REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mat svarais ir kronomis Didžiojoje Britanijoje ar Skandinavijos šalyse atlyginimus gaunantys lietuviai dėl pasikeitusių įstatymų kreditus gali matyti kaip savo ausis.

Mat svarais ir kronomis Didžiojoje Britanijoje ar Skandinavijos šalyse atlyginimus gaunantys lietuviai dėl pasikeitusių įstatymų kreditus gali matyti kaip savo ausis.

REKLAMA

Kol norintys grįžti emigrantai piktinasi, kad negali Lietuvoje gauti paskolos būstui, Lietuvos bankas neslepia, kad griežtesnis kreditų davimas emigrantams gali atpiginti būstą Lietuvoje gyvenantiems tautiečiams.

Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė ateityje žada grįžti į Lietuvą. Moteris norėjo gimtojoje šalyje įsigyti būstą, tačiau dėl pasikeitusių kreditavimo sąlygų, Daliai planus teks keisti.

Dalia pasakoja, kad ji ne vienintelė emigrantė, kuriai paskolų griežtinimo tvarka sujaukė ateities planus.

Nuo liepos įsigaliojo nauja tvarka. Emigrantams, kurie atlyginimą uždirba ne eurais, o kita valiuta, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos svarais ar Norvegijos kronomis, griežtėjo būsto paskolų sąlygos. Anot Lietuvos banko, šalyje įsigaliojusi nauja direktyva skirta ne emigrantų daliai apsunkinti, o priešingai, siekiant juos apsaugoti nuo rizikos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia Lietuvos bankas, tautiečius kartą jau pamokė Šveicarijos frankai, kurių kursui išaugus padidėjo ir lietuvių skolos. Dėl to esą privalu užtikrinti, kad lietuviai neužliptų ant to paties grėblio. Tiesa, patys emigrantai tokią tvarką vadina nelogiška.

REKLAMA

Lietuvos bankui svarbi ne tik mažesnė rizika. Mat jei emigrantai negauna būsto paskolos, nekilnojamasis turtas turėtų atpigti Lietuvoje gyvenantiems tautiečiams.

Tiesa, nekilnojamojo turto vystytojai abejoja, ar būstas Lietuvoje pigs. Esą emigrantų sandoriai sudaro vos du procentus pardavimų. Negana to, dažnai būstas perkamas iš santaupų, be būsto paskolos.

Anot būsto pardavėjų, nauja tvarka turėtų paliesti tik nedidelę dalį emigrantų. Tačiau situacija gali pasikeisti. Mat emigrantai jau ruošiasi Britanijos išstojimui iš Europos Sąjungos.

Augantį Britanijos lietuvių susirūpinimą atspindi ir išaugęs kreipimųsi skaičius. Anot projekto „Renkuosi Lietuvą“ darbuotojų, šiemet dvigubai daugiau emigrantų nei pernai domisi grįžimo į Lietuvą klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nemažai lietuvių dar skuba ir bando užsidirbti Jungtinėje Karalystėje. Jau dabar daugiau nei 200 000 lietuvių gyvena Didžiojoje Britanijoje. Ir šis skaičius, anot ekspertų, toliau stiebiasi aukštyn. Pirmąjį šių metų pusmetį statistikos departamentas užfiksavo kone rekordinį emigrantų skaičių. Per pirmus 6 mėnesius iš viso Lietuvą paliko daugiau nei 30 000 piliečių, arba visa Jonava.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų