žvaigždės“ turėtų išlaikyti solidžių vidutiniokių statusą. Komandą paskui save ir toliau ves emocingasis kapitonas S. Babrauskas, o sudėtyje galima rasti ir Ukrainos rinktinės puolėją V. Bobrovą. Tarpsezonio metu tritaškių salvėmis stebino latvis A. Ausėjas“, – R. Vyšniauskas.

„Šiauliai“

Išvyko: Lukas Aukštikalnis, Arvydas Čepulis, Martynas Echodas, Paulas Hillas, Žydrūnas Kelys, Vladislavas Koreniukas, Tomas Lekūnas, Gytis Neimantas.

Didžiausia netektis. Vargu, ar verta gailėtis krepšininkų iš praėjusio sezono „Šiaulių“ sudėties. Šiauliečiai buvo absoliutūs autsaideriai, laimėję šešerias rungtynes iš 36.

Tačiau vienas žaidėjas žavėjo krepšinio skautus – M. Echodas. 206 centimetrų aukštaūgis kuo toliau, tuo labiau buvo vis galingesne jėga po krepšiais. Viską vainikavo fenomenalios paskutinės 20-mečio rungtynės Klaipėdoje – 38 taškai ir 53 naudingumo balai. Tiek taškų viename mače LKL gerbėjai nematė devynerius metus, naudingumo balų – 21-erius.

M. Echodas, praėjusiame sezone sudaręs puikų „Šiaulių“ jaunųjų krepšininkų duetą su Donatu Sabeckiu, yra atletiškas, kovingas ir šoklus krepšininkas.

„Jam reikia patobulinti metimą iš vidutinio nuotolio. Dabar Martyno kūnas kaip ketvirtosios pozicijos žaidėjo, bet krepšininkas rungtyniauja penktojoje“, – apie M. Echodą tv3.lt sakė ilgametis jo treneris Tomas Masiulis.

Liko: Rytis Pipiras, Donatas Sabeckis, Mantvydas Žukauskas.

Atvyko: Šarūnas Beniušis, Laurynas Birutis, Tautvydas Kliučinykas, Omaras Prewittas, Giedrius Stankevičius, Vytautas Šarakauskas, Evaldas Šaulys, Arminas Urbutis, Ignas Vaitkus, Nicholas Zeisloftas,

Lyderis. Praėjusiame sezone nuostabiai žaidė D. Sabeckis. Jis vidutiniškai pelnė 9 taškus, atliko 5,9 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo 3,6 kamuolio.

Verta atkreipti dėmesį ir į L. Birutį. 20-metis vidurio puolėjas pirmąkart žais gimtojo miesto komandoje. „Žalgirio“ auklėtinis praėjusiame išbandė savo jėgas LKL ir sužaidė penkerias rungtynes. Krepšininkas debiutavo pelnydamas 17 taškų, o antrajame mače įmetė 19.

Šiemet „Šiauliai“ – vėl jauna komanda, tad rūbinėje bus labai svarbi V. Šarakausko ir A. Urbučio patirtis.

Iš pastarojo galima laukti lyderio vaidmens. Puolėjas praėjusį sezoną pradėjo kaip „Juventus“ kapitonas, sužaidė septynerias rungtynes, per kurias pelnė 13,1 taško. Galingą krepšininko sezoną sustabdė labai rimta trauma – krepšininkui plyšo kryžminiai kelio raiščiai.

Šiemet A. Urbutis bus išsiilgęs krepšinio, bet neaišku, kiek laiko aukštaūgiui prireiks, norint įgauti tokią formą, kurios krepšininkas buvo iki traumos.

Treneris. Nors komanda vis dar jauna, treneris – nebe debiutantas, o patyręs Antanas Sireika.

Jis kartu su A. Urbučiu atvyko iš „Juventus“. Tačiau apie trenerį reikėtų sakyti kitaip, jis grįžo namo.

A. Sireika – šiaulietis, miesto garbės pilietis. Strategas reprezentacinę miesto komandą treniravo 1995–2002 ir 2008–2012 metais. Per tą laiką „Šiauliai“ keturiskart laimėjo LKL bronzos medalius.

Biudžetas. 700 tūkstančių eurų.

Tikslas. Pirmasis LKL penketas.

Eksperto vertinimas. „A. Sireika atvyko gaivinti Šiaulių krepšinio. Po katastrofiško praėjusio sezono, Saulės miestas vėl turės konkurencingą ekipą. A. Sireika komandoje nori turėti patirties ir jaunystės balansą. Todėl šalia talentingo jaunimo yra ir veteranas V. Šarakauskas, patyręs ir traumas išsigydęs A. Urbutis. Didelės viltys siejamos su aukštaūgiu L. Biručiu, kuris jau praėjusiame sezone Prienuose parodė, kad yra subrendęs LKL kovoms. „Šiauliai“ turėtų rimtai kautis dėl vietos šešetuke“, – R. Vyšniauskas.

Prienų-Birštono „Vytautas“

Išvyko: Laurynas Birutis, Vytenis Čižauskas, Tomas Delininkaitis, Darius Gvezdauskas, Vytenis Lipkevičius, Tomas Michnevičius, Saulius Kulvietis, Domantas Šeškus, Mantas Šerkšnas, Artūras Valeika, Kristupas Žemaitis.

Didžiausia netektis. Jų netrūksta. „Vytautas“ pasikeitė kardinaliai, daugelį krepšinio aistruolių nustebino faktas, kad legionieriaus karjerą pradės ir „Vytauto“ atsarginis D. Šeškus.

Rimčiausi Prienų komandos nuostoliai – S. Kulvietis bei T. Delininkaitis.

Pirmojo karjera gerokai stūktėlėjo į viršų. 26-erių krepšininkas išvyko į stipriausia nacionaline Europos lyga tituluojamą Ispanijos čempionatą. Dabar legionieriaus karjerą pradėjęs S. Kulvietis – legendinio Badalonos „Joventut“ narys.

T. Delininkaičio grįžimą namo į Klaipėdą galima vadinti didžiausiu V. Šeškaus praradimu. „Vytauto“ treneris sezono pradžioje laidė nemažai kritikos strėlių gynėjo adresu, bet vėliau pasipylė liaupsės. „Nematau taip gerai žaidžiančio antro numerio net Lietuvos rinktinėje“, – kirto Virgis.

35-erių T. Delininkaitis pagyrų išsireikalavo savo žaidimu. Gynėjas buvo antras lygoje pagal pelnomus taškus – 13,76 taško.

Liko: Tomas Dimša, Paulius Ivanauskas, Tadas Klimavičius, Martynas Linkevičius, Regimantas Miniotas.

Atvyko: Bartas Aleksandravičius, Karlis Apritis, Egidijus Dimša, Ovidijus Galdikas, Justas Sinica, Bradas Tinsley, Tomas Tumynas, Eigirdas Žukauskas.

Lyderis. Dažniausiai lietuviais besiverčiantis V. Šeškus šįkart turės dešiniąją ranką iš Jungtinių Amerikos Valstijų – įžaidėją B. Tinsley.

Kai amerikietis padėjo autografą ant naujos sutarties, Lietuvos krepšinio gerbėjai susirūpino – o kokia kalba su juo bendraus V. Šeškus?

Potencialų komandos lyderį prognozuoti sunku. Juo netikėtai gali tapti universalusis E. Žukauskas. 25-erių krepšininkas išbandęs savo jėgas LKL – „Šiauliuose“, „Mažeikiuose“ ir „Dzūkijoje“. Vėliau Eigirdas ragavo legionieriaus duonos Italijoje bei Prancūzijoje.

Treneris. V. Šeškus.

„Vytautas“ be charizmatiškojo savo simbolio neįsivaizduojamas. Prienų krepšinio patriarchas komandą treniruoja 2008–2014 ir nuo 2015-ųjų.

Biudžetas. „Jį artimiausiu metu tvirtinsime valdybos posėdyje. Galiu pasakyti tik tiek, kad biudžetas atitiks LKL reikalavimus, bus apie 350 tūkstančių eurų“, – tv3.lt rašė klubo direktorius Adomas Kubilius.

Tikslas. „Minimalus – aštuntukas, maksimalus – pirmasis ketvertas“, – rašė A. Kubilius.  

Eksperto vertinimas. „Nors komandos sudėtyje galima atrasti keistenybių, čia yra ir būrys LKL įsitvirtinusių krepšininkų: J. Sinica, O. Galdikas, T. Klimavičius bei kiti. Pirmą kartą istorijoje „Vytautas“ turės ir amerikietį, ir latvį. Virginijui Šeškui su legionieriais susikalbėti Vilniuje lengva nebūdavo, tačiau čia turėtų pagelbėti kiti žaidėjai. Savo ambicijas „Vytautas“ išlaiko, tačiau komanda atrodo arčiau „Šiaulių“ ar „Pieno žvaigždžių“ nei praėjusio sezono lyderių ketverto“, – R. Vyšniauskas.

Kauno „Žalgiris“

Išvyko: Isaiah Hartensteinas, Robertas Javtokas, Lukas Lekavičius, Augusto Lima, Brockas Motumas, Renaldas Seibutis, Leo Westermannas.

Didžiausia netektis. „Žalgiris“ prarado tris itin svarbius komandos krepšininkus – L. Lekavičių, B. Motumą ir L. Westermanną.

Pastarojo netektį galima vadinti rimčiausia. 25-erių prancūzas pakėlė sparnus į turtingąją Maskvos CSKA.

Liko: Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Gytis Masiulis, Artūras Milaknis, Kevinas Pangosas, Edgaras Ulanovas, Paulius Valinskas, Martynas Varnas.

Atvyko: Dee Bostas, Brandonas Daviesas, Vasilije Micičius, Martynas Sajus, Axelis Toupane’as, Aaronas White’as.

Lyderis. „Žalgiris“ pasipildė penkiais legionieriais ir susigrąžino M. Sajų.

Kauno komanda užsieniečius kvietė ne kates maiše, o krepšininkus, kurie įrodę savo vertę Europoje.

Lyderis – be jokios abejonės, Šarūnas Jasikevičius.

Tarp krepšininkų vedlys keistis neturėtų. Juo, greičiausiai, liks svarbiausias žaidėjų žmogus aikštelėje ir rūbinėje – vasarą be rinktinės praleidęs, traumas išsigydęs ir pailsėjęs kapitonas Paulius Jankūnas.

Treneris. Lietuvos krepšinio legendos Š. Jasikevičiaus išsaugojimas – didžiausias „Žalgirio“ vasaros laimėjimas.

Biudžetas. „Biudžetas bus paskelbtas pirmąją spalio savaitę“, – nekonkretizavo klubo atstovas spaudai Almantas Kiveris.

Tikslas. Aštuntas LKL čempionų titulas iš eilės.

Eksperto vertinimas. „Žalgiris“ gyvena savo pasaulyje ir ruošiasi Eurolygos kovoms. Pagal sudėtį Lietuvoje kauniečiams nėra lygių, tačiau žaidžiant ilgą reguliarųjį sezoną gali pasitaikyti kluptelėjimų. Kaip ir sakė Š. Jasikevičius, „Žalgiris“ šiemet tapo atletiškesnis. Kadangi lengvojo krašto poziciją sustiprino prancūzas A. Toupane'as, o centru žais pajėgus amerikietis B. Daviesas. Nors kauniečiams tikrai skaudus L. Lekavičiaus praradimas, jį pakeitęs D. Bostas pasižymi panašiomis savybėmis aikštelėje. Tradiciškai, sunku įsivaizduoti, kad „Žalgiris“ netaptų šalies čempionais“, – R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų