REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Prie kai kurių daugiabučių Jonavoje vasaros pabaigoje jau galima bus pamatyti plušančius statybininkus. Renovacijos kelyje šiemet – 7 šios savivaldybės namai.

Prie kai kurių daugiabučių Jonavoje vasaros pabaigoje jau galima bus pamatyti plušančius statybininkus. Renovacijos kelyje šiemet – 7 šios savivaldybės namai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip tikina Jonavoje dirbantys renovacijos specialistai – tai toli gražu ne pabaiga. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje norėtų dalyvauti dar apie dvi dešimtys namų.

REKLAMA

Išskirtinis renovacijos bruožas Jonavoje

Jonavos rajono savivaldybėje nuo 2013 m. atnaujinti jau 59 daugiabučiai. Už svarų indėlį į renovacijos procesą savivaldybė jau ne kartą buvo apdovanota Aplinkos ministerijos. Tokiam susidomėjimui modernizacija įtakos turėjo geroji patirtis. „Kad ir kiek pasakotume gyventojams apie renovacijos naudą per susirinkimus, efektyviausi visada kaimynų, jau gyvenančių renovuotuose namuose, pasakojimai. O jonaviškiai buvo vieni pirmųjų, pajutusių renovacijos naudą – pirmąją paramą modernizacijai gavome pagal Probleminių teritorijų programą“, – pastebi daugiausiai atsinaujinančių namų Jonavos rajono savivaldybėje administruojančios įmonės atstovas Bronislovas Liutkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į vieną įdomų dalyką, kuriuo pasižymi renovacija šioje savivaldybė: „Tik kas dešimtas namas – su tinkuojamu fasadu. Mūsų savivaldybės gyventojai nuo pat pradžių pamėgo vėdinamus fasadus ir dabar namai, kurie bus atnaujinti artimiausiu metu, pasirinko vėdinamus fasadus.“

Šiemet Jonava tapo lydere ir kitoje renovacijos srityje – viena pirmųjų ji įsigijo rangos darbus visiems daugiabučiams, kurių atnaujinimas bus pradėtas šiemet. „Link pabaigos artėja projektavimo darbai dalyje iš šių 7 namų, tad netrukus prasidės rangos darbai“, – komentuoja pašnekovas. Laukiantys renovacijos taip pat turi ką veikti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie susidomėjimą renovacija Jonavos savivaldybėje, renovacijos specialistas pabrėžia, kad šiuo metu norinčių renovuoti daugiabučius – daug daugiau, nei leidžia numatytas modernizacijos biudžetas. Tačiau tikimasi, kad visi norintys namai bus atnaujinti per ateinančius kelerius metus. Jau dabar jiems rekomenduojama atlikti tam tikrus „namų darbus“.

„Daugiabučiams, norintiems dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, siūlome pasirengti investicijų planą, gauti energinio efektyvumo sertifikatą. Šie darbai nekainuoja brangiai, dauguma daugiabučių galėtų jiems skirti pinigų iš kaupiamųjų lėšų, o naudos – daug. Pirmiausia, gyventojai sužino savo namo silpnąsias puses, objektyviai įvertinamos inžinerines sistemos, gaunamos jų atnaujinimo rekomendacijos. Antra – atsiradus galimybei gauti valstybės paramą, šie namai greičiau startuos, ir trečia – dalis šių dokumentų reikalinga ir norint parduoti butą. Galiausiai, kai namas prisijungus prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, išleistos lėšos bus grąžintos“, – vardija pašnekovas.

REKLAMA

Apibendrindamas renovacijos tendencijas Jonavoje, B. Liutkus pastebi, kad laukiama didesnio susidomėjimo atsinaujinančiais šaltiniais – šiuo metu namų, turinčių saulės kolektorius karšto vandens ruošimui – tik du. Didesnio proveržio tikimasi ir renkantis platesnį namo atnaujinimą. „Nepaisant to, kad žmonės sutinka kiek brangiau mokėti už vėdinamus fasadus, atnaujinti elektros instaliaciją, vandentiekį ryžtasi nedaug kas. Tačiau visi apie tai teiraujasi, skaičiuoja biudžetą. Kai kas tikisi, kad galės šiuos darbus atlikti vėliau, pasitelkęs kaupiamąsias namo lėšas.“

REKLAMA

Kaimynus stengėsi suintriguoti renovacija

Šis šildymo sezonas bus jau trečiasis, kurį renovuotame daugiabutyje pasitiks jonavietis Benas Duoba, šio daugiabučio gyventojų atstovas. „Namui kiek daugiau nei tris dešimtys metų, rimtesnių problemų neturėjome, išskyrus vieną – šildymo kainas“, – pasakoja pašnekovas, bei priduria, kad po renovacijos džiugina perpus sumažėjusios šildymo išlaidos.

Kaip vieną sunkesnių renovacijos etapų pašnekovas įvardija pasirengimą renovacijai ir investicijų plano derinimą su gyventojais. „Pamenu, kviesdamas į susirinkimus kaimynus paintriguodavau ir susirinkdavo ne tiek mažai žmonių. Kitus tekdavo apeiti butuose. Neslėpsiu, buvo ir nepritariančių renovacijai, nors, rodos, visi kaimynai apie renovacijos naudą žinojo. Galiausiai vos suspėjome į važiuojantį traukinį. Jeigu būtume dar delsę, valstybės parama būtų sumažėjusi“, – patirtimi dalijasi B. Duoba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasakodamas apie rangos darbus, pašnekovas sako, kad bendraujant su statybininkais jokių didesnių problemų nekilo. Nors namas nepasirinko valstybės neremiamų energinio efektyvumo priemonių, tačiau galutinis rezultatas nieko nenuvylė: „Be to, jau anksčiau buvome susitvarkę vandentiekį, tad dabar turime pažangią, kabančią kanalizaciją rūsiuose.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų