REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijoje išpuolį praėjusią savaitę įvykdęs užpuolikas yra 18 metų Abderrahmanas Mechkahas, rodo teismui pateikti dokumentai, o šalies žvalgybos agentūra įtaria, kad jis galėjo būti radikalizuotas.

Suomijoje išpuolį praėjusią savaitę įvykdęs užpuolikas yra 18 metų Abderrahmanas Mechkahas, rodo teismui pateikti dokumentai, o šalies žvalgybos agentūra įtaria, kad jis galėjo būti radikalizuotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio išpuolis pietiniame Turku mieste, per kurį du žmonės buvo nudurti ir dar aštuoni sužeisti, dabar tiriamas kaip pirma teroro ataka šalyje.

REKLAMA

Anksčiau policija pranešė, kad įtariamasis yra prieglobsčio prašytojas iš Maroko, tačiau teismo dokumentuose jo pilietybė nenurodoma.

Išpuolio motyvas nežinomas, nors Suomijos žvalgybos ir saugumo agentūra SUPO pranešė, kad policija šių metų pradžioje buvo gavusi informacijos, apie tai, kad A. Mechkahas „iš pažiūros buvo ... radikalizuotas ir rodė susidomėjimą ekstremistinėmis ideologijomis“.

SUPO atstovė naujienų agentūrai AFP sakė negalinti patvirtinti, ar įtariamasis buvo įkvėptas islamo ekstremistų ideologijos, ir paaiškinti, kaip tai galėjo įvykti.

REKLAMA
REKLAMA

SUPO neturėjo „informacijos apie kokią nors išpuolio grėsmę“, nurodė Verna Leinonen.

A.Mechkahas, kurį pareigūnai sulaikydami pašovė į klubus netrukus po išpuolio, šiuo metu yra ligoninėje. Antradienį jis turėtų stoti prieš Turku teismą per vaizdo ryšį, pranešė Nacionalinis tyrimų biuras (NTB).

Anksčiau buvo numatyta jo bylą teisme nagrinėti pirmadienį.

Policija prašys teismo skirti jam kardomąjį kalinimą dėl dviejų įtariamų žmogžudysčių ir aštuonių pasikėsinimų nužudyti „dėl teroristinių paskatų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį tyrėjai pranešė pirmą kartą apklausę įtariamąjį, tačiau daugiau informacijos apie apklausą nepateikė.

Policija taip pat teismo prašys leidimo toliau laikyti arešte keturis Maroko piliečius, suimtus netrukus po išpuolio per policijos reidą viename Turku miesto daugiabutyje ir pabėgėlių apgyvendinimo centre.

„Jie įtariami dalyvavimu šiose žmogžudystėse ir pasikėsinimuose nužudyti, turint teroristinių ketinimų. Jie neigia kaip nors prisidėję prie šių nusikaltimų“, – nurodė NTB.

Tuo metu Vokietijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad A.Mechkahas nuo 2015 pabaigos iki 2016 metų pradžios gyveno Vokietijoje.

REKLAMA

Nors prieglobsčio šioje šalyje jis neprašė, tačiau buvo registruotas Vokietijos policijos duomenų bazėje dėl neteisėto buvimo šalyje.

„Vokietijoje jis buvo 2015 metų pabaigoje ir 2016 metų pradžioje, – nurodė Vidaus reikalų ministerijos atstovė Annegreta Korff (Anegreta Korf) – Prieglobsčio prašymo jis nepateikė“.

Vokietijos pareigūnai dėl šios bylos aktyviai bendradarbiauja su suomių kolegomis, nurodė minsiterija.

Daugiau nei tūkstantis pranešimų

Anksčiau policijos pareigūnai nurodė, kad įtariamasis yra prieglobsčio prašytojas, atvykęs į Suomiją 2016 metų pradžioje.

REKLAMA

Penktadienio išpuolis Turku turgaus aikštėje buvo surengtas netrukus po 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Po kelių minučių policija pašovė peiliu ginkluotą užpuoliką.

Per išpuolį žuvo dvi moterys suomės, gimusios 1951 ir 1986 metais. Tarp sužeistųjų yra šešios moterys ir du vyrai. Pastarieji buvo sužaloti, kai bandė sutramdyti užpuoliką.

Tarp nukentėjusiųjų per išpuolį yra po vieną Italijos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos pilietį.

Po išpuolio visoje šalyje padidintas policijos parengties reaguoti į išpuolius lygis. Padidinta saugumo parengtis oro uostuose ir traukinių sotyse, į gatves pasiųsta daugiau patruliuojančių policijos pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Suomijos policijos vyriausiasis komisaras Seppo Kolehmainenas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad padėtis šalyje vėl normalizavosi.

SUPO pranešė, kad pastaraisiais metais buvo gauta daugiau nei tūkstantis pranešimų, panašių į tą, kuriame buvo pranešta apie A.Mechkahą.

„Mūsų tikslas yra patikrinti visus pranešimus, tačiau pirmiausia turime atrinkti svarbiausius. Prioritetas turi būti skiriamas pranešimams, kuriuose esama informacijos apie konkrečią grėsmę“, – nurodė SUPO.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų