REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Palangos močiučių“ neįveika nei policijos pareigūnai, nei vietos valdžia, nei valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai. Kiek laiko egzistuoja ši nuomos paslaga, tiek egzistuoja ir ši problema, įsitikinę kurorto verslininkai. Tuo tarpu „Palangos močiutės“ iš pakelių nesitraukia, o nakvynę siūlo net ir prie viešbučių.

„Palangos močiučių“ neįveika nei policijos pareigūnai, nei vietos valdžia, nei valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai. Kiek laiko egzistuoja ši nuomos paslaga, tiek egzistuoja ir ši problema, įsitikinę kurorto verslininkai. Tuo tarpu „Palangos močiutės“ iš pakelių nesitraukia, o nakvynę siūlo net ir prie viešbučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangos valdžia prieš kelis metus, pakeles okupavusiems nuomotojams, nurodė paslaugas siūlyti degalinės aikštelėje, šalia Kretingos gatvės. Tai esą turėjo sumažinti, o gal net ir panaikinti nuomotojų skaičių prie įvažiavimo į miestą:

REKLAMA

„Vadinamasis nuomos turgelis prieš keletą metų įrengtas Kretingos gatvėje, degalinės aikštelėje. Čia yra apšvietimas, suolai, biotualetai. Taip pat Kretingos gatvėje įrengtos nuorodos į minėtąjį turgelį, kad vairuotojai, atvykstantys į Palangą, žinotų, kur galima kreiptis, ieškant nakvynės“, – pasakojo Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė.

Nevykęs reikalas

Tačiau visuomeninės organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė įsitikinusi, jog toks nuomos turgelis – nevykęs reikalas. Esą ten karaliauja kelios grupuotės, o „Palangos močiutės“ ir toliau poilsiautojus medžioja gatvėse ar net prie viešbučių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas reiškinys, pernai nebuvo toks ryškus, o šiemet aiškiai matosi, kad taškas nepadėtas iki galo. Juk buvo planuota, kad nebebus pakelėse močiučių. Bet, deja, šiemet tų stovinčių pakelėse – tik dar daugiau. Netgi prie viešbučių stoviniuoja. Tą nuomos paslaugų aikštelę aš išvis neigiamai vertinu. Ten keletas asmenų pasistatė savo 3 ar 4 mašinas, o visi likę net įvažiuot negali.

Pakelėse susirenka apie 50 ir dar daugiau nuomotojų, o kiek ten telpa? Keli. Ten keletas kompanijų susijungė, gauja susidarė, kuri ir vadovauja visai eigai. Tad tos kitos močiutės, pakelėse taip ir stoviniuoja“, – situaciją komentavo Irena Švanienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reidai prieš močiutes

Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė atkerta, jog gyventojai turi teisę stovėti ant miesto šaligatvio. Tačiau automobiliams čia sustoti draudžia kelio ženklai, o jų nepaisantys jau ne valdininkų, o policijos reikalas. Palangos pareigūnų atstovų teigimu, su pakelės močiutėmis šie kovoja rengdami reidus.

Jų metu tikrina ar nuomotojai paslaugas siūlo tam skirtoje vietoje, ar ir toliau vilioja vairuotojus pažeisti kelio eismo taisykles ir sustoti ten, kur tai daryti draudžia kelio ženklai. Pirmą kartą pakelės nuomotojai įkliuvę pareigūnams į rankas išsisuka tik įspėjimu. Nusižengus antrą kartą laukia bauda nuo 90 iki 140 eurų. Tačiau žinia apie policijos vizitus, tarp pakelės nuomotojų tučtuojau pasklinda, tad „Palangos močiutės“ spėja pasprukti į krūmus.

REKLAMA

Neįkandamos kainos

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė įsitikinusi, jog kol bus paklausa, tol bus ir pasiūla. Kai kuriems poilsiautojams viešbučių kainos, ypač sezono metu neįkandamos. Štai šiemet, vadinamojo piko metu, nakvynė dviviečiame kambaryje siekė nuo 70 iki 180 ar dar daugiau eurų.

„Priklauso kokiam lygmenį jūs pasirenkat savo viešnagę. Pavyzdžiui, trijų žvaigždučių viešbutyje, piko metu, liepos mėnesį, dviviečio kambario kaina buvo nuo 70-80 iki 110 eurų.

Tuo tarpu keturių žvaigždučių viešbutyje nakvynė su pusryčiais atsiėjo nuo 110 iki 140 eurų, o penkių žvaigždžių – labai skirtingai. Kambario kaina čia prasideda nuo 180 eurų ir dar daugiau“, komentavo Ingrida Valaitienė. Moteris pasakojo, jog privatus sektorius, siūlantis nuomos paslaugas, Palangoje pakankamai „gyvas“, sudaro kone pusę viešbučių pasiūlos. Tačiau verslininkų atstovė kelia sąžiningų mokesčių klausimą: „Norėtųsi, kad visi tvarkingai mokėtų mokesčius, jei viešbučiai surenka rinkliavos mokestį, nuo kiekvieno kliento už kiekvieną parą ir perveda savivaldybės rinkliavų skyriui, tai klausimas ar tvarkingai tai daro ir privatus sektorius? Ar ten nėra spragų?“ – komentavo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė. Asociacijos „Svetingas šeimininkas“ vienijančios privačius asmenis, kurie nuomoja kambarius Palangoje, pirmininkė Irena Švanienė įsitikinusi, jog mokesčių, dauguma nuomą pakelėse siūlančių asmenų, nemoka.

REKLAMA

Maža to, dauguma nė neturi šiai veiklai reikalingų dokumentų. „Aš juos vadinu „subnuomininkais“. Dažnai jie atvažiuoja iš kitų miestų ir pernuomoja patalpas. Aišku jokių mokesčių jie nemoka. Ar jūs manot jie deklaruoja pajamas ar renka pagalvės mokestį? Tikrai ne“, – kalbėjo Irena Švanienė. Pasak Palangos miesto mero patarėjos Jurgitos Vanagės, nustatytas vietinės rinkliavos dydis kurorte siekia 1 eurą. Tai – privaloma įmoka už asmeniui suteiktą vieną nakvynę.

Kiek per šią vasarą buvo sumokėta vadinamojo pagalvės mokesčio, paaiškės rudenį. Palangos savivaldybės taryba yra nustačiusi, jog 2017 metais apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimo verslo liudijimo metinė kaina yra 684 eurai. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2017 metais tokius leidimus Palangoje jau įsigijo – 228 asmenys. Nuomos paslaugą galima teikti ir neįsigijus verslo liudijimo, tačiau tokiu atveju metams pasibaigus gyventojui privalu deklaruoti pajamas ir sumokėti 15 procentų gyventojų pajamų mokestį. Kad būtų išvengta šios prievolės nevykdymo, Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos specialistė Justina Kvedaraitė tikino, jog yra atliekamos įvairios prevencinės priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, šiemet kaip ir kelis metus prieš tai, po pajūrio kurortus dviračiais važinėja ir verslininkus bei gyventojus konsultuoja mokesčių inspekcijos darbuotojai.

Tačiau kol kas nei Palangos valdžia, nei policijos pareigūnai, nei mokesčių inspekcijos specialistai nuomotojų iš pakelių neišprašė. Verslininkai įsitikinę, jog „Palangos močiutės“ klestės tol, kol turės klientų.

O šie gaudami 5 eurais pigesnę nakvynę, patikės nuomotojų žadėtais aukso kalnais. Be to, Palangoje labai mažai darbo vietų: mokytojai, medikai, socialiniai darbuotojai, pardavėjai – tai kone viskas. Tad dauguma stengiasi pragyventi iš nuomos. Na, o šios vasaros „Palangos močiučių“ sujudimui, anot verslininkų, įtakos turėjo ir prastas sezonas. Jis truko vos vieną mėnesį. Prasidėjo maždaug liepos 20 ir baigėsi rugpjūčio 20.

REKLAMA

Tad bet kokia kaina dauguma siekė susimedžioti klientus. „Žmonių srautas šiemet buvo mažesnis. Labai pamažėjo lenkų, kurių pernai buvo ženkliai daugiau. Mūsų pačių lietuvaičių sumažėjo, ypatingai vidutines pajamas uždirbančių, jiems netgi ir privačiame sektoriuje buvo brangoka“, – kalbėjo Irena Švanienė. Anot jos, sezono įkarštyje nakvynė dviems asmenims ne viešbutyje kainavo apie 30 – 50 eurų. Šiuo metu kaina siekia apie 35 eurus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų