REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Ligoninė (nuotr. Fotolia.com)

Norint patekti pas gydytojus, neretai tenka laukti ilgas eiles. Jeigu problema nėra skubi – nieko tokio, tačiau, jeigu negalavimas toks, kur svarbi kiekviena diena, situacija darosi sudėtingesnė. Savo patirtimi pasidalino ir „Mamų radijo“ įkūrėja, verslininkė Laura Mazalienė, kuri, įtardama, kad jos neseniai gimusiai mažylei gali pasireikšti įgimta katarakta, nori užrašyti ją pas oftomologą į VUL Santaros klinikas, tačiau nesėkmingai.

13

Norint patekti pas gydytojus, neretai tenka laukti ilgas eiles. Jeigu problema nėra skubi – nieko tokio, tačiau, jeigu negalavimas toks, kur svarbi kiekviena diena, situacija darosi sudėtingesnė. Savo patirtimi pasidalino ir „Mamų radijo“ įkūrėja, verslininkė Laura Mazalienė, kuri, įtardama, kad jos neseniai gimusiai mažylei gali pasireikšti įgimta katarakta, nori užrašyti ją pas oftomologą į VUL Santaros klinikas, tačiau nesėkmingai.

REKLAMA

„VUL Santaros klinikos. Šįkart apie jus. Su visa meile ir pagarba, nes čia dirba daug nuostabių specialistų, kurie ne kartą mums padėjo, nusišypsojo ir privertė pakelti galvą aukščiau. Bet jūsų sistema...O gal čia visos Lietuvos gėda?

Daugiau mažiau esate girdėję, kad gydytojai praleido pro akis mūsų Milės įgimtą ligą. To make long story short: neva patikrino akis gimus, nors netikrino, nes tam nebuvo sąlygų. O paskui mes patys pažaidėme daktarus ir atradome dukros ligą...

REKLAMA
REKLAMA

Dabar istorijos tęsinys. Jaunėlė gimė sveika, akis šįkart tikrai patikrino, bet esmė, kad įgimta katarakta gali išlįsti bet kuriuo metu. Tad būtina stebėti.

REKLAMA

Skambinu į Santariškes. Tai darau jau trečia diena, nes vis niekas nekelia ragelio. Apie galimybę registruotis žinau, vietų nėra iki lapkričio.

Ragelį pakelia administratorė ir maloniai paaiškina, kad nėra vietos iki lapkričio. Aš jai taip pat maloniai paaiškinu, kokia mūsų situacija.

Ji man pakartoja tą patį, ką ir pradžioje pokalbio. Stebėkite registraciją internetu, o telefonu registruosime tik rugsėjo antroje pusėje. Taigi daryk išvadą, kad tuomet vietą gautum tik po Naujųjų.

Jaunas balsas dar man pataria: stebėkite patys akutės. Ačiū, taigi antrąkart žaisime daktarus. Myliu Lietuvą, bet kai kurie dalykai čia laukiniai.

REKLAMA
REKLAMA

P.S.S. Lieka priimasis, viskas čia ok. Bet kam tuomet reikalinga tokia sistema? Jei tu rūpi tik tada, kai tau pagalbos galbūt jau ir nebereikia...“ – savo „Facebook“ profilyje rašė L. Mazalienė.

Privačioje klinikoje negalėjo diagnozuoti ligos

Moteris sako, kad ji yra tokia sunerimusi dėl savo mažylės ir nori kuo greičiau patekti pas gydytojus todėl, kad jau turėjo nemalonios patirties su pirmąją dukrele. Laura taip pat pabrėžia, kad Santariškėse yra geriausi specialistai ir tinkama įranga, su kuria galima nustatyti įgimta kataraktą, ko, pasak jos, nėra kitur.

„Kai mes pastebėjome, kai mūsų vyresnioji dukra kažką turi savo akyje, nieko nelaukę nuvažiavome į privačią akių kluiniką. Toje klinikoje diagnozės jie negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, nes jie nesispecializuoja su kūdikiais. Tuomet specialistai neprisiėmė atsakomybės ir liepė važiuoti tiesiai į Santariškes. Mes nuvažiavome į Santariškes ir mums ten diagnozavo ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su šita mažąja yra taip: kai ji gimė Santariškėse, jai patikrino akis ir sakė, kad akytės sveikos. Visgi gydytojas, kuris gydo vyresniąją dukrą, mums sakė, kad įgimta katarakta nebūtinai gali pasirodyti primosiomis gyvenimo dienomis, todėl kūdikį reikia stebėti ir po kelių mėnesių parodyti oftamologui, kad patikrintų.

Aš esu sąžininga pilietė ir viską noriu daryti pagal sistemą. Tad nuėjau pas šeimos gydytoją, kuri man davė siuntimą, ir dabar aš noriu nueiti pas oftomologą. Įranga, kurios reikia ir specialistai, kurie dirba su tokiais mažiukaisi kūdikaiis, galime rasti tik Santariškėse arba Kauno klinikose. Kadangi mes gyvename Vilniuje, mes kreipiamės į Santariškes“, – pasakojo Laura.

REKLAMA

Svarbi kiekviena diena

Jauna mama paaiškino, kad gydant kataraktą, svarbi kiekviena diena, o pastebėti ją ne gydytojas gali jau ligai pažengus. Tuo tarpu specialistas, pasakoja Laura, tai gali padaryti daug anksčiau ir apsaugoti vaikelį nuo ligos padarinių.

„Mūsų vyresnėlei dukrai liga buvo diagnozuota, kai jai buvo keturi mėnesiai. Kai mes nuvažiavome į Kauno klinikas, chirurgas mums pasakė, kad, jeigu būtume atvažiavę savaite vėliau, jis būtų net mūsų neoperavęs, būtų palikęs akytę likimo valiai, kad ji apaktų. Tad aš žinau, kad su katarakta svarbi kiekviena diena. Mes ją pamatėme, kai liga jau buvo atsiradusi, o gydytojas turėtų stebėti“, – dalinosi patirtimi Laura.

REKLAMA

Santaros klinikos: galima eiti ir kitur

VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė tv3.lt nurodė, kad žmonės gali registruotis ne tik į Santaros klinikas, bet ir kitur.

 

„Mama savo Facebook‘o paskyroje rašo, kad šeimos gydytoja nieko negali padaryti, tik parašyti siuntimą Į Santaros klinikas. Vaiko akytes gali ir turi stebėti okulistas, dirbantis bet kuriame pirminės sveikatos priežiūros centre ir tik pastebėjęs pakitimus siųsti konsultuotis pas III lygio specialistą į universiteto ligoninę.

Į Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų polikliniką nori patekti vaikai iš visos Lietuvos. Universiteto ligoninės yra III lygio sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios prioritetą skubiai pagalbai, sudėtingiausioms patologijoms, todėl kartais patiriame sunkumų, kai nori registruoti žmonės dėl profilaktinių patikrinimų, teigdami, kad to neatlieka šeimos gydytojų ar kitos pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Tenka netgi tikrinti registracijų tikslumą ir skambinti užsiregistravusiems tam, kad praneštume, jog konsultuotis profilaktiškai jie galėtų pirminėje sveikatos priežiūros grandyje. Taip sukuriamos nereikalingos eilės III lygio sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Okulisto paslaugas šiuo metu teikia 43 sveikatos priežiūros įstaigos“, – nurodė J. Normantienė.

Ministerijos siūlomos išeitys

Sveikatos apsaugos ministerijos Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus patarėja Anželika Balčiūnienė taip pat akcentavo šeimos gydytojo svarbą taip pat ir šioje situacijoje:

„Labai gaila dėl negatyvių potyrių, nes vaiko sveikata yra svarbiausia. Taip pat labai sunku komentuoti šia konkrečią situaciją nežinant visų aplinkybių. Pirmiausia reikėtų žinoti, kokio amžiaus yra vaikas. Iš mamos laiško susidaro įspūdis, kad kalba eina apie labai mažą vaiką, tad reikėtų žinoti, kad visų naujagimių iki vienerių metų sveikata turi būti tikrinama labai dažnai ir pas šeimos gydytoją reikia lankytis kartą per mėnesį, kuris įvertins vaiko sveikatą ir reikalui esant nusiųs konsultuotis pas gydytoją specialistą. Jeigu kalba eina apie vyresnio amžiaus vaiką, pas šeimos gydytoją apsilankyti reikia bent kartą metuose, o esant poreikiui ir dažniau.

REKLAMA

Būtent šeimos gydytojas yra pirmasis gydytojas, pas kurį reikia kreiptis dėl sveikatos problemų, jis atlieka pirminę apžiūrą ir sprendžia, kuriais atvejais reikia kreiptis į gydytoją specialistą. Taip pat žmonės turi galimybę pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jie konsultuosis pas gydytoją specialistą. Suprantama, kad gali egzistuoti eilės pas gydytojus, tačiau tuomet žmonės gali rinktis kitą gydymo įstaigą, kurioje eilės yra mažesnės, na, o skubos atveju, kai šeimos gydytojas mato, kad pagalbos reikia nedelsiant, tikrai nereikia laukti kelis mėnesius eilėje“, – atsakyme raštu nurodė specialistė.

Ji nurodo, kad, nustatęs medicininių indikacijų, pacientą konsultuojantis gydytojas oftalmologas gali paskirti ilgalaikį paciento sveikatos būklės stebėjimą (dispanserizaciją), t. y. įtraukti į pacientų ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo sąrašą ir nustatyti ilgalaikį paciento sveikatos būklės stebėjimo režimą.

REKLAMA

„Tokiais atvejais pacientas turi atvykti su šeimos medicinos paslaugas teikiančio gydytojo siuntimu tik pirmą kartą, gydytojas oftalmologas informuoja pacientą apie kito vizito datą, sprendžia, kokių tiriamųjų ar gydomųjų veiksmų pacientui reikia, ir juos atlieka. Ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo paslaugą teikiantis gydytojas specialistas apie pacientui suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas įrašo medicininėje dokumentacijoje ir ją perduoda šeimos gydytojui“, – sakė A. Balčiūnienė.

Visgi Lauros Mazalienės tokie atsakymai nelabai guodžia – iš patirties su vyresniąja dukra ji žino, kad ne visi oftomologai laiku gali aptikti kataraktą, todėl ji ir nori patekti į VUL Santaros klinikas, kuriose eilės tęsiasi mėnesių mėnesiais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų