REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarosiomis dienomis išskirtinio dėmesio sulaukė – gira. Šio gėrimo gamintojai, išgirdę politikų diskusijas – šiurpsta, esą greitu metu alkoholio bus ieškoma net kefyre. Tuo tarpu sveikatos specialistai ragina riboti giros vartojimą, tačiau ne dėl galimo alkoholio kiekio joje.

Pastarosiomis dienomis išskirtinio dėmesio sulaukė – gira. Šio gėrimo gamintojai, išgirdę politikų diskusijas – šiurpsta, esą greitu metu alkoholio bus ieškoma net kefyre. Tuo tarpu sveikatos specialistai ragina riboti giros vartojimą, tačiau ne dėl galimo alkoholio kiekio joje.

REKLAMA

“Geri vyrai gerą girą geroj girioj gėrė gerdami gyrė” - tačiau panašu, jog ši greitakalbė artimiausiu metu gali būti pakeista. Šį gėrimą sukritikavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Visuomenėje kilusį šurmulį asmeniniu pavyzdžiu suskubo raminti Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jis savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė nuotrauką, kurioje jis pats, Ramūnas Karbauskis bei Seimo narė Agnė Širinskienė gurkšnoja girą. Esą svarbu nepamiršti, prieš renkantis gėrimą, atidžiai perskaityti etiketę, o jokių draudimų, ribojimų ar naujų mokesčių girai nebus. Tačiau į etiketes dėmesį buvo atkreipęs ir R. Karbauskis, kurio nuomone, dėl galimo alkoholio kiekio giroje, reiktų atsakingiau rinktis – kas ją gali gerti, o kas ne.

REKLAMA
REKLAMA

Giros gamintojai – išsigandę

Nuo tokių politikų kalbų, natūralios giros gamintoja Vita Stankevičienė, portalui tv3.lt sakė – šiurpstanti. „Aš esu pakraupusi, jeigu jau gira priskiriama prie alkoholinių gėrimų, tokio kaip alus ar dar koks stipresnis, tai... Juk kaip ten žmonės sako, net ir kefyre tada galime surasti vieną kitą laipsnį alkoholio,“ - komentavo V. Stankevičienė. Natūralią duonos girą gaminanti moteris pasakojo, jog po politiko pažertos kritikos girai, ji atliko eksperimentą. „Aš namuose turiu alkotesterį, tad išgėrus giros pasitikrinau. Ir aišku, kad ir vairuoti galėjau, ir nieko blogo nerodė – jokio girtumo,“ - įspūdžiais dalinosi V. Stankevičienė. Anot moters, natūrali gira daroma iš duonos džiūvėsių, alaus mielių, cukraus ir vandens. Šį gėrimą reikia rauginti, tad jei jis bus laikomas per ilgai ar per šiltai, žinoma, giroje padidės alkoholio kiekis, kuris įprastai siekia apie 1 laipsnį.

REKLAMA

Tuo tarpu verslininkų atstovai, tokias politikų kalbas vertina su šypsena. „Jeigu remtis ta logika, kad nėra tokio dalyko kaip bloga reklama, tai bet koks produkto paminėjimas, bet kokiame kontekste, gali pasitarnauti kaip reklama,“ - ironizavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas. Pašnekovas tv3.lt portalui pasakojo, jog gira turi savo pirkėjų ratą, kuris ryškiai nekinta. Tad abejojama, ar po tokių politikų kalbų, giros pardavimas sumažės.

Dietologė: bijoti nėra ko

Kalbos apie girą nepraslydo ir pro sveikatos specialistų ausis. Dietistė Rasa Symenaitė sako, jog bijoti, atsigaivinti giros stikline dėl joje esančių laipsnių – neverta. Alkoholio joje yra išties nedaug, o jeigu kam nors pavyko nuo giros prisigerti, dietistė rekomenduoja nevartoti ir kefyro. „Vaikai neretai girą siekia gerti dideliais kiekiais, nes nori išbandyti alkoholio poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prisiminkime, kad alkoholio ten labai mažai. Ir jei asmuo jaučia energijos, linksmumo, žvalumo pojūtį po giros, tokią būseną galėjo iššaukti paprasčiausias cukrus arba placebo efektas,“ - kalbėjo R. Symenaitė. Tiesa, pašnekovė sako, jog pavartojus ne mažą kiekį giros, gali pasireikšti pagirias primenantys simptomai. „Mieguistumas, neramumas, susierzinimas ar galvos maudimas gali reikšti, kad organizmas ir vėl reikalauja cukraus. Labai abejotina, kad nuolatos vartojant girą galima tapti alkoholiku, tačiau priklausomybė nuo cukraus gali atsirasti, o kartu ir nutukimas,“ - tv.3 naujienų portalui komentavo R. Symenaitė.

Dietistė pastebi, jog kuo gira natūralesnė tuo ji naudingesnė. Šio gėrimo gydomąsias savybes labai vertino ir mūsų protėviai. Gerdami natūralią girą galime organizmą aprūpinti baltymais, B grupės vitaminais, magniu bei kalciu. „Žinoma, šis gėrimas suteikia energijos, po puodelio giros galime pasijusti žvalesni, nes joje yra cukraus, kuris stimuliuoja organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartojant razinų girą, aprūpinsime širdies ir kraujagyslių, nervų, raumenų sistemas svarbiu mineralu kaliu. Anksčiau būdavo gaminama mėtų gira, kuria šalindavo nemigą. Giroje kaip ir kefyre yra pieno rūgšties, kuri gerina virškinimo trakto veiklą,“ - pasakojo R. Symenaitė.

Esmė – prieduose

Tačiau dažnu atveju, pramoniniu būdu pagamintuose gėrimuose randama nenatūralių priedų. Būtent dėl jų, o ne dėl galimo alkoholio kiekio, sveikatos specialistai ir įspėja vartotojus. „Nors nusipirktas gaivusis gėrimas gali ir neviršyti saldiklių, sintetinių dažiklių, konservantų reglamentuojamo kiekio, tačiau dėl jų keliamo poveikio sveikatai yra nemažai abejonių.

REKLAMA

Vaikai per dieną išgeriantys mažiausiai litrą gaiviųjų gėrimų gauna virš 800 kalorijų daugiau negu vaikai, kurie nevartoja šių produktų. Tyrimai rodo, kad šių gėrimų vartojimas didina riziką išsivystyti nutukimui, cukriniam diabetui ir kitoms ligoms,“ - kalbėjo dietistė.

Dėl dirbtinių saldiklių, gaiviųjų gėrimų nerekomenduojama vartoti vaikams, nėščiosioms ir žindančioms moterims. Dideliais kiekiais vartoti nerekomenduojama ir sulčių. Mat pramoniniu būdu gaminamos sultys sudėtyje gali turėti daugybę saldiklių ir kitų nevartotinų priedų. „Tad jei kasdien geriama daug sulčių ar kitų gaiviųjų gėrimų, galima ne tik priaugti svorio, bet ir padidinti cukrinio diabeto riziką. Geriausias būdas atsigaivinti – vanduo bei vaisiai. Iš pastarųjų gausime ne tik vandens, bet ir gausybę skaidulinių medžiagų, mineralų bei vitaminų,“ - savo sveikata pataria rūpintis R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų