REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas, siūlo nustatyti priemokų už kompensuojamuosius vaistus lubas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas, siūlo nustatyti priemokų už kompensuojamuosius vaistus lubas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo ministerija, siūloma nustatyti, kad maksimali priemoka neviršytų 3,93 euro.

„Jos būtų taikomos bet kuriam kompensuojamam vaistui, nesvarbu, ar jis, originalus, ar generinis, kai valstybė juos kompensuoja 100 procentų“, – pirmadienį per spaudos konferenciją žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Anot jo, pagrindinis šio ir kitų ministerijos teikiamų siūlymų tikslas – mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir pacientų priemokas, didinti konkurenciją nepatentinių vaistų segmente.

„Tai yra reakcija į Konkurencijos tarybos atliktus tyrimus ir pateiktus siūlymus, nes pirmojo sprendimo metu girdėjome, kad ne visos priemonės įgyvendintos“, – teigė ministras.

Jis žadėjo, kad už sutaupytas lėšas bus svarstoma išplėsti kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė tvirtino, kad keičiantis kainynams „pacientai tapdavo kainų skaičiavimo tvarkos įkaitai“, nes vaistų gamintojai galėdavo nustatyti kokias nori kainas.

Pasak jos, lubos nustatytos išvedus vidutinę praėjusių metų visų kompensuojamųjų vaistų kainą ir siekia 20 proc. šio vidurkio.

Žadama, kad bus mažinamos ir vaistų kompensuojamosios kainos, t. y. keičiama tvarka, kaip nustatomos kainos monopolininko gaminamiems vaistams – bus imamos kiekvieno bendrinio pavadinimo vaisto kainos trijose šalyse ir išvedamas vidurkis. Pasak K.Garuolienės, taip pat siūloma, jog vaistų, kuriuos gamina du gamintojai, bazinė kaina būtų nustatoma pagal to vaisto, kuris faktiškai tiekiamas Lietuvos rinkai, kainą, t. y. bus atsisakoma metodikos, kai ji buvo nustatoma atsižvelgiant į kitas šalies. Tuo metu grupėse, kur to paties bendrinio pavadinimo vaistą gamina trys ir daugiau gamintojų, siūloma rengti „kainų konkursą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų