REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai, vadovaudamiesi 2017 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė atnaujintas rekomendacijas keliautojams ,,Dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis“.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai, vadovaudamiesi 2017 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė atnaujintas rekomendacijas keliautojams ,,Dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų, vykstant į užsienio šalis, užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių ir suteikti reikiamą informaciją apie privalomus ir/ar rekomenduojamus skiepus keliautojams.

REKLAMA

ULAC medikai informuoja, kad vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės (geltonojo drugio) yra privaloma, o į kitas tik rekomenduojama, todėl PSO kiekvienais metais atnaujina rekomendacijas keliaujantiems į visas pasaulio šalis. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš infekuotų geltonuoju drugiu teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja “Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo”. Sarąšą šalių, reikalaujančių sertifikatų galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2016 m. liepos 11 d. įsigaliojo PSO Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių (2005 m.) 7 priedo pakeitimai, kuriuose teigiama, kad skiepijimo sertifikatas nuo geltonojo drugio galioja visą asmens gyvenimą praėjus 10 dienų po pasiskiepijimo (anksčiau galiodavo 10 metų). Revakcinacija nuo geltonojo drugio nerekomenduojama ir negali būti reikalaujama anksčiau nei išduotuose ar naujai išduodamuose “Tarptautiniuose skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimuose”. Priedo pakeitimo įsigaliojimus galite rasti čia.

ULAC medikai primena, kad keliaujantiems po Europos ir kitas pasaulio šalis didėja grėsmė užsikrėsti tymais (ypač neskiepytiems asmenims), kadangi besitęsiantys tymų protrūkiai apima vis daugiau Europos regiono ir pasaulio šalių. ULAC specialistai rekomenduoja, prieš vykstant į minėtąsias užsienio šalis, pasirūpinti savo ir vaikų skiepijimo būkle. Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl jei nežinote savo skiepijimo būklės arba esate skiepyti tik kartą – kreipkitės į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepykite. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems asmenims turi būti rekomenduojama pasiskiepyti ir kitomis, paprastai vaikystėje įskiepijamomis vakcinomis (pvz., kokliušo, difterijos, stabligės, hepatito B ir kt.). Daugiau informacijos apie rekomenduojamus ar privalomus skiepus gali suteikti gydytojas, įvertinęs galimus kelionės rizikos veiksnius, žmogaus sveikatos būklę. Taip pat jis sudarys individualų skiepų planą.

Keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4-6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Tačiau jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurie skiepijimai gali būti atliekami iki kelionės likus ir mažiau laiko. Rekomendacijas keliautojams galite rasti ir ULAC tinklalapio paskyroje „Skiepai keliautojams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų