REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Darželis (nuotr. Fotodiena.lt)

Dar vasaros pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės taryba padidino finansavimą darželių reikmėms ir patvirtino naują tvarką, pagal kurią iš tėvų nebegalės būti renkami pinigai. Tačiau kodėl vienuose darželiuose pirkti nieko nereikia, o kituose yra dalinami reikalingų reikmių sąrašai?

12

Dar vasaros pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės taryba padidino finansavimą darželių reikmėms ir patvirtino naują tvarką, pagal kurią iš tėvų nebegalės būti renkami pinigai. Tačiau kodėl vienuose darželiuose pirkti nieko nereikia, o kituose yra dalinami reikalingų reikmių sąrašai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet pirmą kartą savivaldybė skyrė ypatingai ženklias sumas darželių turto atnaujinimui. (...) Taip pat noriu pabrėžti, kad jokios rinkliavos būtinoms prekėms nė viename darželyje nėra privalomos. Jei kas nori padėti darželiui savo noru – prašom. Tačiau darželiai reikalaujantys pinigų, nes neva jų neužtenka popieriui, pieštukams, muilui, ar tualetiniam (popieriui), tai daro nepagrįstai ir neteisėtai“, – Vilniaus savivaldybės pranešime teigia Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA

Pagal naują tvarką, nuo šių metų visos reikalingos priemonės bei maitinimas darželiuose bus kompensuojamas savivaldybės lėšomis, todėl ikimokyklinio ugdymo įstaigoms draudžiama nelegaliai rinkti rinkliavų.

Peržengti įstatymus padeda reikmių sąrašai

Nors rinkliavų ir neprašo, tačiau kai kurie Vilniaus lopšeliai – darželiai sugalvojo pinigų pasiprašyti savaip – išdalinant tėvams sąrašus reikmėms. Tokią staigmeną, prasidėjus rudeniui, gavo ir Vilniuje į lopšelį – darželį „Želmenėliai“ savo vaiką leidžianti mama Sigita.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakoja, kad vos tik atėjus į darželį, jai buvo paduotas balto popieriaus lapelis su sąrašu. Ir atrodo jis tikrai ne trumpas: tualetinis popierius, klijai, akvarelė, plastelinas, vaškinės kreidelės, piešimo sąsiuviniai ir flomasteriai.

„Dar nieko nepirkau, todėl nežinau, kokią sumą tai sudarys. Mačiau, kitos mamos viską supirkę jau atnešė. Auklėtojos padavė sąrašą ir savais reikalais nuėjo. Būtų ne pikta, jeigu nebūtų visur skelbiama, kad šiais metais rinkliavų nebus. Kaip suprantu, įstatymas tik ir lieka įstatymu ant popieriaus“, – guodėsi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su minėtu darželiu susisiekti nepavyko.

Tokį reikmių sąrašą gavo ir nepanorusi darželio Vilniuje atskleisti mama Loreta. Tačiau moteris pasielgė kiek kitaip ir nuėjo paklausti, ką reiškia toks sąrašas ir ar darželis negavo Valstybės paramos. Tą dieną auklėtojos tik keistai pasižiūrėjusios atsakė, kad jokių pinigų negavo. Kitą rytą mama sulaukė atsiprašymų ir teigimų, kad prekių pirkti tikrai nereikės.

Kitos mamos džiaugiasi sutaupytais pinigais

Nors Vilniuje vis dar yra darželių, prašančių iš tėvų pinigų reikmėms, vis dėlto kiti išgirdo Vilniaus mero žodžius ir elgiasi pavyzdingai. Įvairiuose forumuose esančios mamos džiaugiasi, kad šiais metais pirkti naujų priemonių joms tikrai nereikės. Jų darželiai už finansavimą gautus pinigus išleido darželinukų reikmėms.

REKLAMA

Vilniuje lopšelį – darželį „Pabiručiai“ lankančio vaiko mama Kristina tikina, kad šiais metais ji jokių sąrašų ar rinkliavų prašymų negavo.

„Buvome nuėję pas auklėtoją. Ji sakė, kad į grupę nieko pirkti nereikia. Patalynę, užvalkaliukus, kanceliarines priemones, higienos prekes – viską nuperka darželis. Sakė nebent jei norime kažką specialiai vaikui, galime atnešti. Tik tada nepamiršti, kad ir kiti vaikai norės dalintis“, – pasakoja moteris.

Kita mama Gintarė, savo vaiką leidžianti į Vilniaus „Gelvonėlio“ lopšelį – darželį taip pat džiaugiasi, kad šiais metais sutaupys daug pinigų reikmėms, nes viskuo pasirūpins darželis.

„Auklėtoja minėjo, kad jokių kanceliarinių prekių nepirktume. Tačiau dėl išdalinamų prekių sąrašų, aš sužinau iš įvairiausių forumų. Kiek žinau, valstybė skyrė lėšų šiam dalykui, todėl jokių sąrašų negali būti“, – tikino mama.

Autorė: Gertrūda Katiliūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų