REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su atvira tuberkulioze iš Anglijos grįžę lietuviai ant kojų sukėlė specialistus. Tiriama, ar jie lėktuve neužkrėtė kitų tautiečių.

Su atvira tuberkulioze iš Anglijos grįžę lietuviai ant kojų sukėlė specialistus. Tiriama, ar jie lėktuve neužkrėtė kitų tautiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Lietuvos išvykstantys tėvynainiai ten dalijasi ne tik darbo jėga, bet ir pavojingąja tuberkulioze. Prieš kelias savaites iš Anglijos į Lietuvą gydytis atvažiavo du ten ilgai dirbę ir gyvenę tautiečiai, sergantys jau pažengusia - atvira tuberkulioze. Iš viso per pusmetį užfiksuoti keturi panašūs atvejai.

REKLAMA

Po užsikrėtusiųjų lietuvių darbininkų užsienio pareigūnai dabar aiškinasi, ar ten jie neužkrėtė ir kitų aplinkinių, mat Vakaruose tuberkuliozės atvejai labai reti. Mūsų šalies specialistai tiria, ar į tėvynę atskridę tautiečiai su atvira tuberkulioze neužkrėtė pačių lėktuvo keleivių. 

Štai taip atrodo tuberkulioze sergančio paciento plaučiai. Taip bet kada gali atrodyti kiekvieno mūsų svarbiausias kvėpavimo organas, jei ilgą laiką bendrausim su sergančiuoju tuberkulioze. Mat ligonis, kosėdamas, čiaudėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus. Šie virsta smulkiomis dalelėmis ir pasklidę ore kurį laiką laikosi, o vėliau nusėda ant aplinkos paviršių. Todėl apsirgusiems tuberkulioze patariama vengti kelionių.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaiso saugumo

Deja, kaip sako medikai, ne visi to paiso. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras tvirtina, kad per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti keturi tuberkulioze sergantys pacientai, kurie dirbo, gyveno užsienyje, ir tik po ilgo laiko atskrido į tėvynę... gydytis. 

„Vienas atvejis, kad dirbo Anglijoje virš dešimt metų. Ir labai blogai jautėsi ir todėl jis sugrįžo į Lietuvą. Nes ten negavo sveikatos draudimo. Jis grįžo į Lietuvą beprotiškai baciliarus, jis vos paėjo, ten aišku yra tu plaučių ar nėra, irgi sudėtingas klausimas. Tai tokių ligonių, aš nesakau, kad tokių labai sunkių, bet kad baciliarūs ligoniai skraido ten ir šian, tai tikrai“, - sako Tuberkuliozės valstybės informac. sistemos skyriaus vedėja Edita Davidavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8 val. ir daugiau

Dar trys žmonės užregistruoti dirbę taip pat Anglijoje ir Vokietijoje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras sako, kad paaiškėjus tokiems atvejams šalys, kuriose gyveno ir dirbo mūsų sergantys tautiečiai, atlieka tyrimus, ar tokie slapti ligoniai neužkrėtė dar ko nors. Juos atlieka ir Lietuvos sveikatos apsaugos įstaigos. Bijoma, kad tuberkuliozės užkratą nuo grįžusių tėvynainių galėjo pasigauti nieko neįtariantys kiti lėktuvo keleiviai. 

„Kada skrydis trunka ilgiau nei aštuonias valandas, ir atvira tuberkuliozės forma sėdintis asmuo galėjo užkrėsti kitus, yra vykdomas epidemiologinis tyrimas, toje eilėje tikrinami asmenys, kurie sėdėjo kartu su sergančiuoju, dvi eilės prieš, ir dvi eilės už asmens. Tie asmenys yra informuojami ir jiems rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigas“, - kalba ULAC atstovė Joana Karabliovienė.

REKLAMA

Tikimybė, kad lietuvaičiai užsikrėtė užsienyje, nedidelė. Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės zonoje iš šimto tūkstančių serga beveik dvylika žmonių, o štai Lietuvoje – iš šimto tūkstančių – penkiasdešimt du atvejai.

Medikai skėsčioja rankomis, ne visi žmonės elgiasi atsakingai, mat net ir sužinoję, kad serga netgi mirtimi galinčia pasibaigti liga, jie keliauja iš Lietuvos. Kiek tokių, suskaičiuoti, kaip sako medikai, neįmanoma. Mat ne visi dirba legaliai, ne visi iš viso turi darbus, bet keliauja autobusais, lėktuvais ar keltais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų