REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Partijų pirmininkų batalijos: susikirto dėl socdemų ateities

G. Paluckas: ponas Karbauskis absoliučiai viską vienas išmano

Nenumaldomai artėjant rudeniui, kai paaiškės socialdemokratų likimas valdančiojoje koalicijoje, Ramūnas Karbauskis kaltina Gintautą Palucką norint palikti koaliciją dėl artėjančių rinkimų. Tuo tarpu pats socialdemokratų pirmininkas siūlo žiūrėti plačiau ir galimą išėjimą iš koalicijos vertinti kaip partijos atsinaujinimą.

Nenumaldomai artėjant rudeniui, kai paaiškės socialdemokratų likimas valdančiojoje koalicijoje, Ramūnas Karbauskis kaltina Gintautą Palucką norint palikti koaliciją dėl artėjančių rinkimų. Tuo tarpu pats socialdemokratų pirmininkas siūlo žiūrėti plačiau ir galimą išėjimą iš koalicijos vertinti kaip partijos atsinaujinimą.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis trečiadienį „Žinių radijui“ sakė suprantantis, jog naujasis socialdemokratų partijos pirmininkas turi tikslą, kad partija išeitų iš koalicijos. Anot jo, tikslas sietinas su artėjančiais savivaldybių ir kitais rinkimais, o ne darbu Seime.

2019 m. vyks prezidento, Europos Parlamento ir savivaldos rinkimai, dar po metų bus renkamas naujas Seimas.

Socialdemokratams reikia reabilitacijos

Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas G. Paluckas tvirtina, kad galimą pasitraukimą iš koalicijos lemtų ne artėjantys rinkimai, o partijos siekis iš esmės atsinaujinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad krentantys valstiečių reitingai R. Karbauskio galvoj įneša tokią sumaištį, kad jis imasi komentuoti klausimus ne iš savo daržo. Ne rinkimai yra esmė, ne rinkimai. Jūs puikiai žinote, kad socialdemokratai nori būti socialdemokratais. Vadinasi, priimami koalicijos sprendimai turi būti kairieji socialdemokratiniai. Nes jeigu mes dar kartą šnekėsime vienaip, o darysime kitaip, bus blogai. Dabar kas vyksta, atvirai sakau, mūsų galva, yra įgyvendinama ne kairioji darbotvarkė“, - tv3.lt kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA

Poreikį socialdemokratams reabilituotis įžvelgia ir Mykolo Romerio universiteto dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė. Jos teigimu, bet kokios diskusijos dėl socialdemokratų ateities koalicijoje pirmiausia grindžiamos socialdemokratų partijos ateitimi apskritai.

„Toliau taip iš inercijos partija judėti pirmyn negali. Partijai reikia labai rimtos reabilitacijos programos. Faktiškai ją reikia prikelti taip, kad pagaliau ji taptų socialdemokratiška, kiek įmanoma skaidresne, nusimestų visus ūsus ar ką ji ten beturi. Kitaip tariant, tos etiketės priklijuotos ir jas nuklijuoti bus labai sudėtinga. Tai aš manau, kad jis (G. Paluckas – red. past.), visus tuos iššūkius suprasdamas, nori imtis tam tikros lyderystės ir galvoja apie tai, kas pirmiausia partijai būtų geriau, kad partija neliktų visiškai paraštėse“, - tv3.lt sakė R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau politologė atkreipia dėmesį į svarbiausią klausimą – koks G. Palucko planas toliau. Pasak R. Urbonaitės, socdemams neužtenka tik pasitraukti iš koalicijos ir tikėtis, kad jie prisikels. Vis dėlto kol kas negirdėti kalbų apie tolimesnius planuojamus G. Palucko žingsnius.

Kas dedasi skyriuose – neaišku

R. Karbauskio kritikos susilaukė ir G. Palucko sprendimas LSPD ateitį patikėti partijos skyriams.

„Kaip gali skyriai spręsti tą klausimą? Jie yra puikūs žmonės rajonuose ir tikrai dirba (savivaldybių) tarybose ir visa kita, bet spręsti tai, kaip bendradarbiauja dvi frakcijos Seime, gali iš tikrųjų žmonės, kurie iš tikrųjų žino, kaip tai vyksta, kurie girdi Seimo narių argumentus“, - kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguodamas į repliką, G. Paluckas atkreipė dėmesį, kad pats R. Karbauskis savo autokratinį požiūrį taiko valstybės valdyme ir per dažnai imasi visažinio vaidmens. Politiko teigimu, partijos skyriams patikėta balsuoti už partijos ateitį siekiant demokratijos.

„Ponas Karbauskis absoliučiai viską vienas išmano – nuo dirbtinio apvaisinimo iki alkoholio ribojimo, iki aukštojo mokslo akademinių reikalų“, - sakė G. Paluckas. Mano siekis – plati demokratija, įtraukiant žmones, skyrius į sprendimų priėmimą. Jei kas nežino, susipažįsta. Aš pats dedu daug pastangų, važiuoju, šnekuosi, aiškinu, atsakau į visus klausimus. Manau, tai vienintelis kelias“, - tikino G. Paluckas.

REKLAMA

Vis dėlto R. Urbonaitė taip pat iškėlė klausimą, kas vyksta partijos skyriuose. Pasak politologės, visai neaišku, kas su kuo diskutuoja, ar nėra bandoma stumti konkretų sprendimą.

„Ar dalyvauja tik G. Paluckas, kuris su jais pasikalba ir išvažiuoja, ar dalyvauja ir kiti žmonės, kurie yra Seimo nariai. Tai būtų geriausia, kad žmonės, dirbantys ir Seime, ir koalicijoje, bendrautų su skyriais. Nes labai lengva suformuoti opiniją, kad viskas čia labai blogai, mes greitai išeinam ir tada viskas gerai. Jei skyriai turi labai nedaug informacijos, nežino tam tikrų subtilybių, nėra sunku juos tuo įtikinti. Tai va čia klausimas, ar ten realiai vyksta diskusija. Jeigu vyksta, tada gerai, jei nevyksta – blogai“, - kalbėjo R. Urbonaitė.

Šiuo metu iš koalicijos su „valstiečiais“ trauktis siūlo 20 iš 24 apklaustų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skyrių. Iš viso LSDP vienija 60 skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų