REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdietė Aušra (vardas pakeistas) portalui tv3.lt teigia, jog sielvartas dėl vaiko, kartą vos nesibaigė savižudybe. Moteris teigia, jog niekaip negali susigrąžinti 13 metų sūnaus. Šis neva prieš motinos ir savo valią apgyvendintas vaikų namuose. Ir nors girtavusi motina taurelės atsisakė, buvusia alkoholike niekas netiki. 

Klaipėdietė Aušra (vardas pakeistas) portalui tv3.lt teigia, jog sielvartas dėl vaiko, kartą vos nesibaigė savižudybe. Moteris teigia, jog niekaip negali susigrąžinti 13 metų sūnaus. Šis neva prieš motinos ir savo valią apgyvendintas vaikų namuose. Ir nors girtavusi motina taurelės atsisakė, buvusia alkoholike niekas netiki. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sausio mėnesį susipykom ir jis išėjo,“ - pasakojimą pradeda Aušra ir neslepia, kad daugiausiai konfliktų su vaiku kildavo dėl jos alkoholio vartojimo. „Man buvo depresija, nervus raminau alkoholiu. Žinau, kad blogai dariau, bet blogai ir jaučiausi, savęs nekenčiau. Vaikas nuėjo į dienos centrą, ten jam sakė ateik ir kol mama susitvarkys, galėsi čia pabūti. Tai kaip ten nuėjo, taip namo ir nebegrįžta,“ - pasakojo Aušra.

REKLAMA

Beveik akla moteris nervus ramino alkoholiu

Klaipėdietė neslepia, kad dėl pomėgio svaigintis šeima įtraukta į rizikos sąrašą. Dažnai į namus užsuka socialinė darbuotoja. Šiuo metu Aušra gyvena socialiniame būste. Ir nors turi du sūnus, moteris čia gyvena viena.

Mažiausiu 6 metų sūnumi rūpinasi jo tėvas. Taip esą buvo nuspręsta bendru susitarimu, dėl pablogėjusios moters sveikatos. „Turiu negalią. Regėjimas buvo 30%, bet po operacijos užspaudė nervą ir dabar matau tik 10%,” - pasakojo Aušra.

REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, namuose ją lankiusios socialinės darbuotojos negailėjo patarimų, tačiau realios pagalbos nesuteikė. „Sakė susirask darbą aklųjų kombinate, sakė įsidėk kontraceptinę spiralę, gulkis į „narkologinį“, o aš buvau tokia palūžusi, kad nervus nuramindavo tik alkoholis,“ - atviravo Aušra.

Apimta nevilties bandė prieš save pakelti ranką

„Jau kai vyresnis sūnus išėjo iš namų, susiėmiau. Bet per Velykas paskambinau į dienos centrą, o man sako, kad mano vaikas šventę švenčia su globėjais. Motinystės teisės juk man neapribotos, o jis jau globėjus turi,“ - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši žinia Aušrą nubloškė ne tik atgal į alkoholio liūną. „Vaikas pas globėjus, man po operacijos regėjimas visai pablogėjo, nebematau spalvų, apėmė juodžiausios mintys. Norėjau pasitraukti iš gyvenimo, bet mane išvežė į ligoninę, nors priešinausi,“ - kalbėjo moteris.

Abejinga neliko vyriausiojo berniuko globėja. Ji kartu su vaiku užsuko aplankyti moters. Padrąsino nepasiduoti, atsisakyti alkoholio, grąžinti skolas. „Po to pokalbio, pati paskambinau į polikliniką kur „koduoja“. Bet dar iki procedūros lioviausi gerti, vartojau arbatas. Ir dabar jau 5 mėnesiai, kaip nė lašo negeriu ir visai nenoriu. Jie netikėjo, kad aš pasikeisiu, bet pasikeičiau, o vaiko - negrąžina,“ - sakė Aušra.

REKLAMA

Negeria 5 mėnesius, bet vėl svyra rankos

Moters mėnesio pajamos siekia 325 eurus, tačiau kol kas vis dar spaudžia skolos. „Bet jau baigiu jas grąžinti, liko gal porą šimtų, po 40 eurų kas mėnesį grąžinu. Esu užsirašiusi į regos ugdymo centrą, ten aktyviai dalyvauju veikloj, bet šiuo metu vėl svyra rankos,“ - guodėsi Aušra.

To priežastis – širdies skausmas dėl negražinamo sūnaus. Mat rugpjūčio 4 dieną turėjo vykti teismo posėdis, kuriame siekta neterminuotai apriboti Aušros motinystės teises. Tačiau dar prieš teismo posėdį, motina sužinojo, kad vyresnis sūnus iš dienos centro perkeltas į vaikų globos namus.

REKLAMA

„Man buvo šokas, kodėl prieš teismo posėdį vaikas jau vaikų namuose. Skambinau į vaiko teisių skyrių, klausiau kodėl nebuvo sulaukta teismo sprendimo. Kol vaikas gyveno dienos centre, užsukdavo pas mane. Klausiu, kam aš tau tokia akla reikalinga, gal tu tikrai nori pas globėjus? Jis man sako mama patylėk, aš noriu pas tave. Juk jei būčiau bloga mama, jis nenorėtų tikrai pas mane,“ - pasakojo klaipėdietė. Esą teismo posėdyje buvo prašoma patikslinti informaciją, tad dar vienas posėdis vyks rugsėjo mėnesį.

Berniukas nori pas mamą, sako, jog vaikų namuose yra mušamas

Aušra sako, jog savo vaiku labai didžiuojasi. Jis mokosi 7 klasėje, yra pirmūnas, lanko sporto būrelius, turi ne vieną medalį. „Sveikas, gražus, sportiškas vaikas. Jis nori pas mane, bet yra vaikų namuose,“ - kalbėjo Aušra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę moteris aplankė vaiką globos namuose. Jį neva rado sumuštą. „Nuvažiavau, vaikas papasakojo, kad buvo mušamas, kaip sakė – galva į žemę. Tai paliečiau yra guzas didžiausias, nuėjau pas auklėtoją, sakau kaip čia yra? Sako yra pasakyta administracijai. Skambinau vaiko teisėm, pasakiau tą įvykį, sako nieko nežinom, gal šiaip susidaužė. Bet juk jam 13 metų, jis pasakoja viską kaip buvo,“ - vaiko pasakojimais neabejojo moteris.

Sumušimas – ne muštynių pasekmė

Klaipėdos socialinių paslaugų centro “Danė” direktorės pavaduotojos socialiniams reikalams Linos Kazlauskienės teigimu, vaikas susižeidė bėgdamas. „Yra žinoma ta situacija, tai nėra sumušimas. Tai yra vaiko kritimas ir guzas galvoj, tai nėra muštynių pasekmė. Jis pats krito, nes jam buvo pakišta koja bėgant. Vyresnis berniukas pakišo koją, jis krito ir susimušė galvą. Pats berniukas taip pasakojo, su juo šnekėta, su tuo kuris pakišo koją irgi buvo pasikalbėta,“ - teigė L. Kazlauskienė.

REKLAMA

Vaikų globos namų administracijai žinoma ir tai, jog berniukas nori namo pas mamą. „Tas vaikas yra visai neseniai pas mus, jam dar vyksta adaptacinis periodas. Jis yra „šviežias“, naujas, ir natūralu, kai tik vaikas patenka į socialinę įstaigą, visada nori pas mamą, tiesiog taip yra,“ - komentavo L. Kazlauskienė.

Motina gerai žinoma vaiko teisių apsaugos specialistams: šeimoje daug problemų

Vaiko teisių apsaugos specialistams, moters vardas ir pavardė gerai žinoma. Tačiau situacijos esą komentuoti negalima. „ Aš tik noriu pasakysiu vieną sakinį: teisme dar galutinis sprendimas nėra priimtas, teismas dar vyks rugsėjo mėnesį, viskas. O kad ji stengiamės, mes labai džiaugiamės, viskas tvarkoje,“ - komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė.

REKLAMA

Paklausus dėl kokių priežasčių byla pasiekė teismą, valdininkai, remdamiesi įstatymais, atsakyti taip pat negali, tačiau užsimena, jog šeimoje buvo ne viena bėda.

„Negaliu sakyti nieko, tegu ji pati pasisako, ten daug reikalų, daug problemų buvo, jei byla pateikta teismui ir teismas priėmė bylą, reiškia kažkas yra. Tegu ji pati pasakoja. Šiuo metu situacija tikrai gerėja ir mes džiaugiamės. Žmonėms visada yra duodamas šansas susigrąžinti vaikus ir mes tikimės, kad ji pasieks tą rezultatą. Teismas nuspręs,“ - komentavo G. Aurylienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologinės pagalbos telefonai:

 

JAUNIMO LINIJA

Pagalbą teikia savanoriai  

www.jaunimolinija.lt www.jaunimolinija.lt/laiskai

00:00 - 24:00 (I-VII)

8 800 28888  

VAIKŲ LINIJA

Pagalba teikia savanoriai

www.vaikulinija.lt

11:00 - 23:00 (I-VII)

116111

VILTIES LINIJA

Pagalbą suaugusiems teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

paklausk.kpsc.lt/ [email protected]

00:00 – 24:00 (I-VII)

116123

PAGALBOS MOTERIMS LINIJA

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

www.moters-pagalba.lt/ [email protected]

Visą parą (I-VII)

8 800 66366

LINIJA DOVERIJA

Pagalbą jaunimui rusų kalba teikia savanoriai

 

16:00 - 20:00 (II-VI)  

8 800 77277

KRIZIŲ ĮVEIKIMO CENTRAS

Pagalbą suaugusiems teikia psichikos sveikatos specialistai

www.krizesiveikimas.lt Antakalnio g. 97, Vilnius

16:00-20:00 (I-V) 12:00-16:00 (VI)

8 640 51555

VAIKO RAIDOS CENTRO VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KRIZIŲ INTERVENCIJOS SKYRIUS

REKLAMA

www.raida.lt/

 

8 5 275 75 64

PSICHOLOGINĖS KONSULTACIJOS INTERNETU EMIGRACIJOS PALIESTIEMS

www.psyvirtual.lt/ Atsako per 2 darbo dienas

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų