REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai psichologai ir kiti specialistai kalba apie tai, jog susikaupusias viduje emocijas derėtų vienaip ar kitaip išleisti. Ekstravertai – atviresni žmonės, dažniausiai, tai daro išsikalbėdami, verkdami, juokdamiesi. Jiems nėra sunku išsakyti viduje susikaupusius jausmus.

Dažnai psichologai ir kiti specialistai kalba apie tai, jog susikaupusias viduje emocijas derėtų vienaip ar kitaip išleisti. Ekstravertai – atviresni žmonės, dažniausiai, tai daro išsikalbėdami, verkdami, juokdamiesi. Jiems nėra sunku išsakyti viduje susikaupusius jausmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi uždaresni, intravertiški žmonės, vienaip ar kitaip irgi turėtų paleisti emocijas, antraip jos kaupsis, gali pasirodyti net fiziniame lygmenyje, pakenkti žmogaus sveikatai. Tik štai tokiems asmenims yra sunkiau.

REKLAMA

Tęstinių mokymų centro treneris Vytautas Gaidamavičius sako, jog pirmasis sunkumas, su kuriuo susiduria intravertai yra neigiamas žmonių požiūris. ,,Pas mus dažniau yra vakarietiškas požiūris, kad fainas - tas, kuris yra ekstravertas, aktyvus, kalba, juokauja. O jei tyli kamputyje, nesako nieko, manoma, kad kažką blogo mąsto. Įmonėse irgi visi turime eiti ir dalyvauti vakarėliuose, o intravertams tai - nesmagu, jiems smagu su keletu draugu, o ne penkiasdešimčia daug kolegų“, - sako V. Gaidamavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Intravertai nėra labiau nuskriausti nei ekstravertai

Jis taip pat išskiria, jog visuomenėje retai kyla klausimas, kaip pagelbėti ekstravertams, nes tokie žmonės priimami kaip norma, tačiau štai intravertiškieji, dažnai, atrodo galbūt nuskriausti ar tokie, kuriems reikėtų kaip nors padėti.

Visgi, pasak V. Gaidamavičiaus, padėti nereikia, jie tiesiog tokie yra ir tai nėra blogai. ,,Jei sėdi, neskaldo bajerių, tai nereiškia, kad žmogui kažkas negerai. Ir tokie žmonės yra puikūs, gali būti lyderiai. Tiesiog jie energijos semiasi vienumoje, tyloje, ramybėje, jiems ne tiek svarbus buvimas būryje. Priešingai nei ekstravertai, kurie pasikrauna publikoje", - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Emocijų paleidimas

Specialisto teigimu, susidūrus su problemomis, ekstravertui yra galbūt lengviau, nes jis ilgai nemąstęs tiesiog kam nors išsipasakoja.

Tačiau ir intravertams yra būdų, kaip paleisti savyje susikaupusius stresus. ,,Intravertui gali būti stiprus sąjungininkas gamta, pavyzdžiui, kad ir medį galima apsikabinti. Jis turi labai stiprią energiją, suteikia ramybės. Tai gali padėti atiduoti savo skausmą, sukauptą stresą, liūdesį. Dar padeda pasivaikščiojimas, rašymas. Galima parašyti laišką, kad supykau ant kažko, skauda. Nenoriu eiti aiškintis, neverta, bet juk galiu parašyti laišką, kad pykstu, tada jį sudeginti net, o gal ir duoti paskaityti kam nors, jei norisi“, - pataria specialistas.

REKLAMA

Visgi grynuolių ekstravertų ar intravertų būna labai retai, V. Gaidamavičiaus teigimu, visi mes turime įvairių savybių, tik vienos išreikštos stipriau, kitos silpniau.

Vienatvės akimirkos gydo visus

Galiausiai, specialistas visiems pataria dažniau pabūti vienumoje, nes tai atneša ramybę ir galimybę priimti gerus sprendimus. ,,Įsivaizduokite, esame kaip kambarys, jei mumyse visada vyksta veiksmas, po kambarį nuolat vaikšto žmonės, jis tampa viešas, pritryptas, primėtytas šiukšlių. Pas mus eina žmonės su savo mintimis, palieka šiukšles, mes patys kažką veikiame, nespėjame suvirškinti senų minčių, jau galvojame apie naujas, tai - chaosas. O geriausios idėjos dažnai šauna pjaunant žolę, vonioje ar tualete, tiesiog kai būname vieni ir atsipalaidavę. Tad tik stabtelėjimas – pabuvimas su savimi, be žmonių ar elektroninių prietaisų, išsivalymas gali padėti“, - sako Vytautas Gaidamavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų