REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos rinktinė gali tapti viena rimčiausių Lietuvos krepšininkų varžovių kovoje dėl medalių greitai prasidėsiančiame Europos čempionate.

Graikijos rinktinė gali tapti viena rimčiausių Lietuvos krepšininkų varžovių kovoje dėl medalių greitai prasidėsiančiame Europos čempionate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Straipsnių cikle pateiksiu įdomių, pikantiškų, primirštų, galbūt kai kam negirdėtų faktų apie grėsmingiausius Lietuvos komandos varžovus. Šįkart rašinys – apie graikus.

REKLAMA

Pirmenybių kovas tiesiogiai rodys vaizdo transliacijų internetu platforma www.viaplay.lt bei „Viasat Sport Baltic“ ir TV3 kanalai. Nukovė JAV rinktinę

Graikijos rinktinė yra vienintelė, kuri yra nugalėjusi JAV „Svajonių komandą“, kai ją treniravo garsusis Mike‘as Krzyzewskis. Tai nutiko 2006 metų pasaulio čempionato pusfinalyje (101:95). Tada graikai, ko gero, sužaidė pačias geriausias rungtynes per visą šios šalies rinktinės istoriją. Tuomet JAV rinktinėje žaidė tokie asai kaip LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane‘as Wade‘as, Chrisas Paulas.

REKLAMA
REKLAMA

Bronza – su J. Kazlausku

Viena tituluočiausių Senajame Žemyne Graikijos nacionalinė komanda jau trejose Europos pirmenybės iš eilės nesugeba laimėti medalių. Pastarąjį kartą graikai apdovanojimus – bronzos – iškovojo 2009-aisiais, kai ekipos vyriausiasis treneris buvo ilgametis Lietuvos rinktinės strategas Jonas Kazlauskas. Jis Graikijoje porą sezonų dirbo ir su Pirėjo „Olympiacos“ klubu, bet su juo reikšmingesnių pergalių nepasiekė.

„Giminystės“ ryšių turi ir dabartinės Graikijos rinktinės bei Lietuvos krepšininkai. Graikų rinktinės narys Georgios Bogris kartu su Mariumi Grigoniu praėjusį sezoną vilkėjo Tenerifės „Iberostar“ klubo aprangą. Renaldas Seibutis anksčiau atstovavo „Olympacos“. Toje ekipoje tada žaidė ilgamečiai Graikijos rinktinės „vilkai“ Ioannis Bourousis ir Georgios Printezis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su šiais dviem garsiais graikais „Olympiacos“ gretose yra rungtyniavę ir Arvydas Macijauskas bei Renaldas Seibutis. Nickas Calathes, kuris yra gimęs JAV, su Šarūnu Jasikevičiumi drauge gynė Atėnų „Panathinaikos“ garbę. Tas pats N. Calathes buvo Krasnodaro „Lokomotiv Kuban“ narys su Mantu Kalniečiu.

Aistruoliai priblokšti

Nemažai Graikijos rinktinės sirgalių šią vasarą apstulbo, kai jos vyriausiuoju strategu buvo paskirtas pajėgių komandų niekada netreniravęs 64 metų Kostas Missas.

Jis Graikijoje anksčiau dirbo su labai kukliais klubais – „Panionios“, „Peristeri“, „Papagou“, „Apollon“, „Dafnis“, „AGE Chalkida“. Dabar šis specialistas daugiau nei dešimtmetį netreniravo jokios vyrų ekipos!

REKLAMA

K. Missas darbavosi su jaunimo, taip pat moterų nacionalinėmis komandomis. Su 20-mečių rinktine jis yra tapęs Europos čempionu ir vicečempionu, bet su vyrais nieko rimtesnio nėra laimėjęs.

Milijonierius anksčiau skurdo

Graikijos rinktinės ryškiausia žvaigždė yra 22 metų Giannis Antetokounmpo. Jis praėjusį sezoną buvo išrinktas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių Rytų konferencijos komandos starto penketą.

Graikas perrašė NBA istoriją – tapu pirmu žaidėju, kuris penkiose pagrindinėse statistikos kategorijose pateko tarp 20-ies geriausiųjų (pelnyti taškai, atkovoti kamuoliai, rezultatyvūs perdavimai, perimti kamuoliai, blokai).

REKLAMA

Pernai universalusis krepšininkas su Milvokio „Bucks“ klubu pasirašė ketverių metų 100 milijonų JAV dolerių vertės sutartį. O buvo laikai, kai G. Antetokounmpo badavo. Jis kartu su broliu Thanasiu, kuris dabar atstovaus Atėnų „Panathinaikos“ klubui, būdami paaugliai gatvėse pardavinėjo suvenyrus, laikrodžius, krepšius, akinius nuo saulės. Pasisekdavo, jei per dieną pavykdavo uždirbti 10 dolerių, bet dažniausiai uždarbis buvo menkesnis.

Iš Nigerijos kilę krepšininko tėvai neturėjo darbo. Iki 18 metų Giannis neturėjo jokių dokumentų – nebuvo nei Graikijos, nei Nigerijos pilietis. Vieną dieną broliai nutarė pradėti bristi iš skurdo ir pradėjo žaisti krepšinį. Dabar G. Antetokounmpo – milijonierius, trokštantis tapti naudingiausiu NBA krepšininku.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų