REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karibuose siaučiantis uraganas „Maria“ pridarė milžiniškų nuostolių Domonikai, praneša BBC, remiantis šios šalies premjero Roosevelto Skerrito žinutėmis.

Karibuose siaučiantis uraganas „Maria“ pridarė milžiniškų nuostolių Domonikai, praneša BBC, remiantis šios šalies premjero Roosevelto Skerrito žinutėmis.

REKLAMA

„Mes praradome viską, ką gali nupirkti pinigai“, - parašė jis savo „Facebook“ paskyroje.

Vietos gyventojų nelaimei, uraganas sustiprėjo iki pavojingiausio, penktojo ir „potencialiai katastrofiško“, lygio prieš pat pasiekdamas Karibų salas.

Šiuo metu maksimalus uragano greitis yra pasiekęs 250 km/h ir pavojaus lygmuo buvo sumažintas iki ketvirtojo, tačiau, ekspertų teigimu, jis gali vėl padidėti prieš pasiekiant Puerto Riką ir Mergelių salas.

Galingas uraganas „Maria“ pasiekė rytines Karibų salas

Galingas uraganas audra „Maria“ sustiprėjo iki aukščiausios penktos kategorijos audros ir antradienį paryčiais pasiekė rytines Karibų salas, dar neatsigavusias po uragano „Irma“.

REKLAMA
REKLAMA

Dominikos salą audra ėmė talžyti antradienį apie 1 val. 15 min. Grinvičo (4 val. 15 min. Lietuvos) laiku; uragano nešamo vėjo greitis siekė 257 km per val., pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

REKLAMA

NHC perspėjo, kad Pavėjinėms saloms – Martinikai, Puerto Rikui ir JAV bei Britų Mergelių saloms – gresia „pavojingos“ audros, didžiulės bangos, staigūs potvyniai bei purvo nuošliaužos.

Kiek anksčiau meteorologai perspėjo, kad „reikėtų skubiai užbaigti pasiruošimą apsaugoti savo gyvybes bei turtą“, nes audra sparčiai slinko Dominikos link.

Gvadelupoje, pagrindinėje vietoje, kur nukentėjusiems nuo anksčiau šį mėnesį Karibus nusiaubusio uragano „Irma“ buvo teikiama pagalba, visiems gyventojams buvo liepta pasiieškoti saugių slėptuvių, nes jau 20 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku šioje Prancūzijos valdomoje saloje prasidėjo smarkios liūtys.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat dėl audros nešamo pavojaus buvo perspėti ir Sent Kitso, Neviso, Montserato, Kulebros bei Vjekeso gyventojai.

Elektros tiekimo kompanija EDF nurodė, kad Prancūzijai priklausančioje Martinikos saloje be elektros liko apie 16 tūkst. namų. Kiek vėliau buvo pranešta, kad šiai salai gresia ne uragano, o kiek mažesnis atogrąžų audros pavojus.

Kai kuriose Sent Lusijos salos vietovėse buvo pranešta apie potvynius ir purvo nuošliaužas, o nemažai gyventojų liko be elektros.

Dominikos premjeras Rooseveltas Skerritas sakė, kad jo namas buvo užtvindytas ir jam buvo nuplėštas stogas. Politikas skundėsi esąs „bejėgis prieš uraganą“, bet vėliau pranešė buvęs išgelbėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl audros buvo uždaryti salos oro ir jūrų uostai, o vietinė vandens tiekimo kompanija pranešė išjungusi savo sistemas, kad apsaugotų jų vožtuvus nuo audros atneštų nuolaužų.

„Blogiausias scenarijus“

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Nyderlandai, sulaukę kritikos už per lėtą reagavimą gelbėjant nuo uragano „Irma“ nukentėjusias užjūrio teritorijas, jų valdų link artėjant audrai „Maria“, stengėsi iš anksto paruošti visus reikalingus išteklius.

„Ruošiamės netikėtumams, ruošiamės blogiausiam“, – Britų Mergelių salose sakė Britanijos kariuomenės darbo grupės, įkurtos „Irma“ padariniams likviduoti, vadovas Chrisas Austinas.

REKLAMA

Tuo tarpu Prancūzijai ir Nyderlandams priklausančioje Šv. Martyno saloje pareigūnai paskelbė „raudonąjį“ pavojų dėl artėjančio uragano „Maria“.

„Atidžiai stebime jo trajektoriją; ruošiamės blogiausiam scenarijui“, – sakė vietos pareigūnė Anne Laubies.

Nyderlandų kariuomenė socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad siunčia karių į dvi mažytes Sabos bei Sint Eustatijaus salas, nes nori, kad nepasikartotų Šv. Martyno saloje susiklosčiusi padėtis, kai smogus „Irmai“ ten kilo plėšikavimo banga, o audra nusinešė 14 gyvybių.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas nurodė, kad į regioną bus atsiųsta 110 papildomų karių. Pasak jo, Karibuose jau yra apie 3 tūkst. pareigūnų, kurie stiprina ten saugumą, atstato infrastruktūrą ir padeda žmonėms.

REKLAMA

Tačiau ministras perspėjo, kad jei Gvadelupa smarkiai nukentės nuo audros, kils „didelių sunkumų“, nes ši teritorija yra „logistinis centras, iš kurio galėjome aprūpinti Šv. Martyno salą ir organizuoti visas gelbėjimo operacijas lėktuvais“.

Uraganas turėtų praslinkti apie 3 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku 30 km į pietus nuo Gvadelupos. „Visi privalo likti viduje ir jokiais būdais neiti į lauką“, – perspėjo salos pareigūnai.

Oro bendrovės „Air France“, „Air Caraibes“ bei „Corsair“ atšaukė savo skrydžius į Martiniką ir Gvadelupą ir iš šių salų.

Virtinė uraganų

Rugsėjo pradžioje Karibų regione siautėjusi 5-osios kategorijos audra „Irma“ nusinešė 40 gyvybių, o kiek vėliau nuslinko į Floridą, kur pareikalavo 50 gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Irma“ rekordiškai ilgai nenusilpo: daugiau kaip 33 valandas jos nešamo vėjo greitis siekė 295 km per valandą.

Kiek daugiau nei prieš savaitę šiaurės rytinėse JAV teritorijose siautėjo „Jose“, 4-os kategorijos uraganas, susiformavęs Atlanto vandenyne.

Nemažai mokslininkų yra įsitikinę, kad tokių audrų kaip „Irma“ ir rugpjūčio pabaigoje siautęs „Harvey“ didelę galią lemia vandenynų vandens temperatūros didėjimas dėl klimato kaitos. Iš įšilusio vandens uraganai gali pasisemti daugiau energijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų