REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patiekalų pagardinimas majonezu ar kečupu daugeliui yra neatsiejama kasdienės mitybos dalis, be kurios maistas tampa sausas ir ne toks skanus. Deja, šie, vieni iš populiariausių pagardų, yra ne tik išskirtinai kaloringi, tačiau jose gausu įvairiausių priedų, tirštiklių, cukraus, kurie skatina ligų atsiradimą bei spartų svorio augimą.

Patiekalų pagardinimas majonezu ar kečupu daugeliui yra neatsiejama kasdienės mitybos dalis, be kurios maistas tampa sausas ir ne toks skanus. Deja, šie, vieni iš populiariausių pagardų, yra ne tik išskirtinai kaloringi, tačiau jose gausu įvairiausių priedų, tirštiklių, cukraus, kurie skatina ligų atsiradimą bei spartų svorio augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitybos ir sporto specialistė Fiorentina Stakulienė, tvirtina, kad šiems sveikatai žalingiems pagardams galima atrasti kur kas sveikesnes alternatyvas ir supažindina, kokį poveikį savo kūnui darome visgi neatsisakydami majonezo ar kečupo.

REKLAMA

„Nors parduotuvėse itin lengva atrasti didelį pasirinkimą žolelių bei prieskonių, kurie taip pat puikiai pagardintų gaminamo maisto skonį, tačiau dažnas vis dėlto renkasi kečupą ir majonezą. Dažniausiai gaminant maistą neapsiribojama šaukštu, o dedami du ir daugiau, o tai gali sukelti itin dideles sveikatos problemas.

Kalbant apie majonezą, tai ypač riebus padažas. Viename šaukšte majonezo yra virš 85 kalorijų, o pagardinus maistą daugiau nei vienu šaukštu, jau galima viršyti ir reikiamą dienos kalorijų normą, dėl ko ilgainiui atsiranda antsvoris. Taip pat dažnas šio padažo vartojimas gali sukelti širdies ligas, nes majoneze yra nemažai cholesterolio, bei blogųjų E, kaip natris, benzonatas, izomaltas, kurių dažnas vartojimas didina įvairių alergijų riziką“, – kalba iniciatyvos „Lieknos damutės“ įkūrėja.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgstamų padažų sudėtis

Neatsiejamas nuo mėsos patiekalų, ypatingai maisto, gaminamo ant laužo, vienas iš padažų – kečupas. Mitybos specialistės teigimu, dažnam šis pagardas atrodo nekaltai, pagamintas iš pomidorų, tačiau pažvelgus į jo sudėtį ne vienas gali nustebti, kas šiame gaminyje slepiasi.

„Pastudijavus kečupo sudėtį pamatysim, kad pomidorai yra net ne pagrindinė sudedamoji dalis. Padaže gausu cukraus, acto, modifikuoto kukurūzų krakmolo bei druskos. Vienas iš variantų, kaip patikrinti, ar kečupe yra dirbtinių priedų bei tirštiklių – tai apvertus pakuotę pasižiūrėti, ar ant sienelės lieka kečupo, ar viskas gražiai subėga. Jei ant sienelių nieko nelieka, tai reiškia, kad šiame produkte gausu dirbtinių tirštiklių“, – atskleidžia specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikesnės alternatyvos ir receptai

Gaminant salotas rekomenduojama visiškai atsisakyti majonezo ir vietoj jo rinktis šalto spaudimo alyvuogių aliejų, kuris taip pat patiekalui suteiks ir papildomų naudingų medžiagų. Pasak mitybos specialistės, alyvuogių aliejus teigiamai veikia virškinamąjį traktą, gerina smegenų veiklą, mažina cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat salotų gaminimui tinkamas ir linų sėmenų aliejus, kuriame gausu omega-3, žemės riešutų aliejus, mažinantis cholesterolio kiekį bei itin gardus moliūgų aliejų, kuriame slypi daug mineralų. Be to, vietoj aliejaus salotų gardinimui puikiai tinka ir balzamiko actas, citrina ar natūralus jogurtas.

REKLAMA

„Kiekvienam maisto produktui galima atrasti sveikų alternatyvų, tad šiuo atveju, vietoj grietinės, kuria įprasta gardinti salotas, visada siūlau rinktis graikišką jogurtą. Šis maisto produktas puikus variantas tiems, kas rūpinasi savo sveikata bei svoriu, kadangi jogurte yra mažai kalorijų, cukraus bei gausu baltymų. Kalbant apie naudingas savybes, natūralus jogurtas gerina virškinimą ir stiprina imunitetą. Visgi, kas nori sodresnio skonio, iš graikiško jogurto gali pasigaminti padažą su avokadu, taip savo racioną papildant ir geraisiais riebalais“, – sako mitybos specialistė.

REKLAMA

Sveikos pagardų alternatyvos

Jogurto su avokadu padažas

• Graikiškas jogurtas be priedų 200 g.; • Prinokęs avokadas; • Česnako skiltelė; • Krapai ar kitos mėgiamos žolelės; • Žiupsnelis druskos ir pipirų; • Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Visus ingredientus gerai sumalti. Padažas ypatingai tinka mėsos patiekalų bei salotų gardinimui.

Naminis majonezas

• 2 kiaušinio tryniai; • Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių; • 220 ml. šalto spaudimo rapsų aliejaus; • Žiupsnelis druskos ir pipirų; • Šaukštas garstyčių; • Krapai ar kitos mėgiamos žolelės.

Prieš ruošiantis gaminti majonezą būtinai visus produktus kelias valandas palaikyti kambario temperatūroje. Kiaušinio trynius išplakti su citrinos sultimis, druska, pipirais, žolelėmis, garstyčiomis ir lėtai, po truputį pilti rapsų aliejų (svarbu pilant aliejų nenustoti plakti masės). Pagamintą naminį majonezą rekomenduojama suvartoti per kelias dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų