REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
65
Uraganas „Irma“ niokojo namus, nusinešė gyvybes  (nuotr. SCANPIX)

Uraganas „Irma“ praūžė Karibuose pasiglemždamas mažiausiai 25 žmonių gyvybes bei sunaikindamas tūkstančius namų. Jis paskatino masinę evakuaciją JAV Floridos valstijoje.

65

Uraganas „Irma“ praūžė Karibuose pasiglemždamas mažiausiai 25 žmonių gyvybes bei sunaikindamas tūkstančius namų. Jis paskatino masinę evakuaciją JAV Floridos valstijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėlų penktadienio vakarą pasiekęs Kubą uraganas „Irma“ dabar juda link Floridos, kur valdžia nurodė 6,3 mln. gyventojų evakuotis.

REKLAMA

Anksčiau penktos – aukščiausio – kategorijos uraganu buvusi „Irma“ šeštadienį susilpnėjo iki ketvirtos kategorijos, o dabar vėliau – iki trečiosios. Jo nešamo vėjo gūsiai siekia 205 kilometrus per valandą.

Floridos salas visa galia netrukus pasieksianti stichija, kaip prognozuoja Majamyje veikiančio Nacionalinio uraganų centro specialistai, sustiprės prieš pasiekdama žemyninę Floridą.

Antras ketvirtos kategorijos uraganas „Jose“ sekė uragano „Irma“ keliu, tačiau pasigailėjo jau stichijos nuniokotų Karibų Šv. Martyno ir Šv. Bartolomėjaus salų, kurios jau patyrė katastrofiškos žalos.

REKLAMA
REKLAMA

Uraganas „Jose“ turėtų pasukti į šiaurę ir neturėti padaryti žalos Jungtinėms Valstijoms.

Uragano „Irma“ aukų skaičius

Iš viso žuvo mažiausiai 15 žmonės: 12 Prancūzijai priklausančioje Šv. Bartolomėjaus ir bendrai Olandijai ir Prancūzijai priklausančio Šv. Martyno salose, šeši britų Karibų salose, mažiausiai keturi JAV Mergelių salose, mažiausiai du Puerto Rike ir vienas Barbudoje.

Tarptautinis Raudonasis Kryžius skelbia, kad nuo „Irmos“ nukentėjo 1,2 mln. žmonių. Teigiama, kad šis skaičius gali išaugti net iki 26 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėse Valstijose ir Karibuose stichija pridarė žalos už 120 mlrd. JAV dolerių, skaičiuoja duomenų modeliavimo firma „Enki Research“.

„Irma“: kas toliau?

Prognozuota, kad uraganas ankstų sekmadienio rytą turėtų pasiekti Floridos salas ir judėti vakarine pusiasalio dalimi Meksikos įlankoje. Čia gyvena mažiau žmonių, lyginant su Atlanto vandenyno pakrante. Tačiau uragano apimta teritorija yra tokia plati, kad valdžia nurodė evakuoti 6,3 mln. gyventojų, - tai daugiau nei ketvirtadalis Floridos gyventojų.

JAV kariuomenė mobilizuoja tūkstančius karių ir kelis didelius laivus, kad padėtų žmonėms evakuotis ir suteikti humanitarinės pagalbos.

REKLAMA

Nepaprastoji padėtis jau paskelbta Floridoje, Džordžijoje, Pietų Karolinoje, Virdžinijoje, Puerto Rike ir JAV Mergelių salose. Džordžijoje nurodyta evakuotis Savanos miesto ir kelių pakrančių rajonų gyventojams. Uraganai „Jose“ ir „Katia“

Iki ketvirtos kategorijos sustiprėjęs uraganas „Jose“ (Chosė) praslinko 135 kilometrus į šiaurę nuo Šv. Bartolomėjaus ir 125 km nuo Šv. Martyno salos. Prancūzijos meteorologijos agentūra paskelbė savo rimčiausią perspėjimą, jog uraganas „Jose“ gali tapti „pavojingiausiu išskirtinio intensyvumo įvykiu“.

REKLAMA

Tačiau „tai, kad jis praslinko kiek toliau, nei buvo prognozuota, poveikis toms teritorijoms buvo gerokai mažesnis“, pažymėjo minėtos agentūros specialistai.

Kitas uraganas – „Katia“ – vėlų penktadienio vakarą pasiekė rytinę Meksikos dalį, kur pasiglemžė dviejų žmonių gyvybes. Šalis vis dar mėgina atsitiesti po galingiausio per amžių žemės drebėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų