REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
52
Aleksandras Džordževičius (nuotr. SCANPIX)

Prabėgo lygiai 22 metai, kai tuometinė Jugoslavija ir Lietuva kovėsi Europos vyrų krepšinio čempionato finale. Tas 1995-ųjų finalas savo drama ir pro kraštus besiliejančiomis emocijomis buvo bene vienintelis toks per visą istoriją.

52

Prabėgo lygiai 22 metai, kai tuometinė Jugoslavija ir Lietuva kovėsi Europos vyrų krepšinio čempionato finale. Tas 1995-ųjų finalas savo drama ir pro kraštus besiliejančiomis emocijomis buvo bene vienintelis toks per visą istoriją.

REKLAMA

Tąkart dabartinis Serbijos treneris Aleksandras Džordževičius žaidė aikštelėje ir tapo to finalo herojumi. Net 41 A. Džordževičiaus pelnytas taškas tąkart Jugoslavijai padovanojo auksą, o lietuviai turėjo tenkintis sidabro medaliais.

Rytoj A. Džordževičius pabandys iškovoti Europos pirmenybių auksą jau nebe kaip žaidėjas, o kaip treneris. Mat jo vadovaujama Serbijos rinktinė vakar pusfinalyje įveikė rusus ir dėl aukščiausios prabos apdovanojimų sekmadienio vakarą susigrums su Slovėnija.

- Treneri, būtų nuodėmė nepaklausti, kokie prisiminimai jums išlikę iš to 1995-ųjų finalo prieš Lietuvą?

REKLAMA
REKLAMA

- Ooooo (juokiasi – aut. past.). Kaip tai buvo seniai, bet puikiai prisimenu tą 1995-ųjų finalą. Ta dvikova buvo viena gražiausių per visą Europos čempionatų istoriją. Aš esu tikrai laimingas, kad turėjau galimybę žaisti tame finale, būti savo komandos dalimi. Tą finalą mes laimėjome pabaigoje, bet dvikova galėjo pasibaigti visiškai priešingai. Tame finale abejose rinktinėse žaidė puikūs žaidėjai, krepšinio legendos, nuostabūs žmonės. Todėl asmeniškai pats, puikiai prisimenu tas rungtynes, kaip vienas iš geriausių per mano karjerą.

REKLAMA

- Jūs pats esate žaidęs finale kaip krepšininkas ir jau teko jame rungtyniauti užimant trenerio pareigas (2016 m. olimpinis finalas – aut. past.). Kokia yra jūsų paslaptis, kad vis pasiekiate lemiamus etapus čempionatuose?

- Mūsų rinktinei visada keliamas tikslas laimėti. Paslaptis? Ji labai paprasta. Visada turi būti ambicingas, privalai įsikalti į galvą, kad dalyvauji čempionate ir turi nugalėti. Toks mąstymas priverčia kiekvieną žaidėją atiduoti visą save. Myliu krepšinį. Man šis žaidimas – aistra. Džiaugiuosi, galėdamas dirbti su puikiais žaidėjais. Stengiuosi jiems atiduoti viską, ką turiu geriausio, kad tik jie pasiektų bendrą tikslą. Mėgaujuosi treniruodamas šią rinktinę.

REKLAMA
REKLAMA

- Į geriausiųjų ketvertą pateko Ispanija, Slovėnija, Serbija ir Rusija. Ar kuri nors rinktinė nustebino?

- Galiu pasakyti, kad mes esame tas siurprizas. Sunku buvo tikėtis, kad pavyks pasiekti tokį rezultatą. Taip, pačiame čempionate mes žaidžiame gerai, bet prieš jį turėjome problemų su žaidėjais, traumomis. Net 7 žaidėjų iš ankstesnių čempionatų negalėjo mums padėti šiemet. Turime net 5 žaidėjų, kurie debiutuoja čempionate, todėl mūsų patekimas į geriausių rinktinių ketvertą – puikus rezultatas.

- Ką galėtumėte pasakyti apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasirodymą?

- Lietuva visada yra priskiriama prie bet kurio čempionato favoričių. Labai gerbiu Lietuvos krepšinį. Jūs turite puikią krepšinio mokyklą. Metais iš metų išauginate naujų talentų. Turite gerų žaidėjų, talentų, trenerių. Yra nuostabu, kaip jūs atrandate tiek gerų žaidėjų ir trenerių. Praėjusių metų olimpinėse žaidynėse, po 2015-siais iškovoto sidabro Europos čempionate, buvo daug vilčių, kad Lietuva gali daug pasiekti, bet tada žaidimas nepavyko. Šiame čempionate nutiko kažkas panašaus. Reikia susitaikyti su tuo ir mokytis iš klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų