REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip su keturiais vaikais pragyventi už 60 eurų per mėnesį? Skęsti skolose ir badauti, atsako keturis sūnus auginanti moteris. „Jeigu galite mano vardo nerašykite. Čia Didžiasalyje mes esame dvi, su tokiu vardu, tad iškart visi žinos, apie kurią rašote,“ - tv3.lt portalo paprašė pašnekovė.

Kaip su keturiais vaikais pragyventi už 60 eurų per mėnesį? Skęsti skolose ir badauti, atsako keturis sūnus auginanti moteris. „Jeigu galite mano vardo nerašykite. Čia Didžiasalyje mes esame dvi, su tokiu vardu, tad iškart visi žinos, apie kurią rašote,“ - tv3.lt portalo paprašė pašnekovė.

REKLAMA

Ignalinos rajone, Didžiasalyje gyvenanti moteris augina keturis sūnus: 10, 9, 6 ir netrukus 4 metų sulauksiantį berniuką. Artėjant mokslo metams, 3 vaikus tenka išleisti į mokyklą, vieną – į darželį. „Mokyklinėms prekėms įsigyti valstybės parama siekė 170 eurų. Už tiek turėjau apipirkti tris vaikus, mat šešiametis šiemet pradės lankyti paruošiamąją klasę. Vien pratybos, mano mokyklinukams atsiėjo 80 eurų, o dar turiu nupirkti kuprinę ir kitus mokslams reikalingus daiktus,“ - pasakojo moteris.

Anot jos, šeimos pajamos šiuo metu siekia 60 eurų per mėnesį. „Tai išmokos už vaikus. Esu bedarbė. Nuo sausio buvau užsiregistravusi darbo biržoje, tai tris mėnesius gavau bedarbio pašalpą po 230 eurų, kitus tris mėnesius – po 166 eurus. Dabar gaunu tik pašalpas už vaikus, tad bendra suma per mėnesį – 60 eurų,“ - kalbėjo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Keliasi ir gulasi su ta pačia mintimi

Sunkios esą buvo ir vaikų vasaros atostogos, kuomet šie nelankė nei mokyklos, nei darželio. „Ateina pas mane, o aš pinigų neturiu. Jiems juk norisi valgyti. Tai kasnakt atsigulu ir galvoju, ką rytoj ir iš ko gaminsiu,“ - pasakojo moteris. Tiesa, artėjantį savaitgalį šeimos laukia šventė: „Mažajam sukaks 4 metai. Tai nežinau, kaip ir visi vaikai laukia, nori gimtadienio, bet mano išmokos dar negreit. Gal pavyks nupirkti kokį tortą, saldainių, vaikas sakė žaislinio pianino norėtų labiausiai, o man sunku jam net ir rūbų nupirkti, batus... Yra pas mus labdara, bet ir ten... brangu,“ - pasakojo keturis sūnus auginanti mama. Šiuo metu su sugyventiniu gyvenanti moteris turi vilčių išvažiuoti į užsienį. „Didžiasalyje nėra jokių perspektyvų.

REKLAMA

Buvo lentpjūvė – tai vienintelė visų vyrų darbo vieta, kur ir algos normalios buvo. Dabar jei nori dirbti gali Ignalinoje ar kitame mieste, bet turi turėti savo mašiną arba mokėti kelionės išlaidas,“ - pasakojo moteris. Anot jos, lengviau gyventi buvo, kai sugyventinis dirbo užsienyje, tada ir ji su keturiais vaikais planavo pas jį atvažiuoti. „Bet ir vėl mums pakišo koją. Sugyventinis prarado ten darbą ir pats grįžo, o jau buvau ir dokumentus vaikams sutvarkiusi,“ - guodėsi 29 metų mama ir vylėsi, jog artimiausiu metu jos bedarbiui sugyventiniui pavyks rasti lėšų ir darbą svetur.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris kartą buvo ištekėjusi ir su pirmu vyru susilaukė dviejų vaikų. Tačiau pastarųjų buvęs sutuoktinis nelanko ir prie jų išlaikymo neprisideda. Kadangi oficialios skyrybos įvyko tik pernai, tad ir alimentų nebuvo kaip prisiteisti. Šiuo metu vaikais padeda rūpintis sugyventinis, su kuriuo moteris susilaukė dar dviejų vaikų. Tačiau vyras niekur nedirba. Esą buvo išvykęs į užsienį, bet prarado darbą ir teko grįžti.

Šiuo metu šeima skęsta skolose

„Turiu 2 kambarių butą. Ten gyvenome, bet dėl skolų atjungė elektrą. Kurį laiką buvome prisijungę ją iš kaimyno. Dabar tame bute skolos siekia apie 4000 eurų. Mums pažįstami žmonės padovanojo 3 kambarių butą. Tad jau metus čia gyvenam, bet skolos kapsi ir čia, jau apie 1500 eurų yra,“ - pasakojo moteris ir tikino, jog ieškoti darbo jai nėra prasmės. „Bandžiau dirbti paukštyne, bet labai sunku tas vištas gaudyti, be to iškart antstoliai smaugia,“ - kalbėjo keturių vaikų mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris pagalbos kreipėsi į paramos ir labdaros fondą „Pražydusi viltis“. Jo vadovė Daiva Vaitkevičiūtė sako, jog naujųjų mokslo metų pradžia dažnai daugiavaikei šeimai tampa tikru iššūkiu. Tiesa, dažnu atveju, pagalbos prašo ne į bėdą patekusios šeimos, o jų kaimynai. „Tokių šeimų Lietuvoje daug. Tačiau badaujančios mamos pačios niekada niekur nesikreipia. Čia arba kaimynams pasidaro labai gaila tų šeimų, arba tos gerosios socialinės darbuotojos, kurioms iš tikrųjų rūpi vaikai, ima ieškoti pagalbos ten, kur tik gali,“ - pasakojo D. Vaitkevičiūtė.

Anot moters, dažnai tenka lankytis įvairiose šalies kampeliuose, tačiau Lietuvoje yra viena vieta, kur vaizdas išties kraupus. „Kas turėjo galimybę, tas iš ten pabėgo. Paliko tuščius butus, kurių langai dabar ten išdaužyti. Tiems žmonėms, kurie liko ten gyventi yra baisu, jie vargsta. Didžiasalyje gyvenančioms šeimoms labiausiai reikia pagalbos,“ - tv3.lt portalui pasakojo paramos ir labdaros fondo įkūrėja D. Vaitkevičiūtė.

REKLAMA

Pasakė, kokios pagalbos reikia 

Pagrindinė šio skurdo priežastis – bedarbystė, sako Ignalinos rajono savivaldybėje, socialiniu darbuotoju dirbantis Algis Krasauskas. „Aplinkui nieko nėra, tik vadinamos valdiškos įstaigos. Įsidarbinti į seniūniją, mokyklą, darželį ar globos namus paprastas, nekvalifikuotas žmogus negali. Į šias organizacijas laisvų darbo vietų net nėra, o be to – reikia ir atitinkamo išsilavinimo,“ - situaciją komentavo A. Krasauskas.

Vienuolika metų Ignalinos rajone socialiniu darbuotoju dirbantis vyras sako matęs visokių šeimų. Esą didžiausia jų bėda – finansiniai sunkumai ir užimtumo stoka. „Žmonės neturi veiklos, užimtumo nėra. Kai neturi ką veikti dauguma geria. Vieną mėnesį mažiau, kitą daugiau, o tada ir vaikai be priežiūros paliekami,“ - kalbėjo A. Krasauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų