REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
„Zapad-2013“ (nuotr. SCANPIX)

Iki vis dažniau linksniuojamų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad 2017“ liko kiek mažiau nei mėnuo. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šias pratybas yra pavadinusi pasiruošimu karui su Vakarais, o ekspertai priduria, kad turėtume pasiruošti ir galimoms provokacijoms bei propagandos pliūpsniui.

28

Iki vis dažniau linksniuojamų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad 2017“ liko kiek mažiau nei mėnuo. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šias pratybas yra pavadinusi pasiruošimu karui su Vakarais, o ekspertai priduria, kad turėtume pasiruošti ir galimoms provokacijoms bei propagandos pliūpsniui.

REKLAMA

Rusijos ir Baltarusijos kariuomenės Baltarusijos ir Kaliningrado srityse esančiuose keliuose poligonuose rugsėjo 14-20 d. vykdys karines pratybas „Zapad 2017“. Baltarusijos gynybos ministro teigimu, pratybose dalyvaus viso labo 13 tūkst. karių, tačiau Lietuvos pareigūnų duomenimis, tikrasis skaičius gali siekti ir 100 tūkst. Anot Lietuvos žvalgybos, šiemet „Zapad 2017“ yra viena didžiausių grėsmių nacionaliniam saugumui.

Karinės pratybos – ir reklama, ir įspėjimas

Nors oficialiai deklaruojama, kad „Zapad 2017“ tikslas – patikrinti, ar šalies pajėgos yra pasirengusios plataus masto karinei operacijai spaudžiant laikui, ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis pastebi, kad neviešinamas šių pratybų siekis – parodyti pasauliui savo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

„Šios pratybos rengiamos periodiškai nuolat. Tikslas – parodyti pasauliui, kad Rusija dar kažką gali, prireikus, ji gali panaudoti savo techniką. Bet svarbiausia – išlaikyti Rusijos kariuomenės puolamąsias galimybes aukštame lygyje. Šios pratybos nėra gynybinės, jos puolamosios. Vakarų kryptyje Rusija neturi jokių priešų, todėl bandymas mokyti savo karius pulti Vakarų kryptimi prieš NATO tipo kariuomenę, išlaiko Rusijos kariuomenės parengtį aukštą ir išlaiko karius pasirengusius pulti mūsų kryptimi“, - tv3.lt kalbėjo D. Antanaitis.

REKLAMA

D. Antanaitis taip pat atkreipia dėmesį, jog pratybų vieta pasirinkta neatsitiktinai, o pačias pratybas galima vadinti repeticija.

„Vakarų kryptyje, kur treniruosis rusai su baltarusiais, yra tik Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija. Todėl tas puolimas mūsų kryptimi yra tiesioginė treniruotė vykdyti puolimą prieš mūsų valstybes“, - sakė D. Antanaitis.

Baltarusija irgi laukia progos sužibėti

Jokia paslaptis, kad Baltarusija – Rusijos sąjungininkė. Tačiau D. Antanaitis pabrėžia, kad šios pratybos padės Rusijos vadovui Aleksandrui Lukašenkai įrodyti savo galią prieš vidaus priešus.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltarusija turi savo vidinius demonus, su kuriais kovoja ir negali jų nugalėti. Vienas iš jų – baimė, kad dabartinis diktatorius A. Lukašenka bus nuverstas. Todėl diktatoriui labai naudinga parodyti savo vidaus priešams arba įsivaizduojamiems priešams, kad jis yra stiprus ir reikalui esant jo lojali kariuomenė gali susidoroti su bet kokiu pasipriešinimu“, - teigė D. Antanaitis.

Artėja propagandos lavina

Lietuva nuolat atidžiai stebi saugumo situaciją regione. Tačiau, pasak ginkluotės eksperto, nepaisant to, kaip puikiai artėjančioms pratyboms pasiruošė Lietuvos kariuomenė ir valstybinės institucijos, išlieka didelė tikimybė sulaukti Rusijos ar Baltarusijos provokacijų bei propagandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusija arba Baltarusija bandys išpūsti burbulą iš savo kariuomenės. Nėra paslaptis, kad Rusija stipriai paveikta ekonominių sankcijų. Uždaromos jų gamyklos, kur gaminami tankai, jos bankrutuoja. Jie neprieina prie normalių technologijų. Šioje vietoje bus, mano nuomone, bandoma išpūsti Rusijos karinių technologijų galimybes, kurios nėra tokios, kaip nori parodyti Rusija“, - tikino D. Antanaitis.

Lietuvoje stiprins kariškių pajėgas

Pratybų metu Lietuvoje ketinama sustiprinti sąjungininkų sausumos, oro ir jūrų pajėgas, portalą tv3.lt informavo Krašto apsaugos ministerija. Baltijos valstybėse įprastinę veiklą tęsia NATO Priešakinių pajėgų bataliono dydžio kovinės grupės. Be to, planuojama, kad, artėjant pratyboms, Baltijos valstybėse bus dislokuoti papildomi sąjungininkų pajėgumai visuose komponentuose: sausumos, oro ir jūrų.

REKLAMA

„Rugsėjo mėnesį Baltijos šalių oro policijos misiją perims sustiprintas JAV kontingentas, laukiama sąjungininkų karinių laivų Baltijos jūroje. Baltijos valstybėse bus dislokuoti JAV sausumos pajėgų kuopos dydžio vienetai, papildomai į Lietuvą atvyks Portugalijos sausumos pajėgų kuopa“, - tv3.lt teigė KAM visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Išsklaidyti baimes stengsis stebėdami

Lietuva ir kitos regiono valstybės gavo Baltarusijos ir Rusijos kvietimus stebėti „Zapad 2017“. Planuojama, kad pratybas stebės Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektoriai ir Lietuvos gynybos atašė Rusijoje.

„Kvietimus stebėti pratybas vertiname kaip svarbų skaidrumą ir pasitikėjimą stiprinantį žingsnį. Lietuva yra įsitikinusi, kad atvira ir išsami pratybų stebėjimo programa užtikrintų galimybę išsklaidyti abejones dėl pratybų tikslų“, - sakė A. Galdikaitė

Lietuvos atstovai stebėjo ir anksčiau vykusias karines pratybas „Zapad 2009“ ir „Zapad 2013“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų