REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik trečdalis Seimo narių viešai skelbia, su kokių organizacijų atstovais ir registruotais lobistais susitiko Seimo pavasario sesijos metu, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atlikta analizė. Seimo pirmininkas svarsto siūlyti iniciatyvą, kuria susitikimų viešinimas taptų Seimo narių prievole. Ar tai užkirstų kelią slaptiems politikų ir lobistų susitarimams?

Tik trečdalis Seimo narių viešai skelbia, su kokių organizacijų atstovais ir registruotais lobistais susitiko Seimo pavasario sesijos metu, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atlikta analizė. Seimo pirmininkas svarsto siūlyti iniciatyvą, kuria susitikimų viešinimas taptų Seimo narių prievole. Ar tai užkirstų kelią slaptiems politikų ir lobistų susitarimams?

REKLAMA

Peržiūrėję Seimo narių oficialius darbo kalendorius ir asmenines svetaines, TILS nustatė, kad 9 iš 10 visų susitikimų viešino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (317 iš 475 susitikimų) ir LR Liberalų sąjūdžio (106 iš 475) politikai.

Daugiausiai susitikimų paskelbė Liberalų sąjūdžio narys Simonas Gentvilas – 48, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai Bronius Markauskas – 41, Aurelijus Veryga – 36, Viktoras Pranckietis – 35, Virginija Vingrienė – 30.

REKLAMA
REKLAMA

TILS duomenimis, apie susitikimus su registruotais lobistais (5) skelbė tik 3 politikai: Aušra Maldeikienė iš partijos „Lietuvos sąrašas“, Tomas Tomilinas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Simonas Gentvilas iš Liberalų sąjūdžio. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai neviešina jokios informacijos apie savo darbotvarkes.

REKLAMA

Viešinamos darbotvarkės skatintų rinkėjų pasitikėjimą

Pasak TILS projektų koordinatorės Linos Mačiulės, susitikimai su interesų grupėmis, įvairiomis organizacijomis ir žmonėmis padeda politikams surinkti daugiau informacijos prieš priimant sprendimus. Todėl atrodo visiškai įprasta, kad rinkėjas nori matyti savo išrinkto Seimo nario darbotvarkę, su kuo jis susitiko.

„Iš tiesų politikai patys turėtų pamatyti, kad viešinti savo darbotvarkę apsimoka. Kada proaktyviai viešini, pasakoji, ką tu veiki, kiekvienas rinkėjas gali pamatyti, suprasti, kad tas politikas neslepia nuo jo dalykų. Taip kyla pasitikėjimas politika ir politikais. Tą pasitikėjimą, reputaciją kuria atvirumas, o ne informacijos slėpimas“, - tv3.lt kalbėjo L. Mačiulė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Pranckietis trečiadienį „Žinių radijui“ teigė svarstysiantis, ar teikti iniciatyvą, kuria būtų numatyta prievolė parlamentarams viešinti susitikimus. Tačiau L. Mačiulė siūlo ieškoti priemonių, kurios darbotvarkės deklaravimo nepaverstų prievole.

„Norėtųsi daugiau kalbėti apie pozityvių priemonių ieškojimą, skatinimą, kad patys politikai apsispręstų, kad patys politikai suprastų gerai, juk nebūtina laukti, kada išeis įstatymas ar kažkas lieps viešinti darbotvarkes“, - sakė TILS atstovė.

Čia pat L. Mačiulė pripažįsta, kad darbotvarkių viešinimas – dvi puses liečianti tema. Šešėlinis lobizmas tebėra Lietuvos problema. Anot L. Mačiulės, vienas iš šios problemos niuansų – registruoti lobistai irgi nėra skatinami veikti atskaitingai, Lobistinės veiklos įstatyme nėra įrankių, skatinančių lobistus veikti atskaitingiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Pranckiečio idėjos nepalaiko

Daugiausiai susitikimų viešinęs Liberalų sąjūdžio narys S. Gentvilas mano, kad vien tik darbotvarkės deklaravimas negalėtų užkirsti kelio slaptiems politikų ir lobistų susitarimams ar korupcijai.

„Per dieną yra padaroma turbūt dešimt kartų daugiau skambučių telefonu negu susitikimų fiziškai. Kai fiziškai susitinkama, kalbama apie labai konkretų reikalą, išsamiai, ateinama su konkrečiu interesu. Tai nėra tik pasiteiravimas. Jeigu norima padaryti nusikaltimą ar paveikti žmogų, tai ne per viešus susitikimus ar darbotvarkes bus susekta. Tai aukštesnė politinė moralė, kad atstovauji politinei programai, partijai, už kurią rinkėjai balsavo. Gal ir naiviai skamba, bet tikrai ne per viešas darbotvarkes mes suseksime, kas politikams daro įtaką“, - tv3.lt kalbėjo S. Gentvilas.

REKLAMA

Tuo tarpu į Seimo pirmininko idėją įpareigoti parlamentarus viešinti savo darbotvarkes S. Gentvilas reaguoja skeptiškai.

„Aš kritiškai vertinu tokį Seimo pirmininko pasiūlymą, nes sekantis žingsnis yra paviešinti Seimo narių skambučius, tai jau būtų galutinis viešumas, kas Seimo nariams skambina. Negalima prieiti prie to, kad Seimo nariai iš karto padaromi taikiniais, kad jie kažką blogai daro. Aš manau, kad dauguma kolegų, kurie nedeklaravo darbotvarkės, taip padarė, nes tai nėra tradicija“, - teigė S. Gentvilas.

Vieša darbotvarkė įvelia į nemalonumus

Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūno pavaduotoja A. Maldeikienė atkreipia dėmesį, kad jos atžvilgiu TILS informacija nėra visiškai tiksli, mat Seimo narė deklaruoja visus savo susitikimus, neklausdama, ar lobistai registruoti, ar ne.

REKLAMA

Paklausta, kodėl tik trečdalis Seimo narių viešina savo susitikimus, A. Maldeikienė pastebėjo, kad darbotvarkės deklaravimas gali įvelti į kontraversiškas situacijas.

„Pavyzdžiui, Rūta Janutienė ir Agnė Zuokienė „Facebook“, jų protelis nešė taip, kad, jeigu aš deklaruoju (susitikimus – red. past.), aš tuo pačiu lyg ir deklaruoju, iš ko imu kyšius. Kliedesys totalus, bet moterys labai rimtai tai analizavo. Tarsi tu kažkaip tampi tų žmonių atstovu, ne interesą nori sužinoti, o tarsi tavo tikslas yra kažkaip įsitvirtinti ir tu tada jo interesus atstovausi. Totali nesąmonė“, - tv3.lt kalbėjo A. Maldeikienė.

Seimo narė mano, kad visuomenė nei spaudžia Seimo narius viešinti savo darbotvarkes, nei žino, kam to reikia. A. Maldeikienė taip pat atkreipia dėmesį, jog Seimo svetainėje vis dar nėra galimybės informuoti apie savo susitikimus, kol kas galima tik pateikti savo darbotvarkę. Pasak Seimo narės, jei Seimo kanceliarija neišsprendžia šios problemos, duodamas ženklas, kad susitikimų viešinimas nėra svarbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų