REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdieniniai produktai padės kovoti su potraukiu saldumynams

Ypatingi receptai — straipsnio viduje

Suvaldyti potraukį saldumynams daugeliui gana sudėtinga. Vieni griebiasi saldumynų siekiant nuslopinti stresą, kiti neįsivaizduoja savo dienos be pasilepinimo desertu, tačiau visiems suprantama, jog smaližiavimas kenkia ne tik figūrai, bet ir sveikatai.

Suvaldyti potraukį saldumynams daugeliui gana sudėtinga. Vieni griebiasi saldumynų siekiant nuslopinti stresą, kiti neįsivaizduoja savo dienos be pasilepinimo desertu, tačiau visiems suprantama, jog smaližiavimas kenkia ne tik figūrai, bet ir sveikatai.

REKLAMA

Per didelis cukraus kiekio vartojimas didina diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, skatina nutukimą ir kitus negalavimus, todėl mitybos ir sporto specialistė Fiorentina Stakulienė pataria, kaip kovoti su potraukiu saldumynams bei dalinasi sveikuoliškais desertų receptais.

Kaip įveikti norą smaližiauti

Norint įveikti potraukį saldumynams, pirmiausia, būtina reguliari mityba, kadangi alkio jausmas yra susijęs su gliukozės sumažėjimu kraujyje. Būtent dėl šios priežasties jaučiant stiprų alkį norisi suvalgyti ko nors saldaus.

„Užsinorėjus saldėsio, ne visada būtina rinktis kaloringus ir itin didelį kiekį cukraus turinčius desertus, kaip įvairūs konditeriniai gaminiai, šokoladai, daugelio mėgstami sūreliai ar kiti saldumynai.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, vienas geriausių variantų, kaip numalšinti saldumo poreikį – suvalgyti kelias datules, kurios taip pat suteiks ir sotumo jausmą. Datulės pasižymi ir tokiomis savybėmis, kaip virškinimo sistemos gerinimas, energijos suteikimas, imuninės sistemos stiprinimas, tad tai nepalyginimai vertingesnis pasirinkimas už bet kokį saldumyną“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Siekiant nuslopinti saldumynų poreikį, tam taip pat puikiai tinka įvairūs vaisiai, kaip obuoliai, kriaušės, bananai, persikai ar kiti. Taip pat tinkamas pasirinkimas yra ir džiovinti vaisiai ar uogos: slyvos, abrikosai, razinos, figos.

Sveiki saldumynai

Mitybos specialistė Fiorentina Stakulienė tikina, jog pasimėgausi saldžiais desertais ir nepergyventi dėl galimų papildomų kilogramų ar pablogėjusios sveikatos, tikrai įmanoma.

Pašnekovė dalinasi sveikais ir didelių pastangų nereikalaujančiais sveikuoliškais saldumynų receptais, kuriais galima lepinti be sąžinės graužaties.

REKLAMA
REKLAMA

Obuolių pyragas

Reikės: 5-7 vnt. obuolių, 140 g. speltos miltų, 80 g. žemės riešutų be luobelių, 20 g. Goji uogų, 2 vnt, kiaušinių, 2 šaukštai sėklų (išbrinkinti), 2 datulės, 3 šaukštai klevų sirupo, žiupsnelio cinamono, kakavos ir kepimo miltelių.

Paruošimas: sutarkuojame obuolius, iki miltų susmulkiname žemės riešutus ir smulkiai supjaustome datules. Visus turimus ingredientus sumaišome ir kepame orkaitėje 40 min. Iškeptą pyragą gardiname riešutų sviestu bei uogomis.

Saldūs rutuliukai

Reikės: 100 g. pilno grūdo avižinių dribsnių, 4 vnt. nedidelių obuoliukų, banano, šaukšto chia sėklų (išbrinkinti), sauja razinų, spanguolių, mėgstamų riešutų, moliūgų, sezamo sėklų ir saulėgrąžų. Taip pat šaukšto klevų sirupo ir žiupsnelio cinamono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paruošimas: sutrinam bananą ir obuoliukus, sumaišome juos su kitais turimais ingredientais, formuojame rutuliukus ir kepame orkaitėje 15 min.

Avižiniai sausainiai

Reikės: 80 g. avižinių dribsnių, 50 g. speltos dribsnių, banano, obuolio, šaukšto chia sėklų, saujos razinų, spanguolių, moliūgų sėklų bei pasirinktų riešutų. Taip pat cinamono, šaukštelio kakavos ir riešutų sviesto.

Paruošimas: sutarkuojame obuolį iki tyrės ir sutriname bananą. Sekantis žingsnis – sumaišome visus turimus ingredientus ir iš gautos masės formuojame sausainius, kuriuos 180 laipsnių orkaitėje kepame 12 min.

Sveikuoliški ledai

Reikės: banano, graikiško jogurto, riešutų sviesto, Goji uogų, kelių džiovintų slyvų ir žiupsnelio kakavos.

Paruošimas: sutrintą bananą sumaišome su graikišku jogurtu, riešutų sviestu ir smulkintomis džiovintomis slyvomis. Viską dedame į šaldymo kamerą ir šaldome tol, kol ledai gausis kreminės konsistencijos. Prieš valgant pasigardiname Goji uogomis ir kakava.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų