REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO reikalavimą bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) skirti krašto apsaugai Lietuva pasieks jau kitąmet. Tačiau vis dar neatsakytas klausimas – kokią sumą nuo BVP gynybai atrieksime 2019-2020 m. Premjeras Saulius Skvernelis palaiko siūlymą krašto apsaugai skirti 2,5 proc. BVP, tačiau Seimo nariai vis dar aršiai ginčijasi.

NATO reikalavimą bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) skirti krašto apsaugai Lietuva pasieks jau kitąmet. Tačiau vis dar neatsakytas klausimas – kokią sumą nuo BVP gynybai atrieksime 2019-2020 m. Premjeras Saulius Skvernelis palaiko siūlymą krašto apsaugai skirti 2,5 proc. BVP, tačiau Seimo nariai vis dar aršiai ginčijasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas partijoms pasiūlė atnaujinti susitarimą dėl šalies saugumo ir numatyti krašto apsaugai iki 2020 m. skirti bent 2,5 proc. – apie 964 mln. eurų – nuo šalies BVP. Vis dėlto, partijų nuomonės šiuo klausimu išsiskiria.

REKLAMA

Pirmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba aptarė krašto apsaugos sistemos poreikius ir Lietuvos dalyvavimą tarptautinėse operacijose 2018 ir 2019 m. 

Svarbu ne kiek, o kaip išleisime

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas pritaria 2,5 proc. šalies BVP skirti krašto apsaugai. Tačiau, anot jo, svarbiausia pinigus skirti įrengti poligonus, kareivines, gerinti infrastruktūrą, karių tarnybos sąlygas ir šviesti karius.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš girdžiu entuziazmą iš premjero lūpų – didinsime, aplenksime grafiką. Man kartais tai šiek tiek primena lozunginius dalykus. Ar tie lozungai yra tik įsisavinome, išleidome pinigus? O ar pagerėjo mūsų karinių pajėgų kokybė, aš kol kas negirdžiu. Kitaip sakant, ar 2,5 proc., ar 2,3 proc. nuo BVP – čia yra tik viena klausimo dalis. Kaip paskirstomos tos lėšos – esminis klausimas. Nes toks komjaunuoliškas noras pasiekti ir viršyti – primena praeitį. O dabar iššūkiai laukia kiti. Išleisti pinigus mes galime labai greitai, o ar turėsime kokybiškesnę krašto apsaugą – dar neaišku“, - tv3.lt kalbėjo E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didinti lėšas krašto apsaugai pritaria ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Irena Degutienė. Seimo narė akcentuoja, kad didinti gynybos finansavimą reikia pagal galimybes, o jas žinosime tik numatę kitų metų biudžetą.

„Jeigu auga BVP, galima paskirstyti biudžetą ir pasiekti 2,5 proc., o gal ir didesnį finansavimą krašto apsaugai. Tai mūsų frakcija tam pritarė, bet, be abejo, turime aiškiai matyti visą vaizdą, kokios prognozės yra iki 2020 m. ir koks numatomas biudžetas. Tai va dabar turbūt rudens sesijoje tas ir bus matyti, kai bus pateiktas jau kitų metų biudžetas, paprastai atneša ir preliminarias prognozes į priekį. Tai tada tikrai bus galima pasakyti, ar tai yra realus skaičius, ar tai gali būti tarkim 2,2 proc. pagal numatomą biudžeto surinkimą 2020 m.“, - tv3.lt sakė I. Degutienė.

REKLAMA

R. Žemaitaitis: premjeras – Mikė melagėlis

Gana aršiai V. Bako ir S. Skvernelio siūlymą kritikuoja frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Politikas 2,5 proc. BVP gynybai vadina nesuvokiama ir nepaaiškinama suma.

„Netgi 2 proc. Lietuvai yra ta suma, kuri yra optimali ir net, sakyčiau, gal šiek tiek didoka, bet įsipareigojimas yra. Sakau didoka dėl to, kad visiškai neefektyviai panaudojami pinigai – tai rodo „auksiniai“ šaukštai, tankai, uniforma, karinių bazių statymas ir panašiai. Kitas dalykas, premjeras, galiu pajuokauti, kaip Mikė melagėlis dabar tampa, nes jis prieš pusmetį ir prieš mėnesį aiškino, kad valstybėje finansinė situacija yra labai prasta, pinigų atlyginimų didinimui, sveikatos sistemai, socialiniams klausimams nėra. O dabar sako 2,5 proc. gynybai. Tai 0,5 proc. nuo BVP yra astronominiai pinigai Lietuvai“, - teigė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Valstiečiai ir socdemai: svarbiausia buvo pasiekti 2 proc.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis. Anot jo, pagrindinį prioritetą – 2 proc. nuo BVP gynybai – pasieksime, o dabar reikia perdėlioti prioritetus.

„Aš manyčiau, kad vis tiek kiekvienais metais pridėdavome po 150 mln. eurų. Turėtume skirti daugiau dėmesio dabar socialinei atskirčiai mažinti. Jeigu pakaktų biudžeto augimo ir pajamų socialinės atskirties mažinimui, tai aš nieko prieš ir krašto apsaugos finansavimo didinimui“, - tv3.lt kalbėjo A. Palionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didinti išlaidas krašto apsaugai nepritaria ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūno pavaduotojas Virginijus Sinkevičius. Seimo narys taip pat tvirtina, kad svarbiausia buvo pasiekti 2 proc. nuo BVP, nes turime ir kitokių problemų.

„Aš jokiu būdu nesakau, kad kritikuoju premjero nuomonę, bet pirmiausiai reikia žiūrėti, kokie jo argumentai. Mano nuomone, 2 proc. jau yra pakankama suma krašto apsaugai, ypač, kai yra kitų reikšmingų klausimų – kaip socialinė atskirtis“, - tv3.lt sakė V. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų