REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Palangos paplūdimys

Kaip ir kasmet besiskųsdami prastu vasaros sezonu, pajūrio verslininkai ranka numoja ir į artimiausias, geras sinoptikų prognozes. Esą net ir šiltos rugsėjo dienos atsigriebti už pralytą birželį neleis. Viešbučių rezervacijos jau tuščios, tad verslininkai ruošiasi naujai medžioklei.  

27

Kaip ir kasmet besiskųsdami prastu vasaros sezonu, pajūrio verslininkai ranka numoja ir į artimiausias, geras sinoptikų prognozes. Esą net ir šiltos rugsėjo dienos atsigriebti už pralytą birželį neleis. Viešbučių rezervacijos jau tuščios, tad verslininkai ruošiasi naujai medžioklei.  

REKLAMA

Sinoptikai žada, jog paskutinės vasaros dienos bus saulėtos, o lietus bei stipraus vėjo gūsiai aplenks net ir Lietuvos pajūrį. Termometrai Baltijos jūros pakrantėse fiksuos didesnę nei 20 laipsniųšilumą, o kai kur temperatūra pasieks ir 24 laipsnius. Tačiau šiomis prognozėmis Palangos verslininkai neskuba džiaugtis.

Esą praėjęs, paskutinis vasaros savaitgalis tarsi užbraukė brūkšnį. „Akivaizdžiai matosi, jog klientas keičiasi. Poilsiaujančiųjų vos  vienas kitas, dabar visos viltys dedamos į verslo klientus, kurie organizuoja konferencijas, seminarus, sporto stovyklas,“ - pasakojo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot verslininkų atstovės, vasaros pabaigoje keičiasi ir kainos. Štai nakvynę su pusryčiais, 3-4 žvaigždučių viešbučio dviviečiame kambaryje, rugsėjo mėnesį galima rasti už 50 ar 60 eurų. „Ta riba tarp 3-4 žvaigždučių viešbučių rudens mėnesiais labai susiaurėja. Tokias kainas diktuoja konkurencija, viešbučiai yra priversti nuleisti kainas, pastarosios spalio-lapkričio mėnesiais dar labiau kris,“ - komentavo I. Valaitienė.   Tuo tarpu pašnekovė sako, jog šią vasarą sezono pikas jautėsi vos vieną mėnesį, nuo liepos 20 iki rugpjūčio 20 dienos. Šiuo laikotarpiu Palangos viešbučiuose, nakvynė dviviečiame kambaryje siekė nuo 70 iki 180 ar dar daugiau eurų.

REKLAMA

„Priklauso kokiam lygmenį jūs pasirenkat savo viešnagę. Pavyzdžiui, trijų žvaigždučių viešbutyje, piko metu, liepos mėnesį, dviviečio kambario kaina buvo nuo 70-80 iki 110 eurų. Tuo tarpu keturių žvaigždučių viešbutyje nakvynė su pusryčiais atsiėjo nuo 110 iki 140 eurų, o penkių žvaigždžių – labai skirtingai. Kambario kaina čia prasideda nuo 180 eurų ir dar daugiau“, - komentavo I. Valaitienė.  

Nieko gero iš šiltų rugsėjo mėnesio prognozių nesitiki ir smulkieji verslininkai. Esą jei vasarą Palanga neūžė kaip bičių avilys, tad ir rugsėjį nieko panašaus tikėtis neverta. „Žmonių srautas šiemet buvo mažesnis. Labai pamažėjo lenkų, kurių pernai buvo ženkliai daugiau. Mūsų pačių lietuvaičių sumažėjo, ypatingai vidutines pajamas uždirbančių, jiems netgi ir privačiame sektoriuje buvo brangoka“, - kalbėjo organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė. Anot jos, sezono įkarštyje, naktis dviems asmenims privačiame bute kainavo apie 50 eurų. Šiuo metu tokia nakvynė atsieina iki 35 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tačiau verslininkai viltis deda į pirmąjį rugsėjo savaitgalį. Kadangi pirmoji mokslo ir žinių diena – penktadienį, tad galbūt šeimos susivilios ateinantį savaitgalį praleisti Lietuvos pajūryje. Palangos Turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė tv3.lt portalui pasakojo, jog būtent šeimos su vaikais ir renkasi rudens savaitgalius leisti šiame pajūrio kurorte.

Pirmaisiais rudens mėnesiais čia užsuka ir ramaus poilsio ieškantys užsienio turistai. Anot R. Kmitienės šią vasarą daugiausiai turistų Palangoje apsilankė liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Kaip ir kasmet, kurorte daugiausiai viešėjo mūsų šalies gyventojai, tačiau sulaukta atostogautojų ir iš kaimyninių šalių: Latvijos, Estijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos. Apsilankė ir Vokietijos, Australijos ar Amerikos gyventojai.  Kiek iš viso svečių šį sezoną atvyko į Palangą paaiškės rugsėjo viduryje.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Klaipėdos Turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė sako, jog rugsėjo mėnuo uostamiestyje dar priskiriamas prie vasaros sezono, o tai lemia kelios priežastys: „Visų pirma tai kruiziniai laivai. Jais atvykstantys turistai ir prailgina sezoną. Rugsėjo mėnesį į mūsų uostą dar atplauks šeši laivai, ir gan ne maži. Kita priežastis – prastu oru, poilsiautojai iš Palangos ar Neringos atvyksta pasivaikščioti po Klaipėdą.“ Pasak R. Savickienės, pirmąjį rudens mėnesį sulaukiama ir nemažai grupinių ekskursijų. Jas renkasi vyresnio amžiaus žmonės, nenorintys keliauti karštuoju metų laiku, taip pat švietimo įstaigos rugsėjį pradeda organizuoti įvairias pažintines ekskursijas.

REKLAMA

 

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos valdybos narė Inga Česnakienė sako, jog iš tokių turistų tik emocinė nauda: „Iš kruiziniais laivais atplaukiančių turistų biznio nėra, tai tik emocija, galimybė pasižiūrėti į gražią senatvę. Aišku, į mūsų miestą laivais jau atkeliauja ir vis jaunesnių, įdomesnių žmonių, bet didžioji dalis pinigų tikrai ne iš jų uždirbama.“ Pasak verslininkės I. Česnakienės, Klaipėdoje rugsėjo-spalio mėnesiai – ramūs. Tai moteris sieja su naujų mokslo metų pradžia, taip pat ir pasibaigusiu atostogų laikotarpiu. Na, o šią vasarą Klaipėdos verslininkų atstovė, vertina neblogai.

REKLAMA

Esą pasisekė tiems restoranų ir kavinių savininkams, kurie klientams siūlė uždaras patalpas, mat dėl vėsių orų lauko kavinės bei terasos buvo tuščios.   

Tuo tarpu Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas, sako jog vidutinė rugsėjo mėnesio temperatūra paprastai siekia 12,2 laispnius. Tačiau pajūryje dėl įšilusios Baltijos jūros, būna kiek šilčiau. Čia šiluma užsitęsia ir termometrų stulpeliai dažnai siekia 14 laipsnių. Tačiau dr. D. Valiukas primena, jog rugsėjis – permainingas mėnuo, o dėl klimato atšilimo nuolat turime kęsti ryškius temperatūrų svyravimus – kuomet viena diena šilta, o kita itin vėsi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų