REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Mianmaras (nuotr. SCANPIX)

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį perspėjo, kad Mianmare gali prasidėti humanitarinė krizė, ir paragino saugumo pajėgas šalies pajėgas elgtis santūriai, pasirodžius pranešimų apie šimtus žuvusių per etninius neramumus šioje šalyje ir tūkstančius nuo smurto tebebėgančių žmonių.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį perspėjo, kad Mianmare gali prasidėti humanitarinė krizė, ir paragino saugumo pajėgas šalies pajėgas elgtis santūriai, pasirodžius pranešimų apie šimtus žuvusių per etninius neramumus šioje šalyje ir tūkstančius nuo smurto tebebėgančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugeliu atžvilgiu tai kruviniausias tarpsnis nuožmioje penkerius metus nesiliaujančioje krizėje, draskančioje Rachinų valstiją dėl etninių ir religinių priežasčių. Dėl krizės daugybė rohinjų etninės grupės narių buvo priversti palikti savo namus.

REKLAMA

Tarptautinė bendruomenė savo ruožtu griežtai smerkia Mianmaro kariuomenę ir šalies faktinės lyderės Aung San Suu Kyi vyriausybę.

Per neramumus žuvo apie 400 žmonių, dauguma jų – musulmonai rohinjai, penktadienį paskelbė kariuomenės vado štabas. JT taip pat praneša, kad kaimyniniame Bangladeše prieglobsčio pasiprašė 38,000 žmonių.

Dar 20 tūkst. rohinjų, negalinčių patekti į kaimyninę pietų Azijos šalį, susirinko prie pasienio su Bangladešu, tačiau daugybė nevilties apimtų žmonių nuskendo savadarbėmis valtimis mėgindami kirsti pasienio upę Nafą.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešimai, kad tiek saugumo pajėgos tiek kovotojai žudo ir sistemingai degina kaimelius, dar labiau padidino įtampą. Baiminamasi, kad smurtas Rachinų valstijos bendruomenėse tampa nebevaldomas.

„Generalinis sekretorius itin susirūpinęs dėl pranešimų apie ekscesus per Mianmaro saugumo pajėgų operacijas Rachinų valstijoje, ir prašo ramybės bei santūrumo, kad būtų išvengta humanitarinės katastrofos“, – sakė vienas JT atstovas.

A.Guterresas pabrėžė, kad vyriausybės pareiga užtikrinti saugumą ir suteikti galimybę pagalbos agentūroms pasiekti tuos, kam reikalinga pagalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės vado štabas penktadienį patikslino žuvusiųjų skaičių ir pateikė šiek tiek daugiau informacijos apie smarkiai išsiplitusius neramumus.

„Iki rugpjūčio 30 d. teroristai įvykdė 52 išpuolius prieš saugumo pajėgas. Per šiuos išpuolius rasti 370 teroristų kūnai, dar devyni teroristai sučiupti gyvi“, – rašoma pranešime štabo „Facebook“ paskyroje.

Per aštuonias dienas neramumų taip pat žuvo 15 saugumo pajėgų narių ir 14 civilių.

Erdoganas Mianmarą kaltina „genocidu“

Rachinų valstijoje nuo 2012 metų tęsiasi su religiniais neramumais susijęs smurtas. Per įsiplieskusias riaušes buvo išžudyta daugybė rohinjų; dar dešimtys tūkstančių žmonių, dauguma – iš musulmonų mažumos, buvo priversti apsigyventi perkeltųjų asmenų stovyklose.

REKLAMA

Naujausia smurto banga prasiveržė praėjusį penktadienį, kai rohinjų kovotojai puldinėjo atokiose vietose esančius policijos postus, nužudė 15 pareigūnų ir degino kaimelius.

Mianmaro saugomo pajėgos pradėjo „valymo“ operacijas, kurių tikslas – sunaikinti kovotojus, kurių smarkiai pagausėjo, į kovą įsitraukiant vis daugiau Rachinų valstijos kaimų gyventojų.

Žmogaus teisių organizacijos mano, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius – žymiai didesnis. Jos kaltina Mianmaro saugumo tarnybas bei Rachinų valstijos budistų gaujas atokiuose kaimeliuose žudant rohinjus.

REKLAMA

Milijono rohinjų bendruomenė Mianmare yra smerkiama – šie žmonės laikomi neteisėtais atvykėliais iš Bangladešo.

Nevyriausybinė organizacija „Fortify Rights“, stebinti padėtį Mianmare, praneša apie šiurpius liudininkų pasakojimus: žmonės teigė matę, kaip praeito sekmadienio popietę gaujos šaudė ir kapojo rohinjų kaimelio gyventojus, įskaitant vaikus, per penkias valandas trukusias žudynes Čut Pjino kaimelyje, Ratedaungo miestelio apygardoje.

AFP naujienų agentūra kaltinimų negalėjo patvirtinti, nes į tą vietovę žurnalistai neįleidžiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mianmaro informacijos biuras anksčiau šią savaitę galimai patvirtino, kad netoli minėto kaimelio sekmadienio popietę per didelę operaciją saugumo pajėgos susirėmė su rohinjų kovotojais.

Ši sudėtinga situacija dar labiau apsunkinama pareiškimų ir kaltinimų, kylančių iš abiejų pusių, tačiau daugėja liudijimų apie Mianmaro saugumo pajėgų vykdimas žudynes ir didelio masto piktnaudžiavimą jėga.

23 metu rohinjų moteris iš Čet Jopjino miestelio sakė praėjusį savaitgalį mačiusi, kaip jos miestelyje kariai ir budistų gaujos prievartauja ir žudo musulmonus.

REKLAMA

„Jie be gailesčio žudė vyrus, moteris ir vaikus“, – AFP sakė moteris kalbėdama telefonu iš Koks Bazaro miesto Bangladeše, į kurį ji pabėgo. AFP negalėjo patvirtinti šių kaltinimų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį apkaltino Mianmarą „genocidu“ prieš rohinjus, kalbėdamas Stambule per musulmonų Aukojimo šventę (Id al Adhą).

R.T.Erdoganas sakė ketinantis iškelti šį klausimą šį mėnesį Niujorke vyksiančioje JT Generalinėje Asamblėjoje, pridurdamas, kad jau kalbėjosi su A.Guterresas ir kitais musulmonų lyderiais.

REKLAMA

Skęstantys žmonės

Tūkstančiai rohinjų desperatiškai mėgina pasiekti Bangladešą valtimis arba įsikibę į upėje plūduriuojančias nuolaužas. Žmonės bando kirsti upę Nafą, tekančią tarp dviejų valstybių – deja, ne visiems pasiseka kitą krantą pasiekti gyviems.

Penktadienį į Bangladešo krantą išplauta 18 žmonių kūnų, nurodė Bangladešo sienos apsaugos pareigūnai. Taigi, per pastarąsias dvi dienas upėje žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 41.

Į Bangladešą taip pat pabėgo daugiau nei 400 hinduistų, kai ginkluoti vyrai užpuolė jų kaimelį, plėšdami ir žudydami žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmasis atvejis per Rachinų valstijos žiaurią ir kruviną istoriją kai bėgti priversti hinduistai. Jis rodo, kad šis konfliktas plinta.

Tūkstančiai etninių Rachinų valstijos budistų bei kitų etninių mažumų grupių narių taip pat buvo priverstinai perkelti, baiminantis, kad jie taps grupuotės, pasivadinusios Arakano rohinjų gelbėjimo armija (ARSA), taikiniais.

ARSA susiformavo praėjusių metų spalį ir rengė atakas prieš Mianmaro pasienio policiją. Saugumo pajėgos prieš šiuos kovotoju ėmėsi griežtų priemonių.

JAV ketvirtadienį paragino kariuomenę apsaugoti civilius, o JT specialioji įgaliotinė žmogaus teisių klausimais Mianmare Yanghee Lee (Janghi Li) sakė, kad šalyje „augantis smurtas“ kelia „didelį nerimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų