REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot medikų, valstybės skiriamų pinigų dantų gydymui – katastrofiškai trūksta. Skaičiuojama, jog metinė bazinė odontologinės priežiūros kaina, kurią skiria valstybė gydymo įstaigoms, vienam vaikui iki 18 metų amžiaus yra 12,83 eurų. Tuo tarpu suaugusiam mokesčių mokėtojui valstybės finansuojama suma siekia 10,33 eurų.

Anot medikų, valstybės skiriamų pinigų dantų gydymui – katastrofiškai trūksta. Skaičiuojama, jog metinė bazinė odontologinės priežiūros kaina, kurią skiria valstybė gydymo įstaigoms, vienam vaikui iki 18 metų amžiaus yra 12,83 eurų. Tuo tarpu suaugusiam mokesčių mokėtojui valstybės finansuojama suma siekia 10,33 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinėse įstaigose gydymas mokesčių mokėtojams yra nemokamas. Tačiau medikų bendruomenę ši informacija spaudžia į kampą. Viešoje erdvėje pasirodė gydytojų pasisakymai, esą tai visiškai prieštarauja oficialiai platinamai informacijai. Ypatingai, jei kalba eina apie odontologų paslaugas.

REKLAMA

Valstybės skiriamų pinigų dantų gydymui nepakanka

Ligonių kasos aiškina, jog jei įstaigoje yra prisiregistravę 1000 žmonių, vienu kartu sunegaluoja ne visi. Tad esą galima laikytis solidarumo principo. Tačiau pastarasis odontologijoje neveikia, sako medikai. Jų nuomone, nėra nei vaikų, nei suaugusiųjų, kuriems per metus nereikėtų jokio odontologinio gydymo ar dantų priežiūros paslaugos.

Profilaktinė dantų patikra reikalinga visiems bent kartą metuose, o tai kainuoja nuo 10 ar 20 eurų. Be to, kiekvienam žmogui kartą per metus rekomenduojama atlikti profesionalią burnos higieną. Ši vidutiniškai atsieina 35–50 eurų. Tad valstybės skiriamų lėšų dantų gydymui – katastrofiškai trūksta.

REKLAMA
REKLAMA

Medikamentai brangsta ne metais, o mėnesiais

Anot gydytojų, odontologijai skirti medikamentai brangsta ne metais, o mėnesiais. Štai pavyzdžiui, 1 gramo plombinės medžiagos kaina prasideda nuo 10 eurų, o kiek dar kainuoja pati odontologinė aparatūra ir visos šiuolaikinės technologijos, be kurių neįmanomas kokybiškas gydymas.

„Be abejonės, kad to krepšelio nepakanka, odontologinės paslaugos yra brangios. Medžiagos odontologijos srityje brangsta ne metais, o mėnesiais. Galbūt dėl to, Lietuvos odontologai ir nerodo labai didelės iniciatyvos dirbti su vaikučiais. Nes ta paslauga be galo brangi ir sudėtinga, su vaikais dirbti yra labai sunku, o įkainis už paslaugas ir medžiagas neatsiperka,“ - kalbėjo Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausioji slaugytoja Jūratė Beinorienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikams iki 18 metų amžiaus, valstybinėse gydymo įstaigose, kurios turi sutartis su ligonių kasomis, dantų gydymas nekainuoja. Papildomai mokėti reikia tik tuo atveju, jei pasirenkamos kitos, brangesnės priemonės, kurios į paciento krepšelį neįtrauktos.

Tuo tarpu suaugusiems, nemokamai dantys tvarkomi tik tuo atveju, jei šie yra socialiai remtini asmenys.

„Už valstybės finansuojamą sumą, suaugusieji gauna tik gydytojo odontologo ir burnos priežiūros specialisto paslaugą. Visos darbo priemonės, medžiagos, prietaisai ir medikamentai naudojami procedūros metu nėra finansuojami, nebent socialiai remtiniems asmenims. Kitaip tariant, visi suaugę draustieji asmenys, odontologų paslaugas gauna nemokamai, tose įstaigose, kur yra prisirašę, tačiau už medžiagas, prietaisus, medikamentus, apsaugos priemones, viskas kas yra naudojama turi būti sumokėta iš paciento lėšų,“ - komentavo J. Beinorienė.

REKLAMA

Pacientai nepatenkinti valstybinių gydymo įstaigų paslaugomis

Visgi dauguma, nors ir savo sveikatos priežiūrą patiki valstybinėse sveikatos priežiūros įstaigose, dantis taiso privačiose klinikose. Kalbėdami apie vaikų burnos priežiūrą, dauguma tėvų taip pat renkasi privačiai dirbančius specialistus.

„Buvome poliklinikoje pirmai apžiūrai, bet taisyti ten dantukų neleisčiau, nepatikėčiau,“ - tvirtino Erika. „Paprastos poliklinikos nėra draugiškos vaikui ir eilės pas gydytojus yra labai didelės,“ - atviravo dviejų vaikų mama Vilma.

REKLAMA

“Pabandėm apsilankyti pas stomatologą poliklinikoje, tai vaikutis išgąsdintas, bijo dabar visų gydytojų,“ - tikina Živilė, auginanti 3 metų sūnų. Moteris įsitikinusi, jog po tokios patirties, dantukus vaikui taisyti naudojant narkozę. “Su migdymu tvarkysim, nes taisyti reikia, o per prievartą negaliu vaiko išlaikyt kėdėj. Užaugs gal pamirš tą baisią patirtį ir seksis geriau viskas, bet šiuo metu tikrai eiti pas valstybinėse poliklinikose dirbančius - nėra noro," - pasakojo Živilė. 

Šilutės rajone, Vilkyčiuose gyvenanti mama Laura sako, jog jų sveikatos priežiūros įstaigoje, vaikams dantukus taiso tik trečiadieniais. „Pas mus iš viso dantis vaikams tvarko tik vieną kartą savaitėje, trečiadieniais, o eilės laukti reikia 2-3 mėnesius,“ - kalbėjo mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkasi privačiai dirbančius odontologus

Kalbintos mamos tvirtina, jog privačiose klinikose gydytojai skiria daugiau laiko bei dėmesio vaikams. Leidžia susipažinti su juos supančiais instrumentais, apžiūros metu dažnam kabinete vaikams leidžiama žiūrėti animacinius filmukus, o sutvarkius dantuką pasiūloma dovana.

Tačiau už tokį ypatingą dėmesį mamoms tenka susimokėti. Štai privačiose klinikose, siūloma paslauga: vaiko pratinimas prie odontologinių procedūrų. Tai atsieina nuo 15 eurų. Pieninio danties plomba pivačiose klinikose atsieina 25 – 35 eurai.

REKLAMA

Tuo tarpu suaugusiems, privačioje klinikoje vien tik helio plomba kainuoja 50 - 80 eurų. Prie šios sumos reiktų nepamiršti pridėti, specialistų darbo įkainius bei visus procedūros metu naudotus įrankių, medikamentų kainas.

Stomatologijos poliklinikose suaugusiam mokesčių mokėtojui helio plombos kaina prasideda nuo 7 eurų. Vidutinė kainuoja nuo 10, didelė nuo 15 eurų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų