REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Britai įspėja pasaulį: karas bus (nuotr. Fotolia.com)

Britai įspėja pasaulį: karas bus

Gana ilgai nuosaikios pozicijos besilaikiusi Didžioji Britanija sako, kad prieita riba, kai galima drąsiai sakyti, kad karas bus.

6

Gana ilgai nuosaikios pozicijos besilaikiusi Didžioji Britanija sako, kad prieita riba, kai galima drąsiai sakyti, kad karas bus.

REKLAMA

Bent jau tokius Britanijos diplomatų žodžius cituoja „The Independent“. „Karo galimybė tarp Šiaurės Korėjos ir Amerikos tampa realia, nes Donaldas Trumpas yra labai nepastovus ir impulsyvus“, - rašoma „The Independent“ antraštėje.

Ir nieko keisto. Naujausi JAV prezidento pareiškimai tik įrodo, kad neatsargūs jo leptelėjimai pasaulyje – lyg ugnis kursto Šiaurės Korėjos agresiją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį patikino Guamą, kad, nepaisant augančios įtampos regione, jis yra saugus, o JAV ginkluotosios pajėgos yra „pasirengusios“ apginti šią JAV salą Ramiajame vandenyne nuo karingai nusiteikusios Šiaurės Korėjos.

Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas šeštadienį apkaltino Šiaurės Korėją dėl atšalusių santykių su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir paragino šią krizę spręsti diplomatinėmis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Phenjanui ir Vašingtonui toliau tęsiant žodžių karą, Šiaurės Korėja pagrasino paleisti balistinių raketų virš Japonijos turistinės salos link. Kinijos lyderis Xi Jinpingas paragino D.Trumpą vengti retorikos, kuri gali paaštrinti situaciją, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas įspėjo „neeskaluoti įtampos“.

REKLAMA

„Tai dienai reikia ruoštis, nes nebus kada priimti svarbių sprednimų“, - sakė Chalmersas. Jis taip patikino, kad Didžiosios Britanijos pozicija priklausytų nuo to, kas inicijuotų konfliktą.

„Jeigu Kim Jong-unas žengtų pirmąjį žingsnį, akivaizdu, kad Didžioji Britanija turėtų palaikyti JAV visaip kaip tik įmanoma“, - kalbėjo Chalmersas. Tačiau viskas būtų kitaip, jeigu karinių veiksmų iniciatorė būtų JAV. Tuomet, anot diplomato, didžioji Britanija galėtų laikyti labiau diplomatinės pozicijos.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas antradienį pareiškė naujus ketinimus dėl keturių balistinių raketų paleidimo virš Japonijos link Guamo. Šį kartą jis pareiškė atidėsiantis planus paleisti raketas ten, kur įsikūrusiose strategiškai svarbios JAV karinės bazės.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis perspėjo, kad šis itin provokuojantis žingsnis gali būti atliktas, jeigu bus tolesnių Vašingtono „beatodairiškų veiksmų“.

Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad Kim Jong Uno komentaras atveria galimybę sumažinti besivystančios krizės įtampą, paaštrintą žodžių karo tarp Pchenjano ir JAV prezidento Donaldo Trumpo.

Pastaruoju metu abiejų pusių karingi pareiškimai buvo daugiausiai susiję su Šiaurės Korėjos grasinimais paleisti keturias balistines raketas virš Japonijos link Guamo. Šioje JAV užjūrio teritorijoje įsikūrusios kelios svarbios amerikiečių karinės bazės.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA nurodė, kad Kim Jong Unas buvo supažindintas su „Guamą apgaubiančios ugnies planu“ per pirmadienį surengtą patikrinimą Strateginių pajėgų štabe, vadovaujančiame branduolinių ginklų turinčios valstybės raketiniams daliniams. Tačiau Kim Jong Unas pareiškė kol kas neduosiantis įsakymo paleisti raketas ir „dar kurį laiką stebėsiantis kvailą ir idiotišką jankių elgesį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu amerikiečiai „atkakliai tęs savo nepaprastai pavojingus, beatodairiškus veiksmus Korėjos pusiasalio atžvilgiu“, tuomet Pchenjanas imsis veiksmų, „kaip buvo skelbta anksčiau“, KCNA citavo lyderio žodžius.

„Siekiant išsklaidyti įtampą ir užkirsti kelią pavojingam kariniam konfliktui Korėjos pusiasalyje, būtina, kad Jungtinės Valstijos pirmosios atliktų teisingą pasirinkimą“, – pridūrė jis.

Kinija ragina JAV ir Šiaurės Korėją liautis viena kitai grasinus

Kinija ragina viena kitai grasinančias JAV ir Šiaurės Korėją „nuspausti stabdžius“ ir siekti taikaus savo ginčo sprendimo.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang Ji), antradienį kalbėdamas telefonu su Rusijos diplomatijos lyderiu Sergejumi Lavrovu, pareiškė, kad tos šalys niekam neturėtų leisti „kurstyti konflikto ant savo slenksčio“.

REKLAMA

Kinija ir Rusija paragino JAV nutraukti tame regione vykdomas didelio masto karines pratybas, o Pchenjaną – atsisakyti savo raketų ir branduolinių užtaisų bandymų. Pekino ir Maskvos teigimu, tai būtų pirmas žingsnis tiesioginių derybų link.

Kinijos užsienio reikalų ministerija citavo S.Lavrovą, sakiusį, jog įtampa gali padidėti, jei JAV ir Pietų Korėja rugpjūčio 21-ąją pradės savo planuojamas pratybas. Rusijos diplomatijos vadovo nuomone, šio ginčo karinis sprendimas būtų „visiškai nepriimtinas“. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų