REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Siaubas Ispanijoje tęsiasi (nuotr. SCANPIX)

Ispanijos pajūrio kurorte Kambrilse penktadienį paryčiais įtariamų teroristų automobiliui „Audi A3“ įsirėžus į pėsčiuosius, nukentėjo šeši civiliai ir vienas policijos pareigūnas, pranešė regiono vyriausybė.

21

Ispanijos pajūrio kurorte Kambrilse penktadienį paryčiais įtariamų teroristų automobiliui „Audi A3“ įsirėžus į pėsčiuosius, nukentėjo šeši civiliai ir vienas policijos pareigūnas, pranešė regiono vyriausybė.

REKLAMA

Automobilis taranavo žmones pajūrio kurorte, esančiame už maždaug 120 km į pietus nuo šiaurės rytinio Katalonijos regiono sostinės Barselonos, kur prieš maždaug aštuonias valandas per panašų išpuolį žuvo 13 žmonių ir dar per 100 buvo sužeisti.

Vienas iš šešių per išpuolį Kambrilse nukentėjusių civilių yra kritinės būklės, informavo pagalbos tarnybos.

Policija pranešė nukovusi penkis išpuolio vykdytojus. Teigiama, kad jie dėvėjo mirtininkų liemenes.

„Įtariami teroristai buvo (automobilyje) „Audi A3“ ir partrenkė keletą žmonių, o tada rėžėsi į policijos patrulį ir kilo susišaudymas“, – pranešė Katalonijos regioninės vyriausybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos restorane dirbantis 20-metis Markelis Artabe (Markelis Artabė) pasakojo išpuolio metu buvęs promenadoje prie jūros. Jis sakė pamanęs, jog girdi fejerverkus, bet netrukus suvokė, jog tai buvo šūviai.

REKLAMA

Kiek vėliau jaunuolis pamatė ant grindinio gulintį kažkokį žmogų. Nukentėjusiojo draugai maldavo padėti, pasakojo liudininkas.

21 metų padavėjas Joanas Marcas Serra Salinas (Žoanas Markas Sera Salinas) taip pat sakė girdėjęs daug šūvių.

„(Girdėjau) ir riksmų. Daug riksmų. Šokau į paplūdimį ir nejudėjau“, – teigė jis.

Pasak pareigūnų, šiuo metu tiriama versija, kad „Kambrilse nušauti teroristai gali būti susiję su tuo, kas nutiko Barselonoje“.

Ketvirtadienį vakare itin judrioje pėsčiųjų gatvėje Barselonos centre baltas mikroautobusas taranavo žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp žmonių, žuvusių ar nukentėjusių per šį išpuolį, yra mažiausiai 18 valstybių piliečių.

Policija pranešė, kad buvo sulaikyti du įtariamieji – Meliljoje gimęs ispanas ir marokietis, tačiau mikroautobuso vairuotojas vis dar slapstosi.

Minėtas ispanas buvo suimtas Alkanaro mieste, esančiame apie 200 km į pietus nuo Barselonos. Vėlų trečiadienio vakarą viename šio miesto namų nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo žmogus, o dar septyni asmenys buvo sužeisti. Šis sprogimas siejamas su ketvirtadienio ataka.

„Įtariame, kad jie (namo gyventojai) gamino sprogstamąjį įrenginį“, – žurnalistams sakė Katalonijos regiono policijos atstovas Josepas Lluisas Trapero (Žozepas Ljuisas Traperas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išpuolis Ispanijoje: ką žinome?

Mikroautobuso vairuotojas ketvirtadienį tyčia nukreipė savo automobilį į pėsčiuosius vienoje judriausių Ispanijos miesto Barselonos gatvių ir taip pražudė mažiausiai 13 žmonių.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

BNS pateikia svarbiausius su ataka susijusius faktus.

Kas nutiko?

Maždaug 17 valandą vietos (apie 18 valandą Lietuvos) laiku mikroautobusas trenkėsi į žmonių minią La Ramblo bulvare.

Tai yra viena judriausių Barselonos gatvių, gausi parduotuvių ir itin mėgiama turistų ir gatvės atlikėjų.

Liudininkai žurnalistams pasakojo apie patirtą siaubą, kai žuvusiųjų kūnai buvo tempiami per La Ramblo bulvarą, o tuo tarpu kiti žmonės bėgo patys, gelbėdami savo gyvybes.

REKLAMA

Netoli La Ramblo kvartalo gyvenantis Tomas Guelleris (Tomas Geleris) tvirtino matęs gatve greitai lekiantį mikroautobusą.

„Jis visiškai nestabdė. Jis važiavo tiesiog per žmones viduryje La Ramblo“, - britų nacionaliniam radijui BBC sakė T.Guelleris.

Kas nukentėjo?

Katalonijos regiono, kur ir yra įsikūrusi Barselona, vidaus reikalų ministras Joaquimas Fornas (Žoakimas Fornas) paskelbė, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 13 žmonių, dar 50 asmenų buvo sužeisti.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė, kad tarp žuvusiųjų Barselonoje yra šios šalies pilietis. Politikas belgų žiniasklaidai sakė, kad išpuolio auka tapo moteris.

REKLAMA

Nyderlandų užsienio reikalų ministerija pranešė, kad per ataką buvo sužeisti trys Olandijos piliečiai. Ministerija nurodė palaikanti ryšį su jų artimaisiais.

„Jie toli nuo pavojaus ir buvo nugabenti į ligoninę“, - teigė ministerija.

Barselonoje dirbantis diplomatas iš Graikijos nurodė, kad trys iš sužeistųjų - moteris ir du jos vaikai - yra šios šalies piliečiai.

Kas atsakingas?

Katalonijos policija pranešė po išpuolio suėmusi du įtariamuosius. Ji tiria šį incidentą kaip teroristinį išpuolį.

Vienas iš įtariamųjų yra Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras), tačiau pareigūnai apie jį kol kas nepateikė jokios papildomos informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemontas (Karlesas Puigdemontas) sakė, kad policija be D.Oukabiro suėmė dar vieną įtariamąjį.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl ketvirtadienio išpuolio, paskelbė džihadistų veiklą internete stebinti Jungtinių Valstijų organizacija „SITE Intelligence Group“.

Ji citavo su džihadistais siejamą propagandos agentūrą „Amaq“.

Kaip reagavo tarnybos?

Po išpuolio gelbėjimo tarnybos greitai atvyko į įvykio vietą ir ją aptvėrė. Į nelaimės vietą atskubėjo keli greitosios pagalbos ir policijos automobiliai.

Aplink La Ramblo bulvarą buvo uždarytos metro stotys. Pareigūnai žmonėms nurodė nuo nelaimės vietos laikytis atokiau.

REKLAMA

Ministras pirmininkas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) „Twitter“ parašė, kad palaiko ryšį su vietos pareigūnais. Jis nurodė, kad tarnybų prioritetas šiuo metu yra padėti užpuolimo aukoms ir dirbančioms saugumo pajėgoms.

Policija paragino vietos gyventojus likti namuose ir vengti nebūtinų kelionių.

Ankstesnės atakos Ispanijoje

Ispanija susidūrė su didžiausia džihadistų ataka Europoje 2004 metų kovą, kai po traukinių sprogdinimo Madride žuvo 191 žmogus. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė grupuotės „Al Qaeda“ įkvėpti ekstremistai.

Užpernai liepą Barselonoje užpuolikas šaudė netoli La Ramblos bulvaro ir taip sužeidė du žmones. Tačiau policija tada nenustatė užpuoliko atakos motyvų, jam pabėgus iš įvykio vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų